Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Az IMF a bankadó csökkentését a végtörlesztés kiterjesztését kéri

A bankok adóterhének csökkentését és a végtörlesztési terhek szélesebb körű megosztását kérheti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon - jósolták hétfői kommentárjukban londoni felzárkózó piaci elemzők, emelve a magyar devizaadósság súlyozási ajánlását.
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlege - amely a hétvégén már összeállított egy értékelést az új típusú megállapodást célzó magyar kezdeményezésről és az IMF várható hozzáállásáról - hétfői újabb, ezúttal átfogó elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar kormány eddig is jelentős lépéseket tett a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítése érdekében, és a tartós állami kiadáscsökkentést célzó Széll Kálmán Terv nagy részét már életbe léptette.

Ennek alapján a ház megerősítette azt a véleményét, hogy Magyarországnak várhatóan nem lesz sok további teendője a jövő évi költségvetési konszolidáció terén. A JP Morgan londoni elemzői szerint emiatt valószínűtlen, hogy egy IMF-programért "komolyabb politikai árat" kellene fizetni.

A cég megerősítette azt a várakozását is, hogy az euróövezeti recesszió kibontakozását is figyelembe véve az IMF valószínűleg "viszonylag kevéssé lesz követelőző a költségvetési fronton".

A ház citybeli szakértői hétfői elemzésükben ugyanakkor azt jósolták, hogy a bankszektorral szembeni kormányzati politikát illetően az IMF-nek "már több mondandója lesz".

A JP Morgan londoni elemzői szerint különösen az valószínűsíthető, hogy a valutaalap a pénzügyi szektor adóterhelésének csökkentése melletti kötelezettségvállalásra, valamint a devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztéséből eredő veszteségek terheinek szélesebb megosztására kéri majd a kormányt.

A ház mindent egybevetve továbbra is 65 százalékos esélyt ad arra, hogy a jövő év elején aláírják a megállapodást egy IMF-programról.

A JP Morgan elemzői szerint az új program erősíteni fogja a piaci bizalmat, emellett átláthatóbbá és következetesebbé teszi a gazdaságpolitikai döntéshozatalt.

A cég szerint azonban Magyarország 2012-es kilátásait ezzel együtt is kihívások terhelik, főleg az euróövezeti recesszió és a szűkülő hitelkínálat okozta gyenge növekedés miatt.

A JP Morgan megerősítette azt a várakozását, hogy a magyar gazdaság jövőre mindössze 0,5 százalékkal növekszik.

Ezt az előrejelzést több más londoni pénzügyi elemző is osztja.

A UBS bankcsoport londoni befektetési elemzőrészlegének minap összeállított átfogó prognózisa szerint a ház az általa eddig várt 1,0 százalék helyett recessziót ugyan nem, de most már csak 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére az euróövezetben, és emiatt a cég londoni közgazdászai erősen rontották a közép-európai felzárkózó gazdaságokra szóló prognózisukat is: Magyarországon például az eddig jósolt 1,5 százalék helyett most már csak 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek 2012-re.

A régió átalakulásának finanszírozására húsz éve létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése Magyarországnak 2012-re szintén 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett.

A JP Morgan hétfői értékelése szerint az IMF-tárgyalások bejelentése utáni forinterősödés csökkentette az MNB-re az árfolyamvédelmi célú, agresszív kamatemelés végett nehezedő nyomást. A ház londoni elemzői szerint azonban ha az európai piacokon érvényesülő kockázatkerülés tovább erősödik, még mindig szükségessé válhat a magyar jegybank kamatpolitikájának fokozatos szigorítása.

A JP Morgan közölte: alapeseti prognózisa az IMF-hírek után is az, hogy az MNB egyelőre nem lép, de megvan a kockázata egy rövid időn belüli kamatemelésnek.

A ház ugyanakkor 2012 második felére elképzelhetőnek tart összesen fél százalékpontos kamatcsökkentést, arra a feltételezésére alapozva ezt a várakozást, hogy addig javul a globális kockázatvállalási hajlam és a forint fokozatos erősödésnek indul.

A JP Morgan szakértői közölték, hogy a cég által vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfolióján belül az eddigi alulsúlyozásról piaci súlyozásúra emelik a magyar devizaadósságra szóló ajánlásukat.

Olvasóink írták

  • 3. spiler 2011. november 22. 07:55
    „miaz,hogy a fidesz nem diktálhat az IMF-nek...ja ők nem hagyják”
  • 2. Besenyő_Pistabácsi 2011. november 22. 06:35
    „Szegény Viktor meg még azt gondolta, hogy ő diktál itthon! De tisztán látszik, hogy nemzetközi pénzügyi hatalom irányítja Magyarországot és az egész Világot!”
  • 1. Egyolvasó 2011. november 22. 06:34
    „Akkor csak vannak itt feltételek! Remélem a fidesz aláírja, hiszen a még meg nem született unokámnak még nincs tartozása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófavédelmi gyakorlat - Hatkor megszólaltak a szirénák

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart hétfőn a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve. Tovább olvasom