Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Az LB helybenhagyta a Magyar Gárda feloszlatását

Feloszlatta a Magyar Gárda egyesületet és a mozgalmat is a Legfelsőbb Bíróság kedden. Az ügyészség azért indított pert, mert szerinte a gárda alkotmányellenes.

Az ügyészség által a civilszervezet feloszlatása érdekében két éve indított polgári per felülvizsgálati eljárásában az LB elutasította a gárda ügyvédjének kérelmét, és helybenhagyta a Fővárosi ítélőtábla júliusban kihirdetett jogerős határozatát.

Az ügyészség azért indított pert, mert álláspontja szerint a Magyar Gárda alkotmányellenes, rasszista mézetek terjesztéséhez nyújtott intézményes kereteket.

Az elsőfokú bíróság az egyesület feloszlatását rendelte, el, melyet a másodfokon eljáró tábla jogerős ítéletében kiegészített azzal, hogy az egyesülettől elválaszthatatlan a mozgalom, ezért azt szintén fel kell oszlatni.

Az LB kedden szóbeli indoklásában az ítélőtáblához hasonlóan rámutatott arra, hogy "az egyesület tevékenységével túllépte a szabad véleménynyilvánításnak azt a határát, ami még alkotmányos védelemben részesülhet", konfliktushelyzetet idézett elő, és saját alapszabályától is eltért, mely szerint tevékenysége a magyar kultúra és történelem ápolására, illetve a rend és a polgári nyugalom megőrzésére irányul.

Az LB szóbeli indoklása szerint a gárdarendezvények "fajgyűlöletről" tettek tanúbizonyságot, és az a tény, hogy nem történt erőszak, nem jelenti, hogy nem állt fenn annak közvetlen veszélye. Például volt olyan rendezvény, ahol az egyik oldal azt üzente a másiknak, hogy "le leszel vágva az összes purdéddal együtt", mire jött a válasz: "idehozunk 5000 cigányt, aztán majd meglátjuk, mi lesz".

Ezek az események nyilvánvalóan nem a megoldást szolgálták, hanem újabb feszültségeket gerjesztettek - fejtegette a bíró.

Az LB hivatkozott az egyesülési törvényre, mely szerint az egyesülési jog gyakorlása nem ütközhet az alkotmányba, nem valósíthat meg bűncselekményt, és nem is hívhat fel arra, továbbá nem sértheti mások jogát és szabadságát. A Magyar Gárda oly módon sértette meg ezeket a törvényi rendelkezéséket, mely jogszerűen vonta maga után a szervezet feloszlatását.

Az LB a tábla jogerős döntésével egyezően kifejtette azt is, hogy a Magyar Gárda mozgalom nyilvánvalóan az egyesület része. Ezt támasztja alá az egyesületnek, illetve képviselőinek több korábbi nyilatkozata, melyben arról beszéltek, hogy a mozgalom és az egyesület "egy család", az egyesület a "mozgalom szellemi iránytűje", továbbá, hogy az egyesület hozta létre, támogatta és szervezte a mozgalmat, így pedig azonos megítélés alá esnek, és a mozgalom a feloszlatásban is osztja az egyesület sorsát.

A határozathozatalt követően az LB épületében újságíróknak Gaudi-Nagy Tamás ügyéd és Vona Gábor, a Jobbik elnöke, illetve a Magyar Gárda képviselője egyaránt azt mondta, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a magyar bíróságok döntései miatt.

Gaudi-Nagy Tamás szerint a "magyar jogtörténet szomorú fejezete", hogy az alkotmányos talajon álló, erőszakmentes, jó célokért, például "a cigány-magyar együttélés", vagy a rossz közbiztonság miatt kiszolgáltatott emberek érdekében fellépő Magyar Gárdát törvényen kívül helyezik a magyar bíróságok.

Az ügyvéd szerint mostantól reális a veszélye annak, hogy minden hasonló, valós társadalmi problémákat felvető kezdeményezést elfojtsanak a hatóságok.

"A probléma felvetőit iktatták ki, a probléma helyett" - jegyezte meg Magyar Gárda ügyvédje.

Vona Gábor azt emelte ki, hogy a bíróságok nem tudtak ellenállni a rájuk nehezedő nyomásnak, de a valós társadalmi problámákat felszínre hozó Magyar Gárda ügye már akkor félresiklott, amikor azt az állami szervek érdemi megoldás helyett jogi útra terelték.

"Tudomásul vesszük, de nem tudjuk elfogadni az ítéletet" - mondta Vona Gábor, aki hangsúlyozta azt is, hogy álláspontja szerint az Új Magyar Gárda Mozgalom résztvevőinek joguk ebben a szervezetben tevékenykedni.

Korábban írtuk

Fémkordonokkal zárta körbe a Legfelsőbb Bíróság (LB) fővárosi, Markó utcai épületét a rendőrség kedd reggel, mielőtt a bíróságon megkezdődött volna a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása ügyében a nyilvános ülés.

Az LB épületét úgy vették körbe kordonnal, hogy a szemközti járdán szabadon lehet közlekedni. Az épület körül és a környező utcákban több helyen rendőrök várakoznak. Az épületnél mintegy ötven rendőrt lehet látni. A Magyar Gárda egyenruháját viselő ember nem jelent meg, de néhány, fekete kabátot viselő szimpatizáns feltűnt a környéken.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője nem sokkal reggel 9 óra előtt érkezett a bíróságra.

A Magyar Gárda Egyesület felülvizsgálati kérelmében elsődlegesen a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi ítélőtábla határozatainak hatályon kívül helyezését és az ügyészségi kereset elutasítását kérte a Legfelsőbb Bíróságtól.

A Fővárosi Bíróság 2008. december 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletében elrendelte az egyesület feloszlatását. A szervezet fellebbezése után a Fővárosi ítélőtábla 2009. július 2-án helybenhagyta és jogerőre emelte az elsőfokú döntést, s a feloszlatás hatályát kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra is. Az ítélőtábla az egyesület, illetve a mozgalom tevékenységét vizsgálva azt állapította meg, hogy annak rendezvényei közvetlenül és ténylegesen fajgyűlölő és kirekesztő megnyilvánulásokkal a közrendet és a köznyugalmat támadták, és ennek következtében sérült a biztonsághoz és szabadsághoz való jog.

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. valoperes_zugugyved 2009. december 16. 18:26
  „Tárki: gyengülő Fidesz, stagnáló MSZP, erősödő Jobbik
  A Tárki szerint az elmúlt időszakban a Fidesz valamelyest vesztett vonzerejéből, az MSZP-nek viszont sikerült aktivizálnia szimpatizánsait, igaz, a teljes lakosság körében nem változott híveinek száma. A legdinamikusabb párt egyértelműen a Jobbik, amely két százalékpontot erősödött.
  bocs.d”
 • 107. hun330 2009. december 16. 16:52
  „ÉLJEN A MAGYAR GÁRDA!

  Logaritmus: Sajnos a XX. század elején a szlovákok,románok,szerbek másképp gondolkodtak mint te. Nekik nem volt mindegy. Mindig az nyer, akinek nem mindegy!
  Mignon: longobárdok, gepidák, avarok??? Ha hülyeséget írsz, legalább pontosan tedd!
  A latin abc-t a kereszténységgel egy időben vettük át. Szerinted utána találtuk ki a rovásírást?
  Nagy "fantáziád" van.
  Tuskóhopkins: Nincs összeesküvés. Csupán van a világon egy nemzet, amely a világ számos országában erőteljesen jelen van gazdaságilag és politikailag. Természetesen mindenhol a saját érdekeit képviseli. Vagyunk páran akik szerint ez a mi hazánknak káros. Ha az eszkimók szeretnék felvásárolni Magyarországot velük sem szimpatizálnék.”
 • 106. jq 2009. december 16. 13:39
  „Tudtak írni, csak nem latin betűkkel.
  Mignon imádott németei pedig még a XV. században is cserebogarat ettek, a fennmaradt receptek tanulsága szerint”
 • 105. achilleus 2009. december 16. 11:50
  „"Csak azt nem ertem, honnan mind ez az ismeret, amikor abban az isöben a "magyarok" nemcsak
  hogy irni-olvasni nem tudtak, de barbar modon is eltek, pl. : "verszerzödes" ?"

  Én is azt hittem, hogy ez valami magyar specialitás, amíg el nem olvastam: Wilhelm Heise: Ardinghello und die glückseligen Inseln, (írta kb. 1780.)”
 • 104. jq 2009. december 16. 10:31
  „"rasszista mézetek" Nekünk nincs rasszista mézünk, kedves DM, csak akácmézünk van:)”
 • 103. tuskóhopkins 2009. december 16. 10:16
  „102., én ilyesmiről nem beszéltem, eszembe se jutott. ("konkrétan Likud kötődésű Fidesz")
  A blődli csupán arról az agyatlan logikáról próbált szólni, amely a "mindenről a zsidó világösszeesküvés jut az eszünkbe" föliratú lóellenző mögül szemléli a nagy büdös magyar valóságot.”
 • 102. igaz1017 2009. december 16. 09:45
  „Egy kérdést tettem fel neked, a levezetett elméletedben milyen szerepet játszik a konkrétan Likud kötődésű Fidesz.Ha tudnám nem kérdezném.:)”
 • 101. tuskóhopkins 2009. december 16. 08:58
  „Kedves "igaz1017", tudásra szomjasan várom a tényszerű fölvilágosítást.”
 • 100. igaz1017 2009. december 16. 08:30
  „Kedves Tuskóhopkins!Az izraeli Likud testvérpártja milyen szerepet játszik az elméleted szerint az országunk tönkretételében?”
 • 99. tuskóhopkins 2009. december 16. 08:23
  „1. az egész gárda-veszélyt a maszop generálja
  2. a szociknak szükségük van az ellenségképre (gárda)
  3. ezért régen beépültek a gárdába
  4. ők mozgatják a szálakat (izraeli gombnyomásra persze)

  Ergo:
  a gárda egy maszopos fedőszervezet, cionista világuralmi célokkal.
  vonagábor gyúrcsánybérenc, mszp-tagságival az árpádsávos karszalag alatt”
 • 98. Mignon 2009. december 16. 00:35
  „Ugy latszik, nekem, Mignon-nak kell a törtenelmet ujra irnom!
  A helyzet a következö.

  I.U.-tan 450-ben Attola (Etele) vereseget szenved mongol hadaval. A "hun"-oknal semmi közük
  a magyarokhoz.
  Utana, 500 körül a Karpat-medencet benepesitik a keleti-gotok, akik eszakrol jönnek.
  Egy kis kanyart tettek Ukrajna fele.

  Nem lehet szlovak, szerb vagy mas nepröl beszelni, csak "keleti-gotokrol".
  Akik tulajdonkeppen nem is Keltröl, hanem Eszakrol jöttek.

  Na, utana 895-ben jöttek a magyarok Arpad alatt Keletröl.

  Csak azt nem ertem, honnan mind ez az ismeret, amikor abban az isöben a "magyarok" nemcsak
  hogy irni-olvasni nem tudtak, de barbar modon is eltek, pl. : "verszerzödes" ?
  Cicero, Platon, Herodotosz utan 1.000-evvel meg az analfabeta magyarok "verszerzödest" kötnek????
  Es satrakban <moderálva sértő>?

  :)))))))”
 • 97. Logaritmus 2009. december 16. 00:17
  „93. Lacas: az itt élő szláv népek ugyanazt a hülyeséget ismételgetik, amit te is. Szerintük ők voltak itt hamarabb, ők fogadták be a keletről menekülő-vándorló magyarokat, és mi visszaéltünk a lehetőséggel, és mi túrtuk ki őket innen. :)

  Egyébként: nem tök mindegy most már?”
 • 96. Mignon 2009. december 15. 23:38
  „Amikor a magyarok beszedültek a Karpat-medencebe,
  a Nyugati kultura mar 500 evvel lehagyta öket!

  <moderálva sértő>”
 • 95. Mignon 2009. december 15. 23:34
  „Kedves Lacas!
  A "zsido allam" ami nem volt, csak 1949-ota van
  5.500 eves.
  Allam.
  A Mezopotamiaiai Birodalom (mai Irak)
  7.500 eves.

  A Romai Birodalom I. u.-an 497-ben ment tönkre, mint kultura.
  A Romai Birodalomban I. e. elött 46-ban öltek meg Julius Caesart.
  Utana 749 született Nagy Karoly, elt 814-ig.
  Varosokat, jogokat alkottak.

  895-ben jön egy barbar nep, amelyik csak a vandorlo allattenyesztest ismeri, es nem
  a helyhezkötött földmüvelest Azsiabol, es csak rabol.
  Satrakban laknak, primitivek. Nyers hust esznek, es lovaik veret isszak.

  Magyarok.”
 • 94. Lacas 2009. december 15. 23:29
  „Éljen a Gárda!”
 • 93. Lacas 2009. december 15. 23:13
  „88. Ez nem illetmény kérdése! Azé a föld,aki azt elfoglalta és nem elrabolta vagy árulással jutott hozzá törvénytelenül.Palesztina önálló állam volt,amig a fajtádbeliek jól össze nem kavarták ott a szart ahogy Trianonnál is.Szlovákia sosem volt ahogy zsidó állam se.És nem is lesz sokáig egyik sem.Ha gondolod,elküldöm egyetlen sms-ben Szlovákia teljes történelmét :-)”
 • 92. Mignon 2009. december 15. 23:09
  „moderálva off”
 • 91. Szilágyi_Zsolt 2009. december 15. 22:58
  „Az egész LB-t is jól helybenhagyhatnák már végre... Megint a tolerálandó kultúra jeles képviselőinek az érdekei lettek pofátlanul az előtérbe nyomva. Szegények, az emberi jogaik sérülnek a Gárda kinézete és fellépése miatt. Csakhogy az emberi jogokhoz először emberi viselkedésre is szükség lenne.”
 • 90. CID 2009. december 15. 22:50
  „moderálva”
 • 89. rozator 2009. december 15. 22:42
  „Vissza a független magyar földet! Az Etelközbe!(tele van gázzal)”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett a megállapodás a BKV finanszírozásáról

Megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról - jelentette be a kormányszóvivő és a… Tovább olvasom