Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Az LB az Európai Bírósághoz fordul

A korábbi elképzelésekkel szemben nem szüntetné meg a kormány 2007 végén az iparűzési adót, a Legfelsőbb Bíróságnak (LB) azonban több, az ügyben kezdeményezett per kapcsán az Európai Bírósághoz kell fordulnia – olvasható a közszolgálati televízió honlapján sajtóértesülésekre hivatkozva.
Elképzelhető ugyanis, hogy az évente mintegy 350 milliárd forintos bevételt jelentő adó ellentétes az uniós előírásokkal, amelyek szerint az áfa mellett más forgalmi típusú adó nem vethető ki. Az érintett vállalkozások az adónem megszüntetése érdekében eddig több mint 200 bírósági keresetet nyújtottak be, és 47 elutasító ítélet miatt már jogorvoslatot is kezdeményeztek az LB-nél.
Lomnici Zoltán főbíró elmondta: a bíróságok eltérő határozatokat hoztak az ügyben, vélhetően azért, mert ellentmondást észleltek a közösségi és a hazai jog között, így az LB-nek kötelessége előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményeznie az Európai Bíróságnál, az uniós jog értelmezésére ugyanis csak a luxemburgi bírák jogosultak. Az LB egyrészt azt tudakolja, hogy meg nem engedett forgalmi jellegű adónak minősül-e az iparűzési adó, másrészt azt, hogy érvényes-e az adónemre általában az a derogáció, amely szerint hazánk 2007 végéig fenntarthatja a helyi adókat érintő kedvezményeket.
Szakértők szerint gyorsabb eljárásban tárgyalhatja az ügyet az

Európai Bíróság, miután az LB soron kívüli döntést kért, de így sem várható érdemi határozat, amíg a luxemburgi testület nem bírálja el a hasonló olasz regionális adó ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a gyilkosságot a hajléktalan

Beismerő vallomást tett az a 42 éves hajléktalan, akit a múlt héten, a kaposvári MÁV pályaudvaron… Tovább olvasom