Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az is bűnös, aki másolatot vesz

Bűncselekménynek nemcsak a szoftverek, zenei CD-k vagy DVD-k jogosulatlan másolása számít, hanem a vásárlása is. A jogtulajdonosoktól és a kölcsönzőktől sok feljelentés érkezik a rendőrségre.
Rátkai őrnagy az elkobzott kalóz DVD- kel.
– A hamis másolatot terjesztő hirdetők nem törődnek a lebukással, mert azt hiszik, hogy elbújhatnak az internet névtelensége mögé – mondta a Kisalföldnek Rátkai Károly őrnagy, a Győri Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályvezetője. – A világhálós hirdetéseket internetrendőrség figyeli. De a legtöbb feljelentés mégis a jogtulajdonosoktól, a kiadóktól és a kölcsönzőktől érkezik hozzájuk, érthetően a bevételkiesés miatt.

A jogtulajdonosok, a kiadók és kölcsönzők jelentős bevételtől esnek el, amikor nem tőlük vásárol vagy kölcsönöz valaki eredeti terméket. Márpedig a kalózmásolat sokszor csak a tizedébe kerül az eredetinek. A hirdetők ezer, ezerötszáz forintért kínálják a legújabb, még mozijogos filmeket.

– A jogi személyektől, illetve jogvédő szervezetektől jelentős számú feljelentés érkezett hozzánk, a lefoglalt hamis termékekkel szekrények vannak tele. Ezekben vannak kalózaudiók, -videók, CD-k, illetve szoftverek, s ide tartoznak már a játékprogramok is – magyarázta Rátkai őrnagy, miközben a lefoglalt DVD-ket mutatta. – Folyamatban van olyan szoftverhamisítási ügy, amelyben már most az elején 5 millió forint vagyoni kárnál tartanak. Hatalmas összegű károkat derítenek fel a nyomozók, hiszen a hamisítók komoly pénzeket zsebelnek be, még akkor is, ha olcsón adják „termékeiket".

– A bevétel növelése érdekében hirdetik magukat, de ez benne a rizikó. És sajnos joghézag is van ezen a téren, mert a különböző internetfile-helyek tartalmáért éppúgy felelni kellene a tulajdonosnak, mint bármely más médiában. Ám a vásárlók is bűncselekményt követnek el – folytatta Rátkai Károly –, mert tudják, hogy hamis terméket vesznek. Hiába állítják, hogy eredetiként kínálták nekik. Az ezer, ezerötszáz forintos ár egy DVD-ért több mint feltűnő. S azzal, hogy megveszi, meghallgat, megnéz valaki egy kalózterméket, elkövetővé, felbujtóvá válik.

Aki hamisított terméket vásárol, s először teszi, általában ügyészségi megrovást kap. A másoló jogi következményként 1-től 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. S az új büntetőeljárási törvény lehetőséget ad arra, hogy a vagyonát zár alá vegyék. Az uniós csatlakozás után ez még szigorodni fog. Az őrnagy kiemelte, hogy a kalózfelhasználások miatt az ország is jelentős, többmilliárdos adóbevételtől esik el.

A kalóztermékek forgalmazása nemcsak magyar jelenség, nemzetközi méreteket ölt. Amikor a Terminátor 3. című filmet vetíteni kezdték a mozikban, maga a film producere, Andrew Vajna kereste fel a magyar igazságszolgáltatást, mert megjelentek a mozijogos film magyar szinkronú kalózmásolatai. A magyar igazságszolgáltatás válasza akkor ez volt: a hamisítások külföldről érkeztek...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az építkezés számokban

A megyei önkormányzat 2001-ben 687,5 millió forint címzett támogatást nyert, melyhez 31 millió… Tovább olvasom