Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Az Internet 35. születésnapja

Csütörtökön lesz 35 éve annak, hogy a Kaliforniai Egyetemen (UCLA) első ízben kapcsoltak össze egy számítógépet egy úgynevezett Interface Message Processorral (IMP) - a mai routerek ősével -, és ezzel megindult az ARPANET, a ma ismert internet előfutára.
Az ARPANET-re épülnek az olyan, ma már nélkülözhetetlen alkalmazások, mint a világháló és az elektronikus posta.
Az első összekapcsolás nyomán igen gyors fejlődés következett: 1969 végére a hálózatban már négy elosztó csomó volt, s az 1971-ben számon tartott 15 számítógép helyén idén januárra az internetes szerverek száma 233,10 millióra nőtt.
Az internet következő mérföldköve 1971-ben az első e-mail volt. A következő évben vezették be a magyarul kukacnak nevezett @ jelet az internetcímek számára, és akkor tartották az első
internetcsetet.
Igazán tömegesen alkalmazhatóvá és népszerűvé azonban az internet azzal vált, hogy Tim Berners-Lee 1999-ben feltalálta a világhálót (WWW). Ez ma az elektronikus posta után az internet legnépszerűbb alkalmazása.
A ma már legendás Stephen Crocker és Vinton Cerf 1969-ben már ott volt a Honeywell DDP-516 típusú első IMP beindításánál még egyetemistaként, és még ma is meghatározó hatással vannak a hálóra: Cerfnek része van például a legújabb szabvány, az IPv6 kifejlesztésében. Az új protokollal az interneten rendelkezésre álló címek száma 4.294.967.926-ról 8.445.618.199.572.250.625-re nő, és ezzel nő a biztonság is.
Bár a számítógép és az Interface Message Processor első összekapcsolása mérföldkövet jelent az internet történetében, sok szakember véli úgy, hogy az internet valójában csak 1983. január 1-jén kezdett létezni, amikor az ARPANET-et átállították a TCP/IP protokollra, amelyet még ma is alkalmaznak.
prim.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szezon - a rendező nyilakozata

"A Moszkva tér után szerettem volna egy jelen idejű filmet készíteni, így született meg a Szezon.… Tovább olvasom