Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Az Intel meghódítja Hollywoodot

A vizuális effektusok világának vezető vállalata, az Industrial Light & Magic Intel-technológiát használ asztali munkaállomásain Az Intel Corporation személyében Hollywood nem mindennapi szövetségest talált a digitális filmgyártás egyre bonyolultabb műveleteivel járó költségek lefaragására.

Az Industrial Light & Magic (ILM), a Lucas Digital Ltd. LLC egyik divíziója nemrégen 600 darab, Pentium(r) 4 processzoros animációs munkaállomás üzembe állításáról számolt be. Az ILM egyike annak a számos stúdiónak, amely az Intel technológiáit alkalmazva munkálkodik a filmgyártás jövőjén.
„A vizuális effektusok világát hagyományosan az egyedi fejlesztésű rendszerek és szoftverek uralják" – nyilatkozta Cliff Plumer, az ILM műszaki vezérigazgató-helyettese. „Mi az ILM-nél egyre gyakrabban használunk Intel-alapú rendszereket az animációs és összeállítási folyamatokat támogató szoftverek választékának bővítésére. Az Intel processzoros asztali rendszerek jobb minőséget és nagyobb produktivitást nyújtanak számunkra, mivel ez a technológia a magasabb frekvenciaszint révén több ismétlést tud végrehajtani. Most már végre valóban a legmegfelelőbb operációs rendszerrel dolgozhatunk."

Az ILM a „Star Wars II. – A klónok támadása", a „Sötét zsaruk 2" és a „Minority Report" forgatásakor kezdett Intel-alapú rendszerekkel dolgozni. Jelenleg a „Star Wars III.", a „Harry Potter és a titkok kamrája", a „Hulk" és a „Terminátor 3. – A gépek lázadása" készítéséhez használ Intel-technológiát. Az Intel-technológia alkalmazása négy fontos tényező egybeesése miatt terjed különösen gyorsan Hollywoodban.
Egyrészt, az Intel-alapú rendszerek teljesítménye az elmúlt két évben következetesen felülmúlta az egyedi fejlesztésű rendszerekét, miközben költségszintjük folyamatosan mérséklődött. Ez jelentős megtakarításhoz juttatta a stúdiókat.
Másrészt, a nagyobb stúdiók egyre inkább a kiskapacitású szerverek kiterjedt csoportjaival dolgozó „renderfarmokra" bízzák a digitális effektusok szerkesztését, és ebben a modellben komoly létjogosultsága
van az Intel nagy volumenre és teljesítményre, alacsony költségszintre és szoftversemlegességre összpontosító szemléletének.
Harmadrészt, a stúdiók ma már különféle operációs rendszerekkel dolgoznak, és az Intel-technológia biztosítja számukra a legnagyobb rugalmasságot. Végül, az „Intel-barátabb" filmszoftverek kifejlesztését célzó vállalati törekvések eredményei is egyre inkább kézzelfoghatók. Az Adobe*, az Alias/Wavefront*, a Digital Domain*, a Discreet*, a Macromedia* és a Softimage* ilyen jellegű alkalmazásai mára elérték a kritikus tömeget. A nagy stúdiók jelenleg is Intel-technológiát használnak Hollywood sikerfilmjeinek elkészítéséhez.

A DreamWorks*, amely az Oscar-díjas* „Shrek" és legújabb rajzfilmje, a „Szilaj, a vadvölgy paripája" készítésekor is ilyen megoldásokkal dolgozott, jelenleg teszteli az Itanium(r) 2-alapú rendszereket. A
Weta Digital Ltd.* nemrégiben bejelentette, hogy több száz, Intel(r) Xeon(tm) processzoros szervert használ „A Gyűrűk ura" forgatása során. A trilógia első része, „A Gyűrűk ura – A Gyűrű szövetsége" négy Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb vizuális effektusokért járó elismerést.
A Walt Disney Pictures* nemrég hozta nyilvánosságra, hogy Intel-alapú Hewlett-Packard* munkaállomásokat és adatkiszolgáló számítógépeket kíván üzembe állítani animációs divíziójánál.
A Morgan Freeman tulajdonában lévő Digital Revelations stúdió szintén elsősorban az Intel-architektúrára támaszkodik 2003-as bemutatási határidejű filmje, a „Randevú a Rámával" forgatása során. A Sony Pictures Imageworks hatszáznál is több Intel-processzort vetett be a nagy kasszasikerként vetített „A Pókember" és a „Stuart Little Kisegér 2" vizuális effektusainak és animációjának kidolgozásához, és jelenleg teszteli az Intel(r) Itanium(r)-alapú rendszereket. „Az Imageworks főként a technológia nyílt és skálázható jellege, valamint kiváló ár-teljesítmény aránya miatt döntött az Intel-alapú rendszerek mellett" – mutatott rá George Joblove, a Sony Pictures Imageworks műszaki ügyekért felelős elnökhelyettese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medgyessy avatja fel az Audi új csarnokát

Több milliárd forintos beruházással tovább bővíti termelési tevékenységét a győri Audi Hungaria… Tovább olvasom