Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Az indiai hagyományok és a modern tudomány

A több ezer éves indiai hagyományokon alapuló védikus irodalom, ezen belül az egészséggel foglalkozó ájurvéda sok esetben ugyanazt mondja, mint amit a hétköznapi „józan ész", vagy éppen a mai, modern tudomány – figyelhetünk föl a Krisna-tudatú Hívők Közössége által képviselt életelveket vizsgálva.
A védikus életelvek szerint: Ne kössük feltételekhez a boldogságot! Illusztráció: MTI
A védikus irodalom az élet minden területére kiterjed. Az egészséggel kapcsolatos kérdésekkel ezen belül az ájurvéda foglalkozik – mondja Fábián Dóra vaisnava lelkész, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének tagja. Az ájurvéda minden betegséget arra vezet vissza, hogy – mai szóhasználattal – vagy túl nagy az embert érő stressz, vagy nem megfelelő a táplálkozás, vagy a higiéniával van gond. A védikus életelvek a boldogság – nem összetévesztendő az anyagi jóléttel – elérését célozzák, s ha valaki a boldogság felé vezető útra vonatkozó előírásokat betartja, akkor egyszersmind egészséges életet is él.

A boldogságot két úton érhetjük el. Az egyik út: megvalósítjuk célunkat, és akkor megvan a boldogság – ha megvan, mert az emberi természet olyan, hogy az egyik cél után jön a másik, semmi nem elég; más esetben úgy kiégünk a cél eléréséért folytatott küzdelemben, hogy mikor elértük, nem tudunk neki örülni. A másik út – s ennek megkönnyítését szolgálják a védikus életelvek – az, hogy nem kötjük feltételekhez a boldogságot.

Nem a világot akarjuk magukhoz igazítani – gombhoz a kabátot –, hanem fordítva. Végül is az egész evolúció az alkalmazkodásról szól. Ha reálisan mérjük föl helyzetünket és lehetőségeinket, nem következhet be: csak stresszelünk, csak száguldunk a soha el nem érhető cél után egy életen át. Így nem mérgezi életünket az el nem ért célok iránti vágyódás, a frusztráció, mely kitűnő táptalajt nyújt egy sor lelki megbetegedés kifejlődéséhez, melyek pedig testi bajokba torkollhatnak. A védikus elvek szerinti élet: kész betegségmegelőzés; erre nyugati kultúránkban is ráismerhetünk „az ábrándozás az élet megrontója" jellegű bölcsességekben.

Sok betegséget a nem megfelelő táplálkozás okoz. A több ezer évvel ezelőtt kidolgozott ájurvéda jószerével ugyanazt mondja, mint a mai nyugati tudomány. A húsételekből célszerű keveset fogyasztani, a zöldségek, gyümölcsök, gabonából készült ételek, illetve a tejtermékek annál inkább ajánlhatók. Ez alapvetően nem különbözik attól a táplálékpiramistól, amelyre a mai táplálkozási szakemberek hívják föl a figyelmet: a piramis alapját a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék alkotják – tehát ezekből kellene legtöbbet fogyasztanunk –, s csak a piramis csúcsa felé haladva helyezkednek el a húsok (legtetején pedig az édességek, melyek az ájurvéda kidolgozásának korában még nem léteztek). Az ájurvéda szerint a négy alapíz – keserű, savanyú, édes, sós – ételeiből egyaránt kell fogyasztani. Ezt mai nyelven változatos táplálkozásnak mondhatnánk, mely biztosítja, hogy minden életfontosságú alkotórészből elegendő jusson szervezetünkbe.

Az étkezés időpontja is fontos, az indiaiak szerint reggelizni ugyan kell, de nem túl sokat, az ebéd a főétkezés – mint ma, s nem kell elhinni a „reggelizz, mint egy császár..." kezdetű szöveget –, a vacsora egészen kevés. Vacsorára legjobb egy pohár forró tejet fogyasztani – ez jóllakottság érzetét kelti, mégsem terheli meg a gyomrot, s nem alvás helyett emésztéssel leszünk elfoglalva. A túl kevés és a túl sok alvás egyébként egyaránt káros – mondja az ájurvéda. Az sem mindegy, mikor alszunk, legjobban az éjfél előtti alvás pihentet – mintha csak a mai nyugati orvoslás képviselőjét hallanánk. Ez az alvásidő-beosztás lehetővé teszi a korai kelést, így a nap lehető legjobb kihasználását – értelmes célok szolgálatában. Az ájurvéda a higiéniát is hangsúlyozza – a nyugati tudomány többek között épp ennek a megteremtésével ért el óriási egészségügyi eredményeket. A védikus alapelvek alkalmazása lehetővé teszi a mindennapi teljesítést igénylő életmódot – annak egészségkárosító túlzásai nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom