Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kéri Navracsics

A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt a Cozma-ügy nyomán kérte a bíróságokat felügyelő Kúria elnökétől.
Az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kéri a Cozma-ügy nyomán Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Darák Pétertől, a bíróságokat felügyelő Kúria elnökétől - tudta meg az MTI a miniszter sajtófőnökétől hétfőn.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint Navracsics Tibor ezt a veszprémi városi televíziónak adott, felvételről hétfő este 8 órától adásba kerülő interjúban mondta el kérdésre válaszolva.

Az igazságügyi miniszter a tévéinterjúban hangsúlyozta: a bíróság döntésének megítélését miniszterként nem befolyásolhatja véleményével. A közigazgatási és igazságügyi miniszter arra vonatkozóan kér szakértői véleményt a Kúria elnökétől, hogy az utóbbi időszak ítélkezési gyakorlata a társadalom elvárásainak megfelelő, kellő szigort mutat-e az olyan kiemelkedő esetekben, mint amilyen a Cozma-gyilkosság volt - közölte a tárcavezető sajtófőnöke.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

A gyilkosság miatt zajlott perben a három fővádlott büntetését április végén jelentősen enyhítette a Győri Ítélőtábla. A jogerős határozat az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző büntetését 18-18 év börtönre, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta.

A Cozma-ügyben hozott bírói ítélet kapcsán - egy jobbikos képviselő felvetésére - Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt múlt hétfőn a parlamentben. Mirkóczki Ádám azt kérdezte, milyen üzenete van annak, hogy egy világklasszis sportoló, Marian Cozma gyilkosainak ítéletét másodfokon egy bíró életfogytiglan helyett 18 esztendőre, húsz év helyett 8 évre mérsékli. Ezen felháborodott a szakma, a sportvilág és minden jóérzésű ember - mondta, hozzátéve: egyedül a gyilkosok elégedettek. Ebben benne van minden, ami ma probléma - fogalmazott.

A kormányfő erre reagálva azt mondta: legszívesebben azt mondaná négyszemközt, hogy egyetért azzal a véleménnyel, amit elmondott a képviselő. Ezt azonban nem teheti meg a nagy nyilvánosság előtt. Ha Magyarország miniszterelnöke bármely egyedi bírósági döntést kritika alá von, akkor nem jár el helyesen, mert az a képzet alakul ki, mintha az igazságszolgáltatásra nyomást akarna gyakorolni a kabinet - fejtette ki. Ez - folytatta - nem áll szándékukban, de nem azért, mert elégedettek azokkal az ítéletekkel, amelyek születnek. A kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az emberi élet a legfontosabb dolog, ezért a mainál sokkal nagyobb védelmet érdemel.

Olvasóink írták

 • 4. klj-54 2012. május 15. 12:30
  „Vélelmezhetően finom módszerekkel a bíróság meg lett félemlítve.
  A Palotás per ügyészének is bevitték egy diplomatatáskában a családról készült képeket és szó nélkül távoztak.
  Az ügyész pedig ejtette a vádat.
  (nem írok nevet, mert ismerem személyesen az illetőt aki azóta is fél!)”
 • 3. Church 2012. május 15. 09:27
  „Kíváncsian várom a folytatást! Valóban felháborító ítéletek születettek, engem az érdekelne, hogy ezek után milyen irányt vesz az ügy. Lefizetett bírói testület, vagy életveszélyes fenyegetés? Ott a TEK, végre be lehetne vetni őket egy igazán fontos ügyben. Lehet tudni esetleg arról, hogy volt-e vagyonosodási vizsgálat az elkövetőkkel és azok rokonaival kapcsolatban? Be tudnák varrni a sittre az egész bandát, ha akarnák.
  Ha igazán akarnák...”
 • 2. KamuNeni 2012. május 15. 07:11
  „Igaza van neki. Valaki ott le lett fizetve.”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. május 15. 06:51
  „Két lehetőség van.
  1. életveszélyes fenyegetés.
  (ez a horda képes és be is váltja)
  2 pénz
  (ennek a hordának a bodza tojja)
  Valóban, a Tábla nagyon rosszul döntött.
  Szabadon kellene engedni őket, Szerbiában, aztán arra a kis időre diszkréten elfordítani a tekintetet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették Uj Pétert a becsületsértés vádja alól

Az újságírót korábban megrovásban részesítették a Tokaj Kereskedőház egyik termékére használt… Tovább olvasom