Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Az interneten is elérhetővé tennék a bírósági ítéleteket

Interneten is elérhetővé tenne mintegy 200 ezer ítéletet a Legfelsőbb Bíróság - jelentette be hétfőn Egerben Lomnici Zoltán.
Egyelőre azonban nincs pénz az anyag feldolgozására, amelyre annak érdekében lenne szükség, hogy a dokumentumok megfeleljenek az adat- és személyiségvédelmi követelményeknek - közölte a Legfelsőbb Bíróság elnöke a Heves Megyei Bíróság összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a terv megvalósításához néhány millió forintra volna szükség.

Lomnici Zoltán elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a bírósági ügyek száma. Amíg 2002-ben mindössze 1,1 millió, az elmúlt évben már, közel 1,4 millió üggyel foglalkoztak a tanácsok.

Az ítéletek internetes közzétételétől azt várják, hogy az eljárások száma csökkenni fog. A jogászok, elsősorban az ügyvédek az ítéleteket látva tájékozódhatnának arról, hogy egy-egy esetben érdemes-e a kereset megindítása - indokolta a tervet a legfőbb bíró.

A holokauszt emléknapja kapcsán Lomnici Zoltán arról is szólt, hogy a bíróságok kiemelt figyelmet fordítanak az olyan alkotmányos jogokat érintő ügyekre, mint a hátrányos megkülönböztetés vagy a diszkrimináció. Azért, mert az ilyen esetek fontosak a magyar demokrácia és ítélkezési gyakorlat európai megítélésének szempontjából is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlánfóka támadt a szörföző lányra

Egy körülbelül 300 kilós oroszlánfóka támadt rá egy szörföző tinédzser lányra Ausztráliában, az… Tovább olvasom