Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Az ''igazság napja'' a Kossuth téren

Délután megkezdődött az "igazság napja" elnevezésű demonstráció a Gyurcsány-csomag ellen kedden késő délután a Kossuth téren. A Kossuth téren, a Rákóczi-szobor melletti füves területén már délután három órától gyülekeztek a résztvevők, este hat órakor még nem telt meg teljesen a tiltakozás helyszíne.
Később azonban jól érzékelhetően sűrűbb lett a tömeg. A megjelentek a miniszterelnök által már bejelentett, de az Országgyűlés által még nem elfogadott reformintézkedések ellen demonstrálnak. A szervezők tervei szerint este nyolc órakor petíciót adnak át a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetőjének. Ehhez mellékelik 18.800 tiltakozó választópolgár aláírását.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítóinak jelentése szerint több mint húsz egyenruhás rendőr biztosítja a békés demonstráció helyszínét.

Habár a szervezők arra kérték az autósokat, hogy este 18 órakor dudálással fejezzék ki szimpátiájukat a program mellett, a Kossuth tér környékén nem lehetett kürtölést hallani.

Habár a szervezők arra kérték az autósokat, hogy este 18 órakor dudálással fejezzék ki szimpátiájukat a program mellett, a Kossuth tér környékén nem lehetett kürtölést hallani.

Szentannai József, a tiltakozás főszervezője az MTI kérdésére a helyszínen elmondta: hivatalosan semmilyen szervezet, politikai csoportosulás nem csatlakozott a rendezvényhez. Határozottan cáfolta, hogy valamelyik párt megbízásból szervezte volna a demonstrációt. Mint mondta, ez egy civil kezdeményezés. Hozzátette: a tiltakozást ő kezdeményezte, "pusztán azért, mert nem ért egyet a Gyurcsány-csomaggal".

A rendezvény időzítésével kapcsolatban azt mondta: azért döntött a július 4-i időpont mellett, mert az Országgyűlés elé a jövő héten kerül a Gyurcsány-csomag tervezete. Megjegyezte: ez egy szimbolikus dátum, mert ezen a napon sokan a négy évvel ezelőtti, hídfoglalással egybekötött demonstrációra, vagy épp az amerikai Függetlenség Napjára gondolnak.

A rendezvényen megjelent a Jobbik Magyarországért Mozgalom több képviselője, a csoportot a szervezet Budapest XVIII. kerületi elnöke, Gönczöl András vezette, aki az MTI kérdésére elmondta, hogy az interneten olvastak az eseményről, illetve ismerőseiktől hallottak róla.

A demonstráción felolvasták Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökének levelét, amelyben támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

A tüntetésen felszólalt több civil személy, többek között egyetemista, vállalkozó. Amikor a szónokok Gyurcsány Ferenc nevét emlegették, a jelenlévők füttyszóval, bekiabálással reagáltak. A résztvevők skandálva követelték a kormány lemondását.

A Rákóczi-szobor melletti füves terület Parlament felőli oldalán állították fel a színpadot, az emelvényen elhelyezett molinón a következő felirat olvasható: "Hazugsággal szerzett hatalom visszaszáll a népre". A helyszín észak-keleti csücskében A4-es lapokon kifüggesztették a petíciót eddig aláírók neveit. A szervezők a demonstráció alatt is gyűjtötték még az aláírásokat.

A tömegben magyar, és árpád-sávos zászlókat lengettek, sokan transzparensekkel érkeztek. A táblákon egyebek mellett a következő feliratok olvashatók: "Nem állunk meg félúton, Gyurtsány-banda távozzon!", "Gyurcsány-csomag - NEM! Kormányváltás - Igen! Igen!".

A szervezők tervei szerint este nyolc órakor petíciót adtak át a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) titkárságvezetőjének. Ehhez mellékelték 18.800 tiltakozó választópolgár aláírását. "Az aláírók képviseletében felszólítjuk, hogy a megszorító csomagot haladéktalanul és maradéktalanul vonja vissza, vagy mondjon le" - olvasható abban a levélben, amelyet este nyolc órakor adnak át a demonstrálók a MeH titkárságvezetőjének. A dokumentum tartalmazza azt is: "tisztességtelen az Önök kormányzati hibáinak következményeit áthárítani a választókra. A felelősség kollektív ugyan, de ez a kormányzó koalíció kollektív felelőssége, nem pedig a társadalomé."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom