Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Az indonéz elnököt fogadta Áder János

Magyarország szívesen adná át tapasztalatait a vízgazdálkodással kapcsolatban - mondta az államfő.

Az infrastruktúra-fejlesztés és a vízgazdálkodás jó lehetőségeket kínál Magyarország és Indonézia kapcsolatainak szorosabbra fűzésére - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, miután fogadta indonéz kollégáját, Susilo Bambang Yudhoyonót.

A tárgyalásuk utáni közös sajtótájékoztatón Áder János kiemelte, hogy Magyarország szívesen adná át tapasztalatait a vízgazdálkodással kapcsolatban. Ennek első állomása lehet egy hamarosan megkötendő kétoldalú megállapodás arról, hogy Indonézia több településén magyar víztisztító műveket helyeznek üzembe.

Indonézia is tisztában van azzal, hogy a vízkérdés jelenti a jövő egyik legfontosabb kihívását, az árvizek elleni védekezés, a víztisztítás és az ivóvízbázisok védelme minden országnak egyre fontosabb - mutatott rá a magyar köztársasági elnök.

Az indonéz államfő azt mondta, az élelmiszer-, az energia- és vízellátás egyre jelentősebb kérdés. A vízminőség javítása, az ivóvízellátás Indonéziának is fontos feladat, megoldásához hozzájárulhat az együttműködés Magyarországgal - tette hozzá.

Áder János kiemelte, egyetértettek abban, hogy növelni kell a két ország kereskedelemi forgalmát, ösztönözni kell a magyar befektetőket indonéziai beruházásokra, és fordítva. Indonézia rengeteget fejlődött az elmúlt években: míg a világ sok országa a gazdasági válsággal küszködött, az ázsiai országban 6-7 százalékos volt a növekedés - emlékeztetett.

Hozzátette, Indonézia komoly fejlesztési elképzeléseket fogalmazott meg egyebek mellett az infrastruktúra területén, és ez Magyarországnak is lehetőséget jelent a kapcsolatok további építésére.

Susilo Bambang Yudhoyono hangsúlyozta, a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke 2010-ben 200 millió dollár volt és 2011-ben megduplázódott. Ez is azt mutatja, hogy van lehetőség a növekedésre - mondta.

Kifejtette, át kellene térni a közvetlen kereskedelemre, mert sok indonéz termék csak más országok közvetítésével jut el Magyarországra. Meglátása szerint Magyarország kinyithatja a kaput a térségben az indonéz termékek előtt.

Az indonéz elnök megjegyezte, ösztönözni kell a kapcsolatépítést a két ország üzleti szektorai között, mert ez is segíti a kereskedelem bővítését.

Áder János az oktatási kérdésekkel kapcsolatban arról beszélt: nagy hagyománya van annak, hogy magyar diákok Indonéziába látogatnak, és indonéz diákok érkeznek Magyarországra. A kulturális kérdéseket illetően kiemelte, remélhetőleg 2015-ben indonéz kulturális évadot rendeznek Magyarországon, ami jó lehetőség lenne arra, hogy bemutassák ennek a távoli országnak a gazdag kulturális hagyományait.

Susilo Bambang Yudhoyono a hét elején Németországban tett hivatalos látogatást, ezt követően érkezett Budapestre. Az indonéz államfő a tervek szerint magyar befektetőkkel is találkozik, hogy megismertesse őket az indonéziai beruházási lehetőségekkel, továbbá csütörtökön koszorút helyez el a Hősök Emlékkövénél a Hősök terén.

Magyar köztársasági elnök utoljára 2008 májusában tett állami látogatást Indonéziában, Sólyom László megbeszélést folytatott Susilo Bambang Yudhoyonóval és Agung Laksonóval, a képviselőház elnökével.

Magyarországi hivatalos látogatáson 2002 szeptemberében járt Megawati Sukarnoputri indonéz államfő; Mádl Ferenc államfővel, Medgyessy Péter kormányfővel és Demszky Gáborral, Budapest főpolgármesterével tárgyalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormánypártok ne módosítsák újra az alaptörvényt!

Az ellenzéki párt a parlamenti napirend megállapításánál ennek megfelelő kezdeményezéssel fog élni. Tovább olvasom