Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Az Intel digitális várost épít

A világ egyik vezető számítástechnikai óriása, az Intel Corporation „kinézte” magának Győrt.
Győrött járt a napokban az Intel Corporation magyarországi üzletfejlesztési igazgatója, Gacsal József. A Szintézis-székházban vállalkozóknak tartott előadást a győriek számára egész közeli jövőképet felvázolva.

Forradalmat hoz?

Határok nélkül

„A PC-k forradalmát előidéző dinamizmus most a fogyasztói elektronika világába helyeződött át... Célunk, hogy eltöröljük a határokat a lakások falain belül és kívül található elektronikus eszközök között... A PC-s és fogyasztó elektronikai iparággal folytatott együttműködésünk reálissá teszi ennek elérését." (Paul Otellini, az Intel Corpora tion elnöke, műveleti igazgatója)
Ami a számítástechnika fejlődését illeti, pár éven belül „fejre áll a világ", mondta az igazgató. Persze nem szó szerinti értelemben, hanem mert a digitális technika elképesztő változásokat hoz az életünkbe: otthon, munkahelyen, utcán, bárhol.
Az elsősorban processzorairól ismert Intelnél az előrejutáson annyi programozó dolgozik, mint a Microsoftnál. Partnerei között egyre több a szórakoztatóelektronikai és távközlési cég, nem véletlenül. A szélessávú, vezeték nélküli technológia elterjedése a közeli jövőben 5 milliárd(!) felhasználót kapcsol az internetre, legalábbis Sean Maloney, az Intel egyik alelnöke szerint.

 A Wimaxként (Wireless Met ropolitan Area Network) is emlegetett technológia valóban forradalmat idézhet elő. A tömeggyártás idén már elkezdődött, Gacsal József szerint 2007–2008-ig elterjed a háztartásokban, a városi rendszereken...

Cikkünk nyomán...

Hogyan kerül ebbe a „világ képbe" éppen Győr? Nos, az Intel megyeszékhelyünket egyfajta mintavárosnak, példának szemelte ki. Az előtörténetről Brandhuber Andrástól, az Int-Air.Net Kft. ügyvezetőjétől tudunk. Győrre egy cikkünk nyomán (az ingyenes köztéri internetről szólt) figyelt fel az Intel, miközben egy nemzetközi konferenciára készülve a nyáron Gacsal József felmérést készíttetett munkatársaival a magyarországi helyzetről. A tanácskozásról hazatérve rögtön jelezte is, jönne városunkba – ahol egyébként a Szintézissel már régi kapcsolata van.

Az Intelnek azért tetszett meg a győri kezdeményezés, mert bár a vezeték nélküli internetezésnek sok fajtája létezik, az itteni „továbbgondolásra" érdemes. Így kezdtek egy egyedülálló projekt kialakításához. Október 19-én Magyarországra jött John E. Davis, az Intel egyik alelnöke erről a projektről tárgyalni, egyebek között a város polgármesterével is. A szóbeli megállapodás után a részletes tárgyalások következtek, amik odáig vezettek, hogy az „intelligens város" megvalósítását támogatja az Intel pénzzel, szakértőkkel, más, nagy hírű cégek bevonásával – és persze a csúcstechnológia eszközeivel.

Járműkövetők és kamerák

A projektben most az úgynevezett alkalmazásfejlesztés folyik. Ehhez tartozik egyebek között, hogy járműkövetőkkel szerelik fel a város autóbuszait, sok helyen a városban a rendőri munkát is könnyítő kamerákat helyeznek el. Ezek a gyakorlatban már a jövő nyáron, nyár végén működni fognak. Mintaképpen néhány buszra már most felszerelik a járműkövető, a forgalom szervezést nagyban könnyítő berendezést.

Nemzetközi híre is kelt már, például Csehországból és Lengyelországból jelezték, szeretnék Győrben tanulmányozni az „intelligens várost". Az említettek csak egy szeletét adják az összességében 100 millió forintos nagyságrendű, a lakosságot sokféleképpen érintő programnak. Megjegyzendő, nem a város pénzéből. A rendszernek egy idő után önfenntartóvá kell válnia.

A város „spórolhat" rajta, például a legkülönfélébb szolgáltatások lényegesen egyszerűbbé tételével, s nyerhet mondjuk a nemzetközi érdeklődést kiváltó rendszer „eladásával"...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 11.20.

Tovább olvasom