Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Az iszlámista párt győzött a török választásokon

A török parlamentben a kormányzó iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vártnál is nagyobb abszolút mandátumtöbbséget szerzett a törvényhozásban a vasárnapi előre hozott választásokon, a voksok 92 százalékának az összeszámlálása alapján a 550 tagú testületben 342 mandátumhoz juthat. Így egyedül alakíthat kormányt.
Recep Tayyip Erdogan török kormányfő vasárnap este gratulált pártja elsöprő győzelméhez az aznap megtartott parlamenti választásokon, és egyben egységre szólította fel honfitársait, valamint ígéretet tett arra, hogy a régi-új vezetés tiszteletben fogja tartani a világi eszméket.

Az adatok szerint az AKP-n kívül még két párt, a baloldali Köztársasági Néppárt (CHP) és a jobboldali Nacionalista Akciópárt (MHP) jutott be a parlamentbe, átugorva a 10 százalékos küszöböt; az előbbi 117, az utóbbi mintegy 70 helyet szerezve. A kurdok által támogatott függetlenek 23 mandátumra számíthatnak. Az AKP korábban jelezte, hogy győzelme esetén folytatja a gazdasági reformokat, és mindent megtesz azért, hogy Törökország beléphessen az Európai Unióba.

Megfigyelők szerint azonban a párt iszlám gyökerei és a törökországi kurd kisebbség helyzetének a kezelése alaposan megnehezíti az AKP-nak célkitűzései megvalósítását. Mindenesetre a választási győzelmet bejelentő Erdogan úgy fogalmazott, hogy "népünk úgy választott, hogy pártunkat követi. Pátunk támogatottsága nőtt" - hangsúlyozta a kormányfő a párt székházának az erkélyéről, miközben az épületnél összegyűlt tömeg tapsviharral fogadta a győzelmi bejelentést.

Törökországban az eredeti tervek szerint novemberben került volna sor a voksolásra, s azért döntöttek az előre hozott választásokról, mert Recep Tayyip Erdogan kormányfő nem tudta kieszközölni, hogy bizalmasa, Abdullah Gül külügyminiszter az elnöki posztra kerüljön. A választásokkal összefüggésben több incidens tört ki az ország különböző pontjain, amelyeknek eddig 17 sebesültjük van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a mozdonyvezetők hétfőre tervezett sztrájkja

Nem sztrájkolnak hétfő reggel a mozdonyvezetők. Megállapodott a szaktárca és a Mozdonyvezetők… Tovább olvasom