Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Az internetet fürkészi az adóhivatal

A hivatal emberei figyelik a hirdetési oldalakat, szemmel tartják az internetes áruházakat, és meglátogatják azokat a honlapokat, ahol használt, megunt tárgyaikat adhatják el a magánszemélyek.
Több mint félezer alkalommal ellenőrizte az adóhatóság tavaly az internetes kereskedelem résztvevőit, ami több mint két és félszerese az előző évinek; az internetes kereskedelem ellenőrzése az idén is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fontosabb feladatai közé tartozik - számol be róla a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában ismerteti: a hivatal emberei figyelik a hirdetési oldalakat, szemmel tartják az internetes áruházakat, és meglátogatják azokat a honlapokat, ahol használt, megunt tárgyaikat adhatják el a magánszemélyek.

Az internetes kereskedelem szereplőit tavaly több mint félezer alkalommal ellenőrizte a hatóság, s nagyjából 200 millió forintnyi adó befizetésének elmulasztását kérte számon, emellett kiszabott 15 millió forint mulasztási bírságot is.

Linczmayer Szilvia, a NAV adózási kérdésekkel foglalkozó szóvivője a lapnak elmondta: az adóhatóság munkáját az adófizetők is segítették. Számos esetben ugyanis a fogyasztók jelezték, hogy valamelyik webshop a megrendelt árut elküldte ugyan, de a számlát, bizonylatot nem tette a csomagba. Máskor pedig éppen az illegálisan működő internetes áruház hívta fel a figyelmet magára azzal, hogy az adóhatóság épületének postaládájába is bedobta szórólapjait.

Egyre többen szeretnének házi pálinkájukra az interneten vevőt találni. Ezzel kapcsolatban Suller Attila, a NAV jövedéki és vámügyekkel foglalkozó szóvivője felhívta a figyelmet arra: egy év alatt legfeljebb 50 liter pálinkát lehet otthon adómentesen előállítani, 200 liternél többet pedig akkor sem szabad főzni, ha az érintett megfizeti a szükséges közterheket. Házilag készített pálinka pedig csak akkor árusítható, ha a párlatot palackozzák, s az üvegeket zárjeggyel látják el.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. blatth 2013. március 21. 09:23
  „A társadalmi igazságosság érdekében mindenkinek kell a bevételei után a szabályok szerint fizetni adót. Aki nem teszi, adócsaló. Társadalmi érdeket érvényesít a NAV, amikor felderíti az elkerülést. Ezért kapják a fizetésüket a társadalomtól (annak képviselőjétől, az államtól). Mondhatnánk, hogy adócsalók reszkessetek! Ilyen egyszerű az egész. (Szerintem ennél agresszívebben kellene).”
 • 44. macs 2013. március 20. 15:48
  „42. CsengeleMSN,
  javaslom, hogy olvasd el 19. kormoska hozzászólását, és akkor választ kapsz a kérdésedre. :-)”
 • 43. DVB 2013. március 20. 14:18
  „#42 CsengeleMSN: Ez egy nagyon jó kérdés! Dupla adózás esete. Elhiszem én, hogy mindenhonnan le kell húzni a bőrt az emberről na de ennyire?”
 • 42. CsengeleMSN 2013. március 20. 11:01
  „Miért bűn az, ha valaki a használt, vagy megunt dolgait, eladja, amiért már egyszer megfizette az árát és az ÁFÁ-t is?”
 • 41. geza 2013. március 20. 10:07
  „Javaslom a Bose Hungary Kft-t. Vásároltunk tőlük a csomag angliából jött, semmilyen számlát nem adtak, levelünkre nem reagálnak. Telefonszámuk angol...”
 • 40. aquila0126 2013. március 20. 08:57
  „39. csonakos63 2013.03.20. 08:11
  "Vagy alapállásként mindenik adócsaló és tolvaj?"
  A dolog lényegére tapintottál! Ha azt állítja rólad a HATÓSÁG, hogy adócsaló vagy, neked kell bizonyítanod, hogy nem így van! Ez természetesen nem vonatkozik a "védett személyekre". Nekik elég ha úri becsületszavukat adják.”
 • 39. csonakos63 2013. március 20. 08:11
  „Miért bűn az, ha valaki a használt, vagy megunt dolgait, eladja, amiért már egyszer megfizette az árát és az ÁFÁ-t is. Nem beszélve arról, hogy a többség becsületes munkával keresett pénzből vette ezeket a dolgokat, amely pénz (munkabér)
  után is egyszer már megfizette a jövedelem adót! Hány bőrt szeretnének még lehúzni ezekről a szerencsétlen emberekről?
  Vagy alapállásként mindenik adócsaló és tolvaj?”
 • 38. kormoska 2013. március 20. 07:58
  „Sokan felháborodva-vérgőzös mondatokban szidják az adóhivatalt meg a rendszert anélkül,hogy UTÁNANÉZNÉNEK A DOLGOKNAK,JOGSZABÁLYOKNAK!
  Én utánanéztem(mivel magam is gyakran hirdetek)és 19.HOZZÁSZÓLÁSOMBAN le is írtam a lényeget.
  Nem kellene feleslegesen idegeskedni,felháborodni.Most NEM a használt dolgokat eladó"kisemberekre"van kihegyezve a dolog.”
 • 37. f.gabriella 2013. március 20. 06:24
  „Értem én,hogy a csaló szemét adókerülőket meg kell büntetni.De kérdem én már megint miért a kisembert szívatják aki időnként el meri adni a felesleges holmiait???A milliárdos adócsalókat miért nem piszkálja senki??Mert ebben az országban lehet milliókat lopni,majd a kisemberen meg behajtjuk.Hát nálunk sajnos ez a demokrácia!”
 • 36. aquila0126 2013. március 19. 22:21
  „35. mitmiko 2013.03.19. 21:23
  Persze, hogy igazad van még akkor is ha a bicigli az bicikli, csak az a gond, hogy a a te hasonlatoddal élve, az autótolvajokkal senki nem foglalkozik, azok büntetlenül tobzódhatnak és a képedbe röhöghetnek, mert nekik SZABAD!!!
  Az a "társadalmi hozzáállás", hogy először az autótolvajokat kapjuk el, teljesen normális elvárásokon alapul !”
 • 35. mitmiko 2013. március 19. 21:23
  „Ha kicsiben csalunk az teljesen normális?Milyen itt a társadalmi hozzáállás. Szörnyű.
  Ha például egy magánszemélytől csak egy biciglit lopnak el, az teljesen normális? Kis tétel. Csak az autólopást büntessük?
  Az adócsalás az adócsalás. szerintem. Függetlenül a méretétől, mindenkit el kéne kapni. Kivétel nélkül.”
 • 34. balihoho 2013. március 19. 17:29
  „Rá szállhatnának, a gyanúsan gyorsan gazdagodó, országgyűlési képviselőkre is, főleg azokra, akiknél valahogy nem stimmel a jövedelem, a valós gyarapodással, a képviselői nyilatkozatban.”
 • 33. tupac 2013. március 19. 16:59
  „Vicc az egész. A nagyokat szedjék össze akik milliókat elcsalnak,ja hogy őket nem merik mert a hivatalnok félti az állását”
 • 32. aquila0126 2013. március 19. 16:22
  „30. delmadarka 2013.03.19. 14:25
  A Nike cipőidre nyílván senki nem fog rámozdulni, de el ne hidd, hogy a felszereléseddel együtt néhány perc alatt nem találnának meg. Ha tétje van a dolognak, megtalálnak. Biztos lehetsz benne.”
 • 31. WSS 2013. március 19. 14:46
  „Ez is csak egy megfélemlítő propaganda cikk mint a többi.”
 • 30. delmadarka 2013. március 19. 14:25
  „28. Vagy internet kávézóból netezek, de általában egy használtan vásárolt USB modem mobil internetetet használok, feltöltős hozzá adták, nem kértek személyit. Milyen IP cím?”
 • 29. MarcusPhoenix 2013. március 19. 14:24
  „Nincs mese. Bodzatermesztésbe kell fogni. Ahogy elnéztem az enyingi "őstermelőket", ez még adózás után is megéri. Vagy lehet, hogy adómentes? Vagy speciália állampolgársági kategória.
  Tisztelt adóhivatal! Amíg az említettekhez hasonló gyökerek több tíz milliós kocsikkal rohangálnak, addig nekem nem volna pofám netes oldalakat böngészni. De persze lehet, hogy könnyebb a bejelentett munkahellyel rendelkezőt ..opatni, mint kimenni és lecsekkolni néhány másfél mázsás balféket.
  Majd, ha az összes ilyen féreg sitten van, akkor kezdjétek az átlagembert nézegetni!”
 • 28. aquila0126 2013. március 19. 12:51
  „26. delmadarka 2013.03.19. 12:08
  Ha ez tényleg így volna, akkor nem dicsekednél vele. Egyébként meg csak, hogy tudd: az IP címed alapján beazonosítható vagy. Szóval olyanokat írogassatok amit személyesen is bevállaltok. Persze el lehet bújni, de a többség nem tud.”
 • 27. macs 2013. március 19. 12:18
  „8. tigriss,
  úgy tudom, ha eladsz, akkor bevételed keletkezik, vagyis jövedelemre teszel szert, amit az adótörvényben meghatározottak szerint kell megállapítanod és ekkor derül ki, hogy kell-e adóznod, vagy sem.
  Bevétel - eladott tárgy megszerzésére fordított összeg (számlával igazolt) = jövedelem.
  Amennyiben nincs meg a számlád, vagy Te készítetted, akkor a jövedelem meghatározása:
  Bevétel - A bevétel 75 %-a (vélelmezett költség) = Jövedelem (vagyis a bevételed 25 %-a). Ezt után kell adóznod. legalábbis én így tudom. :-)
  15. Horthyszobor,
  szerintem, ha valaki örökölt egy telket, azt, ha politikusról van szó, a vagyonbevallásában fel kell tüntetnie, mint a tulajdonában lévő ingatlant. Amikor értékesítette, azt is. Tehát jól nyomon követhető az anyagi helyzet változása.
  Amennyiben magánemberről van szó és a NAV felteszi neki a kérdést, mibül, akkor a hagyatéki eljárás és az adásvételi szerződés papírjait kell bemutatnia. Ennyi!
  Irigy ember pedig mindig is volt és lesz is. Ennyi! :-)”
 • 26. delmadarka 2013. március 19. 12:08
  „Én az ebayen árulok Nike cipőt és antik árucikkeket üzletszerűtlenül 4 éve, valahogy nem fogy ki a garázsból. Eddig nem szóltak. Vaterára nem akarom felrakni, félek, hogy a NAV elkapkodná a készletem és akkor mit adok a külföldieknek?”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás: az MSZP vizsgálatot kér, a PM lemondatná Pintért és Bakondit

Komáromban még van járhatatlan alsórendű út, Szabolcsb több iskolájában szünetel a tanítás.… Tovább olvasom