Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Az igazságügyi törvényekről is az Ab dönt

A kabinet kérte, vizsgálja meg, összhangban van-e az alaptörvénnyel a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló, tavaly módosított jogszabály.
A kormány indítványa nyomán az Alkotmánybíróság (Ab) megkezdte egyes igazságügyi törvények elemzését - értesült a Magyar Nemzet. A kabinet azt kérte az Ab-től: vizsgálja meg, összhangban van-e az alaptörvénnyel a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló, tavaly módosított jogszabály.

A napilap szerdai száma ismerteti, hogy tizenhat rendelkezés kapcsán az Európa Tanács véleményező testülete, a Velencei Bizottság októberben fenntartotta azon aggályait, amelyeket fél évvel korábban az eredeti törvény alapján megfogalmazott.

A kormány egyebek mellett azt szeretné tudni, hogy a bizottság álláspontjának megfelelően valóban dermesztő hatással lehet-e egyes bírákra, hogy a törvény előírta: a bírák kötelesek a vezetőknek bemutatni elvi jelentőségű ügyeiket. Indokoltnak látja a kormány annak vizsgálatát is, hogy a bíróságok igazgatására hivatott Országos Bírósági Hivatal (OHB) elnöke - a jogszabály szerint - csak a szükséghez képest köteles döntéseit megindokolni - ismerteti a Magyar Nemzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma tartja a kormány évadnyitó ülését

Az előzetes napirenden egyebek között közigazgatási, köznevelési és gazdasági témájú miniszteri… Tovább olvasom