Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Az iskolákban tilos, mégis politizálnak

A középiskolákban tilos a direkt politizálás, mégis előfordul, hogy egy-egy pedagógus nyíltan vagy rejtve úgy mondja el véleményét, hogy azt „kötelező érvényűnek” érzik a diákok. Dr. Szretykó György egyetemi docens véleménye szerint alacsony színvonalú a diákok választásokra való felkészítése.
Számos példa bizonyítja, hogy a pedagógusok közvetve vagy közvetlenül politizálnak az iskolákban, annak ellenére, hogy a direkt politizálás tilos. Annyira, hogy még politikai rendezvényt sem lehet tartani az iskolákban addig, míg diákok – lehetnek azok akár felnőtt tanulók is – tartózkodnak falaik között. Ezt az előírást betartják az intézmények, más a helyzet azonban az „óraközi” politizálással.
– Álláspontom szerint nem az a probléma, ha a politika szóba kerül valamilyen módon az iskolákban, hanem az, ha a pedagógus a saját álláspontját próbálja a diákokra erőszakolni – mondotta dr. Szretykó György egyetemi docens. – Természetesen tanárnak, diáknak egyaránt lehet önálló véleménye például a pártokról, az aktuális politikai helyzetről. Amennyiben a pedagógus ezt kifejti, hozzá kell(ene) tennie a többi alternatívát is, felmutatva az összes lehetőséget. Azt fel sem tételezem, hogy eltérő álláspontok esetén valamilyen retorzió érheti a diákokat, mert elvben egyenrangúak, mégis függőségi viszonyban vannak. Sőt, odáig sem szabad eljutni, hogy a tanulók úgy érezzék, jobb, ha nem mondják el véleményüket. Mindenkinek más és más a szocializációja, az értékválasztása, a mintakövetése, amelyeket elsősorban otthonról hoznak magukkal.
„ Az iskolákban a direkt politizálásnak nincs helye, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem eshet szó politikáról, sőt az oktatás még többet tehetne azért, hogy mire tanulóik választók lesznek, alaposan megismerkedjenek a politikai rendszerekkel, intézményekkel, a választás rendjével és az Európai Unióval.”
– Tapasztalatom szerint ugyanis nagyon alacsony színvonalú a 18. életkorukba lépett fiatalok választásra való felkészítése. A pedagógusoknak – bármilyen is a meggyőződésük – nem az a feladatuk, hogy egyik vagy másik párt, ideológia mellett érveljenek, hanem az, hogy az összes lehetőséget feltárják tanítványaiknak, akik ismereteik birtokában dönthetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom