Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Az IKSZ üdvözli a Károlyi-szobor elszállítását

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) üdvözli a Fővárosi Közgyűlés hétfői határozatát, mely szerint Károlyi Mihály szobrát eltávolítják a budapesti Kossuth térről.
Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Gaal Gergely elnökhelyettes az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte: kereszténydemokrataként vallják, hogy a huszadik század tragédiákkal teli történelme akkor zárható le teljesen, ha a tragédiák okozói az őket megillető helyekre kerülnek. A szélsőséges diktatúrák és a létrejöttüket elősegítő erők nem szolgálhatnak példaképül a jövő nemzedékei számára. "Károlyi Mihály Népköztársasága teremtette meg a szellemi és politikai alapokat az utána következő a bolsevista rémuralomhoz, ezért szobrának nincsen helye Magyarország főterén, a Parlament épülete mellett" - szögezték le, hozzátéve: ideje ezt megérteniük azon baloldali politikusoknak is, akik Károlyi szellemi örökségét még ma is magukénak vallva őrséget állnak szobránál.

A kommünikében kitértek arra is, hogy örömmel fogadták ezért a Legfőbb Ügyészség nemrég hozott határozatát, amelyben teljes körű jogi, erkölcsi és politikai rehabilitációban részesítette Mindszenty József bíborost, aki a huszadik század tömeggyilkos diktatúráinak legsötétebb időszakaiban is, minden őt ért megpróbáltatás ellenére hajlíthatatlanul kiállt hazája és keresztény hite mellett.

Hétfőn tulajdonosi hozzájárulást adott a Fővárosi Közgyűlés a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi Mihály-szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában az alkotás Siófokon történő felállításához. Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően. A siófoki képviselő-testület az idén február 23-án már hozott elvi döntést a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még dönteniük kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.

Az emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza. Siófokon elsőként a helyi születésű Varga Imre szobrászművésznek mint a szerzői jogok tulajdonosának és a város díszpolgárának, valamint egy szakmai zsűrinek kell áldását adnia arra, hol állítsák fel a városban Károlyi Mihály szobrát, a képviselő-testület csak azt követően hozhatja meg a végső döntését. Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A mintegy négy és fél méteres fém ívek alatt szürke gránitlapokon a volt köztársasági elnök körülbelül két és fél méter magas bronzfigurája áll.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2012. március 27. 14:14
  „Gömbös szobrot Ságvári Endre és társai robbantották fel.
  A komcsi bérencek ehhez képest simán megúszták !”
 • 2. gorgó 2012. március 27. 08:44
  „El tudnék képzelni egy művészi szoborkompozíciót Horthy M.-Horthy I. és talán még esetleg Gömbös Gy-val Károlyi helyén. Befognánk a legjobb oldalon állók száját is, és méltó helyre kerülne az őfőméltóságó úr is.”
 • 1. t680822g 2012. március 27. 08:38
  „Károlyi volt a magyar történelem legnagyobb hazaárulója, az első világháborúban minden környező állam talpig fegyverben állt, ez a hazaáruló, meg hatalomra jutva teljesen leszerelte a Magyar hadsereget, hazaküldte a katonákat. A románok minimális haderővel elfoglalták teljes erdélyt kapásból, aztán az országba is benyomultak. Neki köszönhetjük Trianont. Köszönjük t. Károlyi gróf úr. Aki szerint nem hazaáruló, az maga is a magyarok ellensége... nem magyar!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reálhozamok, éven túlnyúló hitelek, bérkompenziáció

A képviselők szavaztak a Költségvetési Tanács elnökének fizetéséről és a kiegészítő bérkompenzáció… Tovább olvasom