Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Az LMP a gyöngyöspataiak védelmére kéri a rendőrséget

Az LMP pénteken arra szólította fel az országos és megyei rendőri vezetést, hogy megfelelő eréllyel, valamint a törvény szigorával lépjen fel a gyöngyöspatai lakosok védelmében és előzze meg az önbíráskodás minden formáját.
Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője közleményében hangsúlyozza: a Heves megyei település roma és nem roma lakosaitól az elmúlt 24 órában több kétségbeesett, a közbiztonság tarthatatlan helyzetére utaló segélykérés érkezett az LMP-hez és a helyi roma közösséggel foglalkozó lelkipásztorhoz.

"Többen elmondták, hogy fekete egyenruhás férfiak baltával és ostort pattogtatva vonulnak az utcán, félelemben tartva Gyöngyöspata lakosságát" - fejti ki az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy egyes hírek szerint néhányan életveszélyesen megfenyegettek helyi roma családokat és a polgármestert is.

Szabó Tímea kiemeli, hogy az LMP az elkövetőtől függetlenül elfogadhatatlannak tartja az erőszak és a megfélemlítés minden megnyilvánulását.

A párt ezért arra is felszólítja a hatóságokat, hogy oszlassák fel azokat a gyülekezéseket, ahol a jelenlévők visszaélnek a gyülekezési jog adta lehetőséggel; a szabálysértést, illetve bűncselekményt elkövetőkkel szemben pedig azonnal indítsák el a szükséges eljárást.

Az LMP-s politikus közleményében arra is emlékeztet, hogy a két éve történt tatárszentgyörgyi tragédiát megelőző események kísértetiesen hasonlítottak a gyöngyöspataiakhoz.

A párt a fentiek mellett a kormányt is felszólítja, hogy ismerje be: jelenlegi szegényellenes gazdaságpolitikája és nemrég bejelentett megszorító intézkedései egyre növekvő munkanélküliséghez, továbbá a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusokhoz, végül pedig társadalmi katasztrófához vezet.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Jobbik helyi vezetője Juhász Oszkár, az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolják.

Ugyanakkor a Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

Olvasóink írták

  • 3. fles2 2011. március 12. 12:50
    „Gyöngyöspatán csak a cigók félnek....össze kell fognunk”
  • 2. dodó 2011. március 12. 12:11
    „Uszítanak - miként elődeik - a mások.”
  • 1. TELSTAR 2011. március 12. 01:20
    „A lakosságot az LMP-től és a hozzájuk közel álló köröktől kellene megvédeni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magosz: törvénymódosítás a gazdák érdekében

Az agrárrendtartási törvény módosítását kezdeményezi Jakab István annak érdekében, hogy a Magyar… Tovább olvasom