Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Az igazságszolgáltatás szerepét erősítené az LMP

Az LMP olyan, két elemből álló törvényjavaslat-csomagot nyújt be pénteken az Országgyűlésnek, amely a szándék szerint tovább erősíti az igazságszolgáltatás átláthatóságát és demokratikus szerepét – mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Dorosz Dávid. A politikus hozzátette, hogy egyúttal átalakítanák a bíróságok és a sajtó kapcsolatát is.
A képviselő közölte, hogy a javaslatok a bíróságok szervezetéről illetve az igazságügyi tájékoztatásról szólnak. A szervezeti törvényben tovább szeretnék erősíteni az OIT szerepét, amelybe három új szereplőt, az igazságügyi szakértők, a bírósági végrehajtók és a közjegyzők kamaráját vonnák be.

Az LMP bevezetné, hogy a megyei bíróságok illetve az ítélőtáblák elnökeit és elnökhelyetteseit csak egy ciklusra lehetne megválasztani. A törvény azt viszont engedélyezné, hogy az elnökök és elnökhelyettesek egy ciklusnyi kihagyás után visszatérhessenek ezekre a posztokra.

A javaslat kitérne arra is, hogy a bírósági vezetők nem lehetnek tagjai az OIT-nak, hiszen a tanács egyik feladata éppen a bíróságok ellenőrzése.

Dorosz Dávid azt mondta, hogy a szakma és a szakértők által is hangoztatott kérésnek tesznek eleget azzal, amikor az eljárási törvényekben töredezetten szabályozott nyilvánossági szabályokat egy egységes törvényjavaslatban foglalják össze.

Fontos változtatásnak nevezte, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a megyei bíróságoknak és az ítélőtábláknak szinte minden, érdemi ügyben hozott határozatukat záros határidőn belül meg kellene jelentetniük a honlapjukon.

Az LMP törvényjavaslata nyilatkozati jogot adna a bíróknak, de ez csak a saját, már lezárt ügyeikre vonatkozna. A bírósági szóvivők esetében viszont kötelezővé tennék, hogy minden sajtóorgánum számára nyilatkozzanak a folyó ügyekről is.

A javaslatban átalakítanák a sajtó „viszonylag visszás és rendezetlen szerepét" a bírósági tárgyalásokon. A jövőben a kép és hangfelvétel készítését csak nagyon szűken meghatározott esetekben lehetne megtiltani. Ezek közé tartozna, ha valaki az előzetes engedély nélkül készít felvételt, illetve ha a sajtó tagjai bekiabálásokkal vagy hasonló módon zavarják a tárgyalást.

A tárgyalások előkészítésekor egységes tárgyalási jegyzéket kellene vezetni. Emiatt a tárgyalás megkezdése előtt hét nappal egy honlapon kellene nyilvánosságra hozni annak idejét, helyét és tárgyát. A nagyobb érdeklődésre számot tartó ügyeknél a teremben található helyek bizonyos százalékát a sajtónak kellene fenntartani. A közérdeklődésre számot tartó ügyeket pedig a bíróság rendelkezésére álló legnagyobb teremben kellene lefolytatni.

Olvasóink írták

 • 4. Csonka László 2011. április 16. 08:55
  „Egyéb javaslatom az LMP-és politikusokhoz! Saját háztartásukba fogadjanak be egy "segílyes" családot! Sztem, rövid időn belül, példát kap, milyen is volt az a Tatárjárás, 1241-ben !!!!!!!!!!!”
 • 3. Csonka László 2011. április 16. 08:50
  „LMP "igazságszolgáltatás" ?????(hol-hol-hol)??????? Ébresztő !!!!!!!!!!!!! JOGSZOLGÁLTATÁS !!!!!!!!!!!!!!!! (Az igazság ????? az odaát van, nemtom hanyadik dimenzióban)”
 • 2. dodó 2011. április 15. 22:42
  „"Megdöbbentő események sora zajlik Gyöngyöspatán

  Különböző jogvédő szervezetek és LMP-s képviselők járták a település romák által lakott részeit, azzal a törekvéssel, hogy felvilágosítsák az ott lakókat a jogaikról. Ezzel persze semmi probléma nem lenne, ha emellett a kötelességek is szóba kerültek volna, de azok említése valahogy mindig elmarad. (...) A jogaikról felvilágosult romák tegnap este már azt is ,,megengedhették" maguknak, hogy a szolgálatot teljesítő polgárőröket kövekkel dobálják meg. Mindezzel könnyebb testi sérülést okozva, sőt ma délelőtt saját házában életveszélyesen megfenyegették a SZJPE egyik helyi tagját. (...)
  Mindezek ismeretében számunkra nyilvánvalóvá vált, hogy a magukat emberbarát köntösbe bújtató liberálisok csupán az ellentéteket szítják, és egyre inkább kiélezik az eddig sem rózsás helyzetet."
  2011.04.04.Gyöngyöspata; Csákvári Lajos alelnök”
 • 1. dodó 2011. április 15. 22:35
  „"Kohn nem beszél pedofil hajlamairól, az LMP szerint szégyen erre rákérdezni

  Az emberek többsége nem hisz a nemzetben, a hűségben és a családban - jelentette ki a Cohn-Bendit nevű zsidó Budapesten. A pedofilnak nemzeti imánk kezdő sorával is "problémája van", de arról nem volt hajlandó beszélni, demokratikus értéknek tartja-e "kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését". Az LMP frakcióvezetője szerint viszont "személyeskedés", ha valaki felfigyel erre, mert állítólag csak fiatal korában molesztált gyerekeket, s ezért a magyar nyilvánosság szégyene ezzel foglalkozni."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat és a nemzetközi Honour List okleveleket pénteken a XVIII.… Tovább olvasom