Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az ismétlés segítette gyógyuláshoz

A mondás szerint: „Az ismétlés a tudás atyja”, a gyõri Arnold Csaba esetében viszont az ismétlés a gyógyulás útja.

A mondás szerint: „Az ismétlés a tudás atyja", a győri Arnold Csaba esetében viszont az ismétlés a gyógyulás útja. Néhány hónap múltán nemrég másodszor katéterezték a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Szívcentrumában, s a férfi most már bizonyos benne, hogy maradéktalanul egészséges lett.

Magas, testes férfi, ötvenhárom éves korára hófehér, dús hajzattal. Miután megbeszélte magával, hogyszigorítania kell étrendjén, visszafognia az adagokat, leadott húsz kilót, s azt állítja, már alig-alig több száznál. Akár versenysúlya is lehetne, amiért a megyei Kórház kardiológiai osztályán kell ismerkedni vele, nem a kilóival függ össze.


– Két éve infarktuson estem át, levezetéseként a soproni szanatóriumban még akkor megállapították az EKG-vizsgálat után, hogy nem kap elég vért a szívem. A közelmúltban Dézsi főorvoshoz irányítottak, a még ma is frissnek mondható szívcentrumba, és nemrég megkatétereztek. Akkor két tágítót helyeztek el a szíverekbe, de úgy búcsúzott a főorvos, még ismételni kell. Borzalmasan féltem az első beavatkozástól, napokon át ébren töltöttem az éjszakát. Aztán milyen kellemes volt a tapasztalat... A műtét, aztán annak jótékony hatása, eredménye. A katéterezés előtt, ha lépcsőznöm kellett, már néhány után is, percekre volt szükségem, míg kiszuszogtam magam, erőre kaptam. A katéterezés után viszont semmit se éreztem hasonló terhelés mellett. De mert ajánlotta Dézsi doktor, hogy még lenne min javítani, korrigálni, most másodszor is a kezére adtam magam. Most már félelem nélkül. Nagyon jó csapat dolgozik együtt. Nagy szerencséjük a kisalföldieknek, a régiónak, hogylétezik Győrben ilyen intézmény. Arnold Csaba azt állítja, születése első fél óráját akár történelmi időpontnak tekinthetjük. Azóta csökken a magyar foci színvonala. Az a bizonyos Arnold-féle nevezetes dátum: 1954 júniusa, a berni foci-vb döntő mérkőzése, annak is első félideje, amikor köztudottan még vezettünk a Német Szövetségi Köztársaság csapata ellen. Győrben a Kálvária úti általános iskolában járta ki a nyolc osztályt, Csornán lett mezőgazdasági technikus, folytatásaként pedig Kaposvárra járt főiskolára. Az életbe való indulása igazán kiváló: az ország-, világhíres bábolnai gazdaságban kezdett, vezető lett nem sokkal odaérkezése után. Akkor a ménes 140 telivér kancát számolt, amelyhez tartozott öt mén. Hogy nagy érték volt-e? Micsoda kérdés, óriási.


Öt év Bábolnán, Arnold Csaba megnősül, szíve Győrbe hozza, az Állattenyésztési Felügyelőség munkatársa lesz tizennégy évre, megyei juhtenyésztési felügyelő. Ma rákérdeznénk, juhok a Kisalföldön? Akkoriban huszonegyezret számolt az anyajuhállomány. Arnold Csaba számára kabalaállatnak számíthatna a juh, hisz annak révén került kapcsolatba új-zélandiakkal. A férfi annak köszönhetően már tizenhat éve egyúj-zélandi– magyar vegyes vállalat alkalmazottja, a cég kereskedelmi vezetője. Járt Új-Zélandon, keresztül-kasul beutazhatta, másfél hónapot kapott az ismerkedésre.


Ami Arnold Csaba bevezetőben említett versenysúlyát illeti, amit ő űzött, ahhoz nem sok a száz kiló. Lovagolt egykevés ideig, aztán volt fogathajtó is. Ért el eredményt, igaz, nem világra szólót, a területi bajnokságban vitézkedett. Két fia közül az egyik viszont tornázott, tizennégy bajnoki cím tulajdonosa, szertornás, ha úgy tetszik, lovasbajnok. A fia tornászsikeréből annyi s az hárult át apjára, hogy a megyei tornászszövetség elnöke.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok kicsivel kevésre megyünk

Évente 150 millió egy- és kétforintos kerül forgalomba Magyarországon. Az üzletekben nem szívesen… Tovább olvasom