Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Az inzulinellátás miatt az Ab-hoz fordul az ombudsman

A törzskönyvezett gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról szóló miniszteri rendelet egyes rendelkezéseinek vizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságtól - Szabó Máté.
Az alapvető jogok biztosa a törzskönyvezett gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról szóló miniszteri rendelet egyes rendelkezéseinek vizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságtól a cukorbetegek inzulinellátásával kapcsolatban.

Szabó Máté ombudsman szerint a cukorbetegek analóg inzulinhoz jutását szabályozó rendelkezések sértik az egészséghez való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, továbbá formai szempontból sem felelnek meg az alaptörvénynek - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vasárnap az MTI-vel. Egy civil szervezet és több magánszemély kérte az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze a cukorbetegek támogatott gyógyszerhez jutását szabályozó rendelet alkotmányossági felülvizsgálatát. Azt kifogásolták, hogy a rendelet előírása szerint a korszerűbb, analóg inzulint egy év után csak akkor támogatja az egészségbiztosítás, ha a megfelelő vércukor-anyagcsere legalább két mérés alapján fenntartható.

Az ombudsmanhoz érkező beadványok tartalma szerint a rendelet mögöttes célja, hogy rábírja a cukorbetegeket az egészségesebb életmód folytatására, és ennek elmulasztását a támogatás megvonásával "szankcionálja". Az alapvető jogok biztosa szerint a rendelet formai szempontból is alaptörvénysértő; az egészségbiztosítási törvény a miniszternek csupán arra adott felhatalmazást, hogy a támogatásba való befogadás, valamint a támogatás mértéke megállapításának szempontrendszerét határozza meg, arra már nem, hogy a cukorbetegek kezelését ahhoz kösse, milyen értéket mutatnak a vizsgálati eredmények.

Az ombudsman álláspontja szerint az egészséghez való jogból következően a szabályozásnak mindenki számára biztosítania kell legalább az elvi lehetőséget arra, hogy megfeleljen azoknak a feltételeknek, amelyekkel a támogatott gyógyszer igénybe vehető. Alapjogsérelemhez vezet, hogy ezt az elvi lehetőséget a rendelet nem mindenki számára biztosítja. Indítványában az alapvető jogok biztosa arra is hivatkozott, hogy a rendelet diszkriminatív: a vizsgálati érték, mint támogatási feltétel csak látszólag semleges körülmény, hatását tekintve hátrányosan érinti azokat, akik nem tudják az egészségesebb életmódot választani, vagy az egészséges életmód ellenére a vizsgálati értékük nem csökken a rendeletben meghatározott szint alá.

Az alapvető jogok biztosa mindezek miatt kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a cukorbetegek analóg inzulinhoz való hozzájutását feltételhez kötő rendelet egyes rendelkezéseinek alkotmányellenességét, és azokat semmisítse meg - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

  • 2. nickolett 2012. július 02. 09:19
    „Van egy ismerősöm. Idős néni, cukorbeteg, idősek otthonában lakik. Bár diétás menü járna neki, azt is fizeti, mégis ugyanazt kapja, mint a nem cukrosok. Időnként reklamál miatta, az intézmény vezetősége meg messziről tesz rá, hogy neki diétás menü kellene. Máskor nem szól semmit, néha éhezik, néha kénytelen pár falatot megenni belőle. Ha jó kedvében találja a nővérkét, és még a nyugdíjából is van, akkor megkéri, hogy hozzon neki valami diétás ennivalót. Egyébként nem kap mást, nem kap lehetőséget sem a diéta betartására.
    Na most akkor az ő gyógyszerköltsége is emelkedni fog?”
  • 1. spiler 2012. július 01. 14:17
    „mivel minket szinte halálra itéltek ezzel a rendelettel,mert ugye sokkal rosszabb mert több a mellékhatás ,,,ezért javaslom aki kitalálta és megaszvazták azok vegyék alő a párt egyik tagjának az eszközét/kötelét/és az első fára másszank fel és......mert egyszer ugy is lesz számonkérés MERT SÉRÜLT AZ EGYIK ALKOTMÁNYOS JOGUNK,,,,,AZ EGÉSZSÉGHEZ VALÓ JOG...na persze ezzel nem törödnek,,,,,inkább stadiont építenek
    nephrológián alig van orvos és ápoló....na ezt is elintézték....mit is igértek????na ugye,hogy nem ezt..de van még magyar ebben az országban!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP változtatna a rokkantnyugdíjasokat érintő jogszabályokon

Határozati javaslattal szeretné elérni az MSZP, hogy az Országgyűlés kérje fel a kormányt,… Tovább olvasom