Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Az IKSZ megdöbbenve áll Kertész Ákos magatartása előtt

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) megdöbbenve áll Kertész Ákos író magatartása előtt, aki február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért.
Stágel Bence az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Gaal Gergely elnökhelyettes az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában úgy fogalmazott: nem értik az író "mártírkodásának célját". Ezzel a lépésével erősíti korábbi magatartását, amikor saját, magyar hazája megbecsülését az utóbbi időben egyébként is különösen kritikus nemzetközi közvélemény előtt járatta le - közölték.

A kereszténydemokrata politikusok felidézték, hogy az író 2011 augusztusában az Amerikai Népszavában megjelent levelében a magyarságot "genetikailag alattvalónak", a "a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül felelősnek" nevezi, aki "röfög és zabálja a moslékot", "se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire." Véleményük szerint az ilyen kijelentések jogosan vívnák ki bármely nemzet, nemzetiségi vagy vallási csoport, közösség felháborodását, amely ellen megfogalmazzák. Kertész Ákos saját magyar nemzete ellen kelt ki ilyen módon, amivel érthetően nem keltett rokonszenvet jóérzésű honfitársaiban.

Hozzátették: fiatal kereszténydemokrataként úgy gondolják, hogy Kertész Ákosnak nincsen oka csodálkozásra azon, hogy Magyarországon vannak, akik ridegen viselkednek vele, mert ezt saját magatartásával vívta ki. "Aki belerúg a lakótársába, az ne csodálkozzon, ha utána nem hívják meg ebédre" - fogalmaztak, kiemelve: Kertész Ákos ne csodálkozzon, ha a magyarságot súlyosan sértő kijelentései és hazájának nemzetközi szinten való többszöri lejáratása után vannak, akik nem viselkednek vele barátságosan.

A Kossuth-díjas író sajtóirodája vasárnap az MTI-vel azt közölte: Kertész Ákos menekültstátust kért Kanadában. Mint írták, az író ellen az Amerikai Népszavában megjelent cikke után "politikai hecckampány indult, nem csak a Fővárosi Közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de kormányzati szinten és a parlamentben is". A közleményben idézik Kertész Ákost, aki közölte: döntését nem Magyarország és a magyar nép ellen hozta, hanem "a jelenlegi kurzus miatt kényszerült" erre a lépésre. Hozzáfűzi, reméli, hogy "egy demokratikus és toleráns, emberséges Magyarországra egyszer még visszatérhet".

Kertész Ákos a cikk után, szeptember 2-án az MTI-nek úgy reagált: amit írt, azt az Amerikai Népszavának írta, s véleménye szerint azt itthon nem kérhetik rajta számon. Az író szeptember közepén azonban helyreigazította viták kereszttüzébe került nyílt levelének azt az állítását, amely szerint "a magyar genetikusan alattvaló" volna. Helyreigazítását a következő módon fogalmazta meg: "helyesen ilyen mondat nincs".

A kormány nevében egy interpellációra válaszolva szeptember 12-én Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a parlamentben jelezte, hogy Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie az augusztus végén az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levelében írtak miatt, s "amennyiben nem kér bocsánatot, a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra". Októberben Orbán Viktor miniszterelnök ugyancsak az Országgyűlésben egy kérdésre válaszolva egyebek mellett úgy fogalmazott: kétségkívül lehangolja az embert, ha egy Kossuth-díjas író "rasszista szamárságokkal traktálja a hallgatóságot".

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptember 21-én visszavonta Kertész Ákos díszpolgári címét.

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2012. március 06. 12:56
  „Köszi !”
 • 6. bánki 2012. március 06. 12:49
  „<moderálva>”
 • 5. papika56 2012. március 06. 12:45
  „Ha elment háát elment ! Az ő dolga. Vihette volna még Mohácsi L. összes rokonát is !
  Díszpolgár ???--lejjebb már úgy sincs. Szeged díszpolgára ??? d.tompika --meg lejáratta ezt a kitüntetést is . Nem érdem szerint osztják --hanem pofára !!!!”
 • 4. bánki 2012. március 06. 12:23
  „Hollandiában a zsidók 95 %-t kiirtották ! Liberálisan !

  Németországban szintúgy ! Jelenleg a menekültek élettere - Kertész Imre, Nádas Gy. !

  A történelmi Magyarország visszacsatolt területéről 430 000 ( kárpótlásban érintett 600 000 ) zsidó állampolgárunkat deportáltak.
  Budapest zsidóságának 5 %-a az áldozat.
  A mai Magyarország 200 000 zsidó polgárából 100 000 budapesti megúszta !

  Miről beszélünk?

  A Kanadai indiánokról már említést sem tehetünk !

  A hála nem”
 • 3. igazságkereső 2012. március 06. 10:44
  „Szerintem Kertész Ákos saját magától menekül, mint ahogy azt az üldeztetésre hivatkozással nagyon sokan ( főképp cigányok!) teszik ma Magyarországon. Nem kell ennek az ügynek nagy jelentőséget tulajdonítani, biztosított a nemzetek közötti szabad mozgás, ergo: mindenki, így maga Kertész is oda megy és arra megy amerre lát! Béke Vele!”
 • 2. panelnyugger 2012. március 06. 09:27
  „(Mozimasiniszta)
  Más örömed ne is legyen!!! Persze, hogy Te nem vagy tót, még annál is rosszabb hiszen rólad szól a levél
  "A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: ,,ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ." De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire."
  A cikkben idézett rész szerint "a kormány szemében méltatlan a Kossuth díjra" kormányok jönnek, kormányok mennek, ki a f... az a Halász? Lehangolt Orbán és kormánya, Köztársaság nélküli zemberek dr.zelnöke méltatlan egy ilyen ÍRÓRA”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. március 06. 08:35
  „Nem megdöbbenni kell ! hanem örvendezni !
  Kossuth dij vissza ! a velejáró pénz marad . Tudomására kell hozni hogy a magyar állampolgárságra méltatlan ! nem kell megvonni tőle - nemvagyunk mi tótok !!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál európai uniós vezetőkkel találkozik Brüsszelben

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden kétnapos látogatást kezd Brüsszelben. Megbeszélést folytat az… Tovább olvasom