Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Az LMP elutasítja az országgyűlési törvényt és a házszabály módosítását

Elutasítja az országgyűlési törvényről szóló kormánypárti javaslatot és a házszabály módosítását az LMP.
Az LMP a leghatározottabban elutasítja az országgyűlési törvényről szóló kormánypárti javaslatot és a házszabály módosítását - jelentette ki hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az LMP frakcióvezetője szerint egy olyan "gyalázatos" törvénycsomagról van szó, amelyik menet közben nyúl hozzá a parlament működéséhez, miközben "pitiáner, kisstílű módon" ír át szabályokat, például a frakcióalakítás körülményeit. Véleménye szerint utóbbi változtatásnak egyedül pártpolitikai érdekek állnak a hátterében.

Kijelentette azt is, hogy a kormánypártok érdemi egyeztetést sem folytattak az országgyűlési törvényről, amelyhez - hívta fel a figyelmet - vasárnap érkezett be egy 57 oldalas módosító javaslat.

A frakcióvezető szerint a jogszabály célja a parlamenti munka további kiüresítése. Mint mondta, a jövőben az alkotmányügyi bizottság kormánytöbbsége például az ülések kezdetén tökéletesen újraírhat törvényjavaslatokat. Ezentúl a kabinet látszattörvényeket fog benyújtani, amelyeket közvetlenül az ülések előtt fognak felülírni, így azokról nem lehet majd valódi vitákat folytatni - vélekedett, leszögezve, hogy ez ellentétes a demokrácia és a parlamentarizmus alapelveivel.

Kitért arra is, hogy az LMP reményei és elvárásai azokban a pontokban sem teljesültek, ahol el lehetett volna érni javulást az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szabályozásokban. Kiemelte, hogy a képviselő javadalmazás nem teljesítményarányos, az független a parlamenti vagy bizottsági munkától, mert "nyilvánvalóan ez így kényelmes a csak gombnyomogatni bejáró fideszes képviselőknek".

Az összeférhetetlenségi szabályozásba belekerültek a közvélemény által is elvárt elemek, például az offshore cégek vásárlásának tilalma, de ennek, illetve a képviselői jövedelmekre vonatkozó szabályok hatályba lépését a KDNP "ellenállása miatt" 2014-re tolták ki - tette hozzá Jávor Benedek.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. április 16. 19:22
    „No a jámbor Benedek ezt is megmondta !
    A LoMPosok ma ne foglalkozzanak politikával ! sirattassák magukat most annak van szezonja !
    1.-tucat ! szerintem ez: ha csak gyurcsány 2006-os országgyalázatára volt válasz ! már akkor elégtételt kaptunk valamelyest !”
  • 1. tucat 2012. április 16. 16:22
    „Az LMP jól érzékeli a helyzetet, amit ép ésszel nem is lehet másképp látni. A házszabály módosításának a frakciók alakítására vonatkozó részével még talán egyet is értenék, de a hatályba léptetésének az időzítése ismét a visszamenőleges érvénnyel alkalmazandó törvényekre emlékeztet. Ez pedig nemcsak tisztességtelen (hogy erősebb jelzővel ne is hergeljem a moderátort, bár szívesen tenném), hanem a jogbiztonságot, hovatovább a jogalkotás fórumán is, nyilvánvalóan nem gyengíti, hanem egyenesen megszünteti (a parlamenti pártok és képviselők a ciklus elején az akkor ismert feltételek mellett kezdték meg a munkájukat, s okkal számíthattak arra, hogy e feltételekben nem lesz lényegi változás a mandátumuk lejártáig...). A következmények beláthatatlanok ugyan, de az elit magatartásának az ijesztő részeredményei már a köztudat súlyosbodó torzulásaiban is rég megjelentek. Ez a morális színvonal és habitus az óvodák középső csoportjaiban még talán elfogadható a személyiségfejlődésnek az életkori sajátosságok által behatárolt, és annak még megfeleltethető színvonalán, de már nekik sem áll igazán jól, és a szocializációjuk során belőlük is fejlett, a közösségükbe harmonikusan illeszkedő, s ekként boldoguló, egymásért felelősen gondolkodó és cselekvő egyénekké kellene válniuk. Lehet, hogy a baltával faragott, magyarosch motívumokkal díszített nevelési-oktatási terv sem lesz igazán alkalmas erre? Mindenesetre az elitünk szocializációs rendszere - velünk együtt - csúfosan megbukni látszik... Ki ment meg minket - önmagunk sanyargatásától?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdos lopássorozatot derített fel a BRFK

Közel félmilliárd forint értékben adott el okostelefon-alkatrészeket külföldre az az… Tovább olvasom