Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Az Idősügyi Tanács szerint sem kell nyugdíjreform

Az Idősügyi Tanács szerint Magyarországon nincs szükség semmilyen nyugdíjreformra és semmilyen más nyugdíjmodell bevezetésére - mondta Korózs Lajos, a tanács titkára a testület csütörtöki budapesti zárt ülése után sajtótájékoztatón.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hozzátette: a jelenlegi nyugdíjrendszer működőképes, finanszírozható és kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy biztosítsa a közel hárommillió nyugdíjas egzisztenciáját.

Korózs Lajos szerint az Idősügyi Tanácson felszólalók is ezt az álláspontot képviselték.

A tanács ülésének elején Bajnai Gordon miniszterelnök, a testület elnöke is azt mondta: nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált.

Korózs Lajos közölte: a nyugdíjasok "köszönik szépen, a dezinformációkból nem kérnek". Hozzátette: a politikai vitákban négyévente a nyugdíjasok is állást foglalnak, - ahogy az államtitkár fogalmazott - "a lábukkal szavaznak".

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy a két éve létrejött, a kormánytól független Nyugdíj és Időskor Kerekasztal jelentésében nem tette le a voksát egyik nyugdíjmodell mellett sem.

Egy, a nyugdíjmodelleket összehasonlító grafikont felmutatva hozzáfűzte: ha jelenleg a svéd modellt alkalmaznák, akkor a nyugdíjasok jóval kevesebb juttatásban részesülnének a jelenlegi magyar rendszerhez képest, sőt a tisztán magánnyugdíjpénztári alapon működő rendszerben is több pénzt lehetne kapni.

Korózs Lajos megjegyezte: a tanács egyik tagja javasolta, hogy a következő ülések egyikén térjenek rá erre a témára, és a kerekasztal elnöke tájékoztassa a tanácsot a nyugdíjmodellekről.

A politikus beszámolt arról is, hogy a tanács tagjai üdvözölték a Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt által szerdán bejelentett, a nyugdíjasokat érintő vállalásokat.

Példaként említette többek között a nyugdíjkorrekciós program folytatását, az üdülési csekkek számának növelését, illetve a 65 éven felüliek utazási kedvezményének megőrzését.

Olvasóink írták

  • 1. Titanilla 2010. január 21. 23:24
    „Most már annyit "foglalkoznak" a nyugdijasokkal, hogy kezd unalmas lenni. Az ember állandóanazt érzi, minden bajnak a nyugdijas az oka. Kérem ne aggódjanak, ilyen egészségügy mellett rohamosan elhalunk, nem kell nyugdijat fizetni, több marad szegény politikus Uraknak. Ugyis kevés a jövedelmük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták az ózdi asszony bántalmazóit

Elfogott a rendőrség három fiatalt, akiket azzal gyanúsít, hogy bántalmaztak egy 92 éves asszonyt… Tovább olvasom