Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Az LMP feltételekkel támogatja rendkívüli parlamenti ülés összehívását

Az LMP akkor csatlakozik az MSZP rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezéséhez, ha napirendre kerülhet a két kedden benyújtott LMP-s törvénymódosító javaslat is - jelentette be Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője sajtótájékoztatón.
Schiffer András frakcióvezető közölte, két törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek: az egyik a decemberben elfogadott stabilitási törvényt módosítaná annak érdekében, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadót vegyék ki a kétharmados körből, a másikban pedig azt kezdeményezik, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiből kerüljön ki a jegybank és a pénzügyi felügyelet jogállására, valamint - mint fogalmazott - "az elkúrtuk adóra" vonatkozó szabályozás, ami az Alkotmánybíróság, az uniós bíróság vagy más bíróság döntéséből következő, a költségvetési tartalékokból nem finanszírozható fizetési kötelezettség finanszírozására új közteher megállapítását írja elő.

Hozzátette, "az LMP akkor, és csak akkor" látja értelmét a rendkívüli ülés összehívásának, ha ez a két kérdés terítékre kerül. Szerinte az egykulcsos szja kétharmados törvénybe foglalásával a Fidesz megfosztotta az embereket a választás szabadságától, az "elkúrtuk adóval" pedig a kormány saját hibáit akarja megfizettetni az emberekkel. Úgy értékelte, hogy a két indítvány elfogadása feltétele annak, hogy a nemzetközi tárgyalásokon a kormánynak meglegyen minimális hitelessége. Ugyanakkor ahhoz, hogy Magyarországot Magyarországról kormányozzák, és megmaradjon hazánk önrendelkezése, az kell, hogy a Fidesz-KDNP új kormányprogrammal és új miniszterelnökkel álljon elő - folytatta.

Arra a felvetésre, hogy rendkívüli ülést a képviselők egyötödének kérelmére kell összehívni, és az az LMP támogatásával sem lenne meg, Schiffer András azt mondta, a Jobbiknál van a labda, illetve feltételezi, hogy a kormányzó pártszövetségen belül is vannak felelős képviselők. Egy rendkívüli ülésszak nem az LMP vagy az ellenzék, hanem az ország érdeke - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az LMP támogatja-e az MSZP bankbetétek biztonságáról szóló törvénymódosító javaslatát, Schiffer András úgy fogalmazott, az MSZP kezdeményezését megtárgyalásra érdemesnek tartják, viszont nyomatékkal felhívják az összes politikai szereplő figyelmét arra, hogy mindenkinek kötelessége tartózkodni a pánikkeltéstől. "Pánikra nincs ok, és felelőtlen az a politikai szereplő, aki pánikkeltéssel próbál politikai tőkét kovácsolni" - mondta.

Járai Zsigmondnak a Költségvetési Tanács éléről történt lemondásáról az LMP frakcióvezetője kérdésre azt mondta, most már azok is próbálnak távolságot tartani a kormány "ámokfutásától", akik egyébként a kormányzat hívei.

Az MSZP a napokban kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását január 16-ra azért, hogy törvénymódosítással garantálják a bankbetétek biztonságát abban az esetben is, ha a kormány esetleg gazdasági szükségállapotot hirdetne ki. A szocialista Józsa István erről az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez nyújtott be törvénymódosító indítványt. Időközben a Fidesz is jelezte feltételeit, közölve: csakis egy olyan rendkívüli parlamenti ülés összehívását támogatná, amelyen a szocialisták tételesen elszámolnának arról, "hogyan és miért adósították el az országot".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP ellenzi a szociális juttatások csökkentését

Az MSZP ellenzi a szociális juttatások csökkentését vagy a jogosultak körének szűkítését. Tovább olvasom