Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Az LMP kalózforradalmat akar, a Jobbik megszüntetné az Artisjust

Az MSZP és a Jobbik is támogatta a szellemi tulajdonra vonatkozó javaslatot, az LMP elhalasztaná a jogkezelői piacnyitást.
20:10 - Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával, illetve az úgynevezett egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság felállításáról szóló országgyűlési határozat módosításának részletes vitájával ért véget az Országgyűlés ülése szerdán este.


Vita az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításának általános vitájában felszólaló képviselők közül Garai István Levente (MSZP) egyebek mellett arról beszélt, hogy a tisztességes és szakszerű privatizációnak helye lehet az egészségügyben.
A fideszes Horváth Zsolt azt hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a háziorvosok akár évtizedeken át folyamatosan és stabilan kezelhessék a helyi lakosságot. Szintén az előterjesztés pozitívumaként említette, hogy amíg mostanáig a terhességi gyermekágyi segélyt kizárólag az anya vehette igénybe, addig a törvényjavaslat életbe lépése után akár már az apa, az örökbefogadó, vagy a gyám is kézhez veheti ezt az összeget.
Frakciótársa Bábiné Szottfried Gabriella elmondta: a törvénymódosítások a próbavásárlások eddig szabályozatlan területét is rendezni kívánja, így a jövőben akár az ÁNTSZ is élhet ezzel a lehetőséggel. A szintén kormánypárti Szalay Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány korházi osztályon, így különösen a traumatológiákon nem hajlandók soron kívüli ellátást biztosítani a táppénzen lévőknek. A politikus ezért azt kérte az egészségügyi kormányzattól, hogy pontosítsa az erről szóló, közelmúltban hozott jogszabályt.
A jobbikos Kiss Sándor felszólalásában azt kérte, hogy a - tervezettel ellentétben - a nem vényköteles gyógyszereket se lehessen csomagküldés útján megrendelni.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár zárszavában azt mondta, a jelenlegi gazdasági világválság közepette nem egyszerű kezelni az egészségügy átalakítását, de szerinte "következetes és szívós" munkájuknak köszönhetően már kezd láthatóvá válni az új rendszer, így például a háziorvosi és az alapellátási program elemei.
Az ülést levezető elnök ezt követően lezárta a javaslat általános vitáját.

A gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló albizottság mandátumának meghosszabbításáról szóló határozati javaslat részletes vitájában Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) azt mondta, a Németh Szilárd István által benyújtott módosító javaslat január végéig adna határidőt a jelentés elkészítésére, de - mivel akkor nem ülésezik a Parlament, és így a bizottságok sem - szerinte nem lesz idő a munka befejezésére.
Móring József Attila (Fidesz) az előterjesztő nevében úgy reagált, az albizottság januárban is ülésezhet, így lesz idő a még hátra lévő munka elvégzésére.

A felszólalást követően az elnöklő Latorcai János lezárta a részletes vitát, majd több általános vitát is lezárt, amelyekhez a szerdai ülésnap végéig lehetett módosító javaslatot beterjeszteni.

A Parlament csütörtök reggel 8 órakor folytatja munkáját.

____________________
18:20 - A vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott az egyes egészségügyi tárgyú törvények általános vitája szerdán az Országgyűlésben.

Fidesz: 2012 az átalakulás éve lesz
Kovács József (Fidesz) vezérszónoki felszólalásában elmondta: a javaslat összesen 19 törvényt módosít. Legfontosabb elemei a praxisjogról szóló szabályok megújítása, a struktúraátalakítás és a gyógyszer-finanszírozás újdonságai.
A kormánypárti politikus a leghangsúlyosabb változásnak az egészségügyi ellátórendszer struktúrájának átszervezését nevezte, amely alkalmazkodik az új közigazgatási egységekhez és így új intézmények is létrejönnek. Szerinte nem igaz, hogy 2012 az egészségügy fekete éve lesz, hanem az átalakulásé.
Kiemelte azt is, hogy a törvény megteremti az e-recept alkalmazásának jogszabályi hátterét, így az 2012-ben bevezethetővé válik. Kovács József kiemelte még a fertőző betegségek bejelentési kötelezettségének változásait, amely a tervek szerint könnyebbé teszi majd a járványok elleni védelmet.

MSZP: a helyzet kilátástalan
Garai István Levente (MSZP) szerint a javaslat gyógyszer-finanszírozási változásai miatt 2012-ben akár 500 patika is csődbe mehet. A szocialista politikus kifogásolta azt is, hogy a tervezet szerint a betegek kevesebb támogatással juthatnak gyógyszereikhez, ha életmódjukat és gyógyszer-felhasználási módjukat nem tartja megfelelőnek a szaktárca. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány célja, hogy jövőre 83 milliárd forintot kivegyenek a gyógyszerkasszából és ezzel "egy halom pénzt" a betegek zsebéből is. Ami szerinte kimaradt a törvényből az egy olyan forrás, amely tisztességes béremelést fedezhetne az ágazaton belül az egészségügyi dolgozók elvándorlásának lassítása érdekében.
Kovács Tibor az MSZP másik vezérszónoka is arról beszélt, hogy kilátástalan helyzetben van az egészségügy. Szerinte minősíthetetlen az eljárás, hogy mindössze néhány napot biztosít a kormány arra, hogy a képviselők megismerjék a törvényjavaslatot.
A szocialista politikus leszögezte: a legfontosabb dolog, ami hiányzik a javaslatból, az a béremelés. Szerinte a debreceni és a ferencvárosi stadionra szánt forrásból 50 százalékos orvosbéremelést lehetne végrehajtani. A megyei intézmények államosításával kapcsolatban elmondta: a kormánypárti képviselőknek "fogalmuk sincs, hogy fog működni a rendszer".
Szerinte a javaslat elfogadása esetén számos gyógyszer drágább lesz, sok el fog tűnni, mert nem éri majd meg a patikáknak forgalmazni és jelentős adminisztrációs többletterhet jelent majd a patikáknak és orvosoknak.

KDNP: az egészségügy hozzáférésének biztosítását várják az új rendszertől
A KDNP szerint a törvényjavaslattól a többi közt azt várják, hogy biztosítsa az egészségügy hozzáférhetőségét és az esélyegyenlőséget, egy meghatározott szintig térítésmentes és finanszírozható legyen a rendszer. Puskás Tivadar, a párt egyik vezérszónoka szerint egy rugalmasabb információs rendszer is létrejöhet, és a háziorvosoknak területi ellátási kötelezettsége lesz.
Párttársa, Nagy Kálmán az MSZP-s vezérszónokok által elmondottakra reflektálva azt hangsúlyozta: nem érti, miért szidják ezt a javaslatot, amikor korábban ennél jóval nagyobb költségkivonást tartalmazó törvényeket is megszavaztak. Hozzátette, hogy építőkockánként kell újraépíteni az egészségügyet, és vitathatatlan, hogy a szektorban dolgozók a válság miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek.
Ez a javaslat nem a magánzsebekbe folyatja el a pénzt, nem privatizál kórházakat, nem hoz létre gyógyszertár-láncokat és nem preferálja a profitszerző tevékenységet. Ezzel szemben Nagy Kálmán elmondása szerint megpróbálja a rendszert úgy módosítani, hogy annak minden eleme a helyére kerüljön, és gazdaságos, méretarányos legyen.

Jobbik: nem oldódnak meg az egészségügy alapvető problémái
A Jobbik szerint a javaslat nem irányul, nem irányulhat az egészségügy alapvető problémáinak megoldására, mert nincs költségvetési fedezete. Egyes részterületeken azonban szükséges kérdéseket jól szabályoz, és lépéseket tesz a kormányzati egészségpolitika kialakítása érdekében is.
Gyenes Géza vezérszónoki hozzászólásában kifejtette, hogy az egészségügynek, a hatóságoknak és a finanszírozóknak is nagy szüksége van a statisztikákra, és olyan rendelkezésre is szükség lenne, amely a kezelőorvosoknak biztosít hozzáférést az általuk kezelt betegek egészségügyi adatairól.
A képviselő szerint az új grémium, a Nemzeti Beteg Fórum létrehozása, és annak működése kétséges, mivel a korábbi Egészségügyi Kerekasztalnak "sem volt sok értelme."
Frakciótársa, Kiss Sándor azt mondta, örvendetes, hogy lehetővé válik az elektronikus vény bevezetése, az egészségügyi hatóság szakembere is végezhet próbavásárlásokat, illetve fontos a betegregiszter bevezetése.

Az LMP a javaslat nagyobb részével egyetért
Szilágyi László (LMP) vezérszónoki felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat nagyobb része elfogadható, a céljával egyetértenek. Aggályosnak nevezte, hogy nem akarják automatikusan átvenni az államhoz kerülő megyei egészségügyi dolgozókat, és úgy tűnik, sok olyan dolog történik az államtitkár akaratán kívül, amely beárnyékolja a javaslatot.
Szerinte kérdés, hogy fejlődik-e a javaslat elfogadása nyomán a humántőke minősége, egészségesebbek lesznek-e az emberek, fejlődik-e az egészségtudatosság. További fontos szempont, hogy igazságosabb lesz-e az egészségügy, érvényesül-e az egyenlő hozzáférés elve. Szerinte ebben pozitív irányba történhet elmozdulás a törvény életbe lépését követően.
Szilágyi László szerint a javaslat nem foglalkozik a megelőzés kérdésével, de az elvonások miatt "a legjobb szándékkal sem" lehet erősíteni az egészségügyet.

______________________
15:20 - A szellemi tulajdonra vonatkozó törvények módosításáról szóló javaslat megvitatásával folytatódott szerdán a parlament munkája. A Fidesz szerint szükségesek a változtatások, az LMP "kalózforradalmat" sürgetett, a Jobbik pedig úgy vélekedett, skizofrén hozzáállás jellemzi a kormányt a K+F ügyében.

LMP: "kalózforradalomra" van szükség!
Vágó Gábor, az LMP képviselője azt mondta: "szerzői jogi forradalomra, kalózforradalomra" van szükség, mert tarthatatlan és abszurd az a helyzet, hogy a hatályos törvények kriminalizálják azt, aki zenét és filmeket tölt le az internetről, így bűnözőnek minősül a magyar társadalom egyötöde. Hangsúlyozta: az is abszurd, hogy egy szerző nem mondhat le saját szerzői jogától, ami pont azt az underground kultúrát öli meg, amely alulról szerveződik. Azt is tarthatatlannak nevezte, hogy az Artisjus azért büntet meg például egy fodrászatot, mert a munkavégzés közben a háttérben szól a rádió. Hangsúlyozta: ha a kormány hozzányúl a szerzői jogi szabályozáshoz, akkor ezeket kérdéseket is elő kellene vennie.
Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András is azt szorgalmazta, hogy gondolják át az abszolút jogként meghatározott szellemi tulajdonjog formáját.

Jobbik: skizofrén hozzáállás jellemzi a kormányt a K+F ügyében
Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint bár a szellemi tulajdonra vonatkozó javaslat érzékeli a terület problémáját, azonban az adótörvényekben és a költségvetésben foglalt megszorításoknak vesztese a K+F, ennek alapján a politikus úgy fogalmazott, hogy egyfajta skizofrénia jellemzi a kormányzatot e téren.
Problémának nevezte azt is, hogy alig maradt olyan kis- és középvállalkozás, amely foglalkozni tudna szabadalmakkal, kutatás-fejlesztéssel, ugyanis ellehetetlenítették az ilyen cégeket. Pr-szaga van a javaslatnak - összegezte véleményét.
Frakciótársa, Gaudi-Nagy Tamás azt a kérdést tette fel, hogy miért nem támogatják a nemzeti rock zenekarokat.

Fidesz: kulturális technológiai változások indokolják a szerzői jogi törvény módosítását
Gruber Attila (Fidesz) arról beszélt, hogy fontos a szabadalmi törvény módosítása egyrészt az európai szabadalmakkal kapcsolatos fordításokkal összefüggésben, másrészt pedig a K+F ösztönzése miatt.
Elmondta, a szerzői jogi törvénynek elsősorban a közös jogkezelő szervezetekre vonatkozó rendelkezései módosulnak, amit a kulturális ágazatban bekövetkezett technológiai, piaci változások magyaráznak.

Jobbik: fel kellett volna számolni az Artisjust
Zagyva György Gyula szerint a másik irányba kellett volna elmozdulni és felszámolni az Artisjus jogvédő "maffiát", amely a korrupció melegágya, és a szervezet csak "a barátainak adott a jogdíjakból". Hozzátette: a most tervezett változtatással az amerikai multik is beléphetnek majd.
"Kalózpárti vagyok, mindenki töltsön le mindent, ne fizessen sarcot azoknak a cégeknek", akik úgysem a zenekaroknak osztják szét a bevételt, hanem egymást között, illetve "a kiválasztott haverjaiknak" adják - fogalmazott az ellenzéki képviselő.
Répássy Róbert az elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy érdekes és színes vita volt. Megnyugtatta a képviselőket, a módosító javaslatokat megfontolják, a felvetett kérdésekre a részletes vitában válaszol majd.
Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta, a részletes vitát a következő ülésen tartják.

Réthelyi: megvalósítás fázisába lépett a Semmelweis-terv
A nemzeti erőforrás miniszter expozéjában kiemelte: a megvalósítás fázisába lépett a Semmelweis-terv, amit az egészségügyi kormányzat a szakma képviselőivel, minden érintettel közösen alkotott meg. A tárca vezetője kitért az ellátórendszer struktúraváltását előkészítő jogszabályok megalkotására, a törvény nem csak lehetővé teszi, hanem működési alapelvvé is emeli a szükségletek folyamatos monitorozását és az ellátások tervezését.
Hozzátette: kiemelten fontos lépés a háziorvosi praxisok újraértelmezése és a praxisalap létrehozása. A jó ellátás kulcsa az alapellátás, a háziorvosi rendszer, ami azonban a fiatalok számára kevéssé vonzó, illetve elérhető - hangsúlyozta.
Réthelyi Miklós harmadik kiemelt területként említette a betegek érdekeinek közvetlen megjelenítését, a nemzeti betegfórum létrehozását, az egyes gyógyszerek indikáción kívüli alkalmazásának engedélyezéséről hozott változtatásokat, az Eurotranszplant nemzetközi szervezethez való csatlakozását Magyarországnak, ami a szervátültetésre váróknak sokszorozza meg a reményt és a túlélés vagy a jobb élet lehetőségét.
A miniszter kitért arra, hogy a gyógyszertámogatási rendszert érintő változásokon keresztül olyan szerkezeti változtatások történnek, amelyek elősegítik a tudatos lakossági gyógyszerfelhasználást. A strukturális változások az informatikai rendszer fejlesztését is igénylik - jegyezte meg, hozzátéve: a 2012 elején induló e-receptrendszer törvényi megalapozását is szolgálja a mostani javaslat. Az originális gyógyszereknél a rendelhetőség szabályainak felülvizsgálatával és a betegregiszter megjelenésével az eredményesség alapú finanszírozás jelenik meg. A gyógyszertárak működésének stabilizálását szolgálja a szolidaritási díj rendszerének módosítása - tette hozzá.
"Olyan rendszert építünk, aminek a középpontjában a rászoruló, a beteg áll, akit az ellátáson keresztül a társadalmi szolidaritás vesz körül, és akinek ez (...) adja meg a biztonságot, az elérhető egészséges jövőt" - fogalmazott a tárca vezetője, aki szerint nem csak nagy volumenű újraszervezési munka kezdődik, hanem az egészségügy szellemi-tartalmi újjáépítése is.

_____________________
13:07 - A kormánypárti képviselők mellett az MSZP és a Jobbik is támogatta a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények módosításáról szóló javaslatot szerdán a parlamentben, míg az LMP kritikát fogalmazott meg.

Répássy: magyarul is lehet hatályosítani a szabadalmakat

A szabadalmi törvény azért is módosítani kell, hogy kezelni lehessen a Magyarországon az év elejétől hatályos londoni megállapodással kapcsolatos gyakorlati problémákat - mondta a napirendi pontot ismertető Répássy Róbert.

A módosítás azt is biztosítja, hogy a szabadalmas az angolul megadott szabadalmak hatályosítását akkor is elvégezhesse, ha azt magyarul nyújtják be - tette hozzá. Kitért arra is, hogy ezután az európai szabadalom igénypontokon kívüli szövegek magyar fordítását bármikor be lehet majd nyújtani, függetlenül attól, hogy az európai szabadalmat milyen nyelven adták meg.

A feltalálóra vagy a szerzőre vonatkozó bejegyzés módosítását az érdekeltek egybehangzó nyilatkozatának becsatolásával is lehet majd kérni. Erre annak érdekében van szükség, hogy a vita nélküli szabadalmi ügyekben ne kelljen a bírósági terheket feleslegesen növelő peres eljárásokat indítani - jelentette ki.

Fidesz: a szabályozott minősítési eljárás jogbiztonságot teremt

Gyimesi Endre a Fidesz vezérszónoka azt említette, hogy a módosítás a növényfajták nemesítőire, a használati minta feltalálóira és a topográfiai szerzőkre is vonatkozik. Hangsúlyozta, hogy a javaslat kiegészíti a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának hatáskörére vonatkozó szabályokat. Ennek alapján a hivatal fogja ellátni a kutatásfejlesztési tevékenységek minősítésével kapcsolatos feladatokat. Hangsúlyozta, hogy a szabályozott minősítési eljárás megteremti a jogbiztonságot a K+F adókedvezmények igénybevételekor és csökkenti az adóelkerülést.

Az MSZP támogatja a módosítás irányait

Steiner Pál azt mondta, hogy az MSZP egyetért a módosítás irányaival. Hozzátette, hogy helyesnek tartják a kutatásfejlesztés minősítésére illetve a magyar nyelvű hatályosításra vonatkozó gyakorlatot, a peres ügyek számának csökkentését.

A képviselő azt viszont kritizálta, hogy a jogalkotás során hiányzott a szakmai egyeztetés.

Az Országgyűlés szerdai plenáris ülése. Fotó: MTI (galéria)

KDNP: meg kell védeni a magyar szabadalmakat

Spaller Endre (KDNP) arról beszélt, ha a magyar vállalatokat akarják támogatni, akkor azt is segíteni kell, hogy azok meg tudják védeni a szabadalmaikat. Ehhez viszont eszközöket kell adni a feltalálók kezébe, hogy európai és világviszonylatban is képesek legyenek megóvni a találmányaikat.

A képviselő szerint ezért is fontos, hogy Magyarország minél több nemzetközi egyezményhez csatlakozzon.

A hatékonyságot növelő eszköznek nevezte, ha megtalálják azokat, akik korábban már megoldottak egy előttünk álló problémát. Hangsúlyozta, hogy ezt a nemzetközi kapcsolatrendszer erősítése is segíti.

A Jobbik támogatja a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények módosítását

Bana Tibor, a Jobbik egyik vezérszónoka azt mondta: mindent összevetve támogatni tudják a javaslatot, üdvözlik a változásokat, ugyanakkor a jelenleginél nagyobb felülvizsgálatot tartottak volna szükségesnek, elsősorban a szerzői jogok tekintetében.

A fájlcsere és torrentoldalak ügyében hangsúlyozta: a Jobbik ugyan nem híve szabályok túlzott felpuhításának, ugyanakkor aggályosnak tartja, hogy a kereskedelmi célú tevékenységet nem folytató felhasználókat kriminalizálja a törvény. Bana Tibor azt is javasolta, hogy a jövőben a Himnuszt és Szózatot csak az eredeti változatban lehessen előadni. Szerintük ugyanis gátat kellene szabni "a nemzeti imádságot gyalázó bizonyos elemeknek" és bűncselekménnyé kellene minősíteni a lealacsonyító átdolgozásokat. Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik másik vezérszónoka arról beszélt, hogy a magyar szellemi alkotók, feltalálók egyre kisebb lehetőséget kapnak arra - akár pénzügyileg, akár jogilag - hogy saját szellemi alkotásukat megvédjék és ezt aztán kikényszerítsék a különböző multicégekkel szemben.

Az LMP a jogkezelői piacnyitás elhalasztását javasolja

Karácsony Gergely, az LMP egyik vezérszónoka azt javasolta, hogy halasszák el a jogkezelői piacnyitást, mert ennek negatív hatásai lesznek a nemzeti kultúra szempontjából. Mint mondta, jelenleg a közös jogkezelők a külföldi és a magyar szerzői jogokat együtt védik, és az így befolyt források jelentős részét újraosztják magyar művészeknek. Az Országgyűlés elé terjesztett javaslat ugyanakkor megszünteti a közös jogkezelők monopóliumát Magyarországon, és az Európai Unióban elsőként Magyarországon kinyitja a piacot a külföldi jogkezelők előtt - tette hozzá.

Szerinte ez ilyen formában "ugrás a sötétbe", először hatástanulmányokat kellene végezni arról, hogy a piacnyitás hogyan érinti majd a magyar kultúra támogatását, és csak ezek után kellene visszatérni erre a kérdésre.

Schiffer András, az LMP másik vezérszónoka arról beszélt, egyetértenek azzal, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kapja meg a minősítési eljárás hatáskörét, de az ehhez szükséges költségvetési támogatást nem biztosítja a kormány. Másrészt szerinte azt is fontos lenne meghatározni, hogy melyek a garanciális szabályai a minősítési eljárás átláthatóságának, mert ezek nélkül óriási korrupciós nyomás alá kerül majd a közigazgatási rendszer.

______________________
12:26 - A Jobbik szerint nem lesz jobb és hatékonyabb az ügyintézés, míg az LMP szerint a hatósági eljárásokról szóló törvényjavaslat céljai ugyan üdvözlendők, de a módosítás számos eleme aggályokat vet fel.

Jobbik: nem lesz hatékonyabb az ügyintézés

Apáti István, a Jobbik vezérszónoka azt mondta, az ideális állapotoktól messze vannak, és nem érti, miért várnak egy ilyen "extra saláta létrehozásától eredményeket." Nem érti - folytatta -, mitől lesz jobb, hatékonyabb a közigazgatás, mitől szolgálja a közjót, és viszi közelebb az emberekhez az ügyintézést az a rendszer, amely egyébként nem vizsgálható a helyi önkormányzati törvény reformjának nevezett falurombolás nélkül. Kitért arra, hogy a 2000-es lélekszám alatti településeken bezárnak a hivatalok, nem lesz érdemi ügyintézés, az embereknek utazniuk kell, 60-70 évesen elektronikus ügyintézésre lesznek "kárhoztatva".

A Jobbik várakozó álláspontra helyezkedik - mondta, hozzátéve: és kíváncsian várják, hogy a szakma és az ellenzék javaslatait milyen mértékben veszik figyelembe.

LMP: a cél üdvözlendő, de számos elem aggályos

Szilágyi Péter, az LMP vezérszónoka arról beszélt, hogy a javaslat célját üdvözlendőnek tartják, de a módosítás számos eleme kapcsán merültek fel aggályok. Az elektronikus ügyintézés lehetőségét előremutatónak nevezte. Úgy látta, célravezető a határozatok elektronikus őrzésének kötelezettsége, és elismerésre méltó az egyenlő bánásmódra vonatkozó eljárás korszerűsítése. Joggal merül fel szerinte a kérdés, hogy a helyi esélyegyenlőségi programhoz miért csak a kisebbségi önkormányzatok véleményét kell kikérni. Kitért arra is, hogy az önkormányzatoktól a hatósági jogkörök elvételével kisebb apparátusnak rövidebb idő alatt kell majd ellátni feladatait, és azt kérdezte, hogy a csökkentett létszámmal hogyan fog boldogulni. Több eljárási garanciát feláldoznak a hatékonyság oltárán - jegyezte meg, és aggályosnak tartotta az ügyfélhez hasonló jogállás fogalmának bevezetését, amely szerinte tisztázatlan. A miniszteri hatáskörök felülvizsgálata kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Mérnöki Kamara kifogásolja a felelősség megosztását a vízgazdálkodás területén, s azt kérte, vegyék figyelembe a szakmai érveket.

Fidesz: túlmutat a szakmaiságon a javaslat

Turi-Kovács Béla szerint elsősorban szakmai törvénymódosításról van szó, de az túlmutat a szakmaiságon. Paradigmaváltással olyan helyzetet kell teremteni, amikor az államigazgatás képes a jogkövető állampolgárokat és az államot egyaránt kiszolgálni. A törvény számos területen figyelembe veszi a várható önkormányzati változásokat, a lehető legközvetlenebbül érinti a polgárokat - mondta. Hozzátette: a szakmai kérdésekben úgy tűnik, azonos, vagy közel azonos az irány, s ahol esetleg változtatásra van szükség, mint a vízgazdálkodás, a kormány kellően rugalmas. A vízgazdálkodásra kitérve, úgy látta: nem szabad, hogy megosztottság legyen az irányítás területén.

Az Országgyűlés szerdai plenáris ülése. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: szakmaiatlan a vízügyi gazdálkodás átszervezése

Kepli Lajos szerint a vízügyi gazdálkodás átszervezésénél inkább szakmaiatlanságról, mint szakmaiságról lehet beszélni. Emiatt legjobb esetben is tartózkodni tudnak - mondta, s reményét fejezte ki, hogy a módosítani lehet még az elképzeléseket. Szintén a Magyar Mérnöki Kamara véleményét idézte, az egységes irányítás mellett foglalt állást. Szerinte a kormány elindult egy úton, ami az önálló környezetvédelmi tárca megszűntetésével kezdődött, és ha még tovább darabolják a területet, az olyan szintű kezelhetetlenséget jelent, amely a szakma ellehetetlenülését hozza magával.

Fidesz: egyértelművé válnak a hatósági ellenőrzés keretei

Vas Imre szerint a módosítás egyértelművé kívánja tenni a hatósági ellenőrzés kereteit. A javaslat a közigazgatási bíráskodás általános kereteit is meghatározza. Hozzátette: a javaslat a közigazgatás rendszerét az ésszerűség útjára tereli, a közjó szolgálatába állítja, és javítja a közszolgáltatások színvonalát.

MSZP: aggályos a vízgazdálkodási irányítás megosztása

Gőgös Zoltán szintén a mérnöki kamara felelősség megosztásra vonatkozó aggályait idézte. Szerinte lehet vita tárgya, hogy a szervezeti rendszer hol legyen, de erre ennyi idő nem elegendő, és nem lehet "laza két paragrafusos módosítással" elintézni. Le kell ülni a szakmai szervezetekkel, és megoldást találni - hangoztatta. A finanszírozás terén sem lehet ilyen helyzetet teremteni vízügyi téren - jegyezte meg.

Fidesz: cél, az adminisztratív terhek csökkentése

Mátrai Márta szerint az erős ország megteremtését a közigazgatás is segítheti. Kiemelte: a törvénymódosítás célja többi között az adminisztratív terhek csökkentése. Újraszabályozzák az eljárási költségekről szóló fejezetet, az elektronikus ügyintézés is átalakul, technológia-semleges lesz, és egyes szolgáltatásokat az állam kötelezően biztosít majd.

MSZP: káoszt eredményez a technológia-semlegesség

Baja Ferenc úgy látta, hogy az elektronikus ügyintézésnél a technológia-semlegesség nem szolgáltatást, hanem káoszt fog eredményezni, ezerféle technológia lesz az ügyintézésben. Hiányolta hatástanulmányokat is a tervezetből.

Szabó Erika a vita zárásaként azt mondta, hogy az elmúlt másfél évben több történt a területen, mint az elmúlt 50 évben. Aki csak a kifogásait sorolja, valószínű nem elég alaposan készült fel a javaslatból. Felidézve az elmúlt másfél év változtatásait azt mondta, szervezetten, átlátható módon is tud működni a közigazgatást. Köszönetet mondott a vita szakmai jellegéért, és jelezte, a javaslatokat meg fogják fontolni.

______________________________
9:38 - A hatósági eljárások gyorsítására, illetve az ügyintézési határidők betartását garantáló jogintézményekre vonatkozó módosításokat is tartalmaz az összesen több mint 40 törvényt módosító és kettőt hatályon kívül helyező, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket.) és egyes kapcsolódó jogszabályok, valamint a miniszteri hatósági hatáskörök felülvizsgálatával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat - mondta az előterjesztés szerda reggel megkezdődött általános vitájában Szabó Erika a parlamentben.

Szabó Erika: gyorsabbá válnak a hatósági eljárások

A közigazgatási tárca területi államigazgatásért felelős államtitkára expozéjában kitért arra, hogy az ügyintézési határidőt érintő módosítások egy része a Ket.-módosítás főszabály szerinti 2012. február elsejei hatálybalépésétől eltérően 2014. január elsején lépnek hatályba. Ilyen rendelkezés egyrészt az, amely az általános ügyintézési határidőt 30-ról 21 napra csökkenti, másrészt az, amelyik az ügyintézési határidő jogtalan túllépésével az ügyfélnek okozott károk csökkentése érdekében általánosan a "hallgatás-beleegyezés" szabályának alkalmazását írja elő.

A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy az ügyfél akár telefonon, akár interneten, illetve a kormányablakokon keresztül, akár személyesen is, érdemben "egyablakos" módon intézhesse ügyeit - ismertette Szabó Erika, aki szerint az előterjesztés jelentős lépés a közigazgatás fejlesztésének útján.

Fidesz: csökkennek az adminisztrációs terhek

Molnár Attila, a Fidesz vezérszónoka azt mondta, hogy a törvénymódosítás célja a hatósági ügyintézés gyorsítása, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése mind az ügyfelek, mind a hivatalok számára. A javaslat választási lehetőséget ad az ügyfeleknek, a hatóságok számára pedig biztosítja a magas színvonalon történő munkavégzést - tette hozzá.

Kiemelte, hogy az általános ügyintézési határidő 2014. január 1-től 30 napról 21 napra csökken, és bevezetik "a hallgatás-beleegyezés" elvét, arra az esetre, ha az ügyintézési határidőn belül nem hoznak határozatot. A határidőt pedig csak kivételesen lehet majd meghosszabbítani - tette hozzá. A politikus a javaslat egyik legfontosabb elemének az elektronikus ügyintézésről szóló szabályozást tartotta. Mint mondta, a törvény lehetővé teszi elektronikus dokumentumokon keresztül történő ügyintézést, így szükségtelenné válik a papírhoz való ragaszkodás és csökkennek az adminisztrációs terhek.

Az Országgyűlés szerdai plenáris ülése. Fotó: MTI (galéria)

Az MSZP az ügyfelek számára előnyös módosításokat támogatja

Lamperth Mónika, az MSZP vezérszónoka Szabó Erika államtitkár expozéjára reagálva azt mondta, nem igaz, hogy a hatósági eljárások tekintetében most történik paradigmaváltás, ugyanis ez már 2004-ben megtörtént, amikor az addig hatóság központú eljárási rend helyett ügyfélközpontú eljárást alakítottak ki. Szerinte ezért Szabó Erika nem mond igazat, amikor ezt az eredményt a nemzeti együttműködés programjának tulajdonítja.

Lamperth Mónika közölte: az MSZP partner minden olyan kérdésben, amely az ügyfelek számára előnyös, abban viszont nem, hogy egy ilyen törvényjavaslatból alacsony színvonalú "sárdobálás" legyen.

A szocialista politikus a javaslat szakmai célkitűzéseit zömében jónak tartja, ugyanakkor jelezte, hogy az MSZP módosító indítványokat nyújt be. Közölte: ha ezeket megszívleli a kormánypárti többség, akkor az MSZP támogatja a törvényt, ha viszont "süket fülekre" találnak, akkor nemmel szavaznak majd.

KDNP: egyszerűbb átláthatóbb lesz a közigazgatás

Stágel Bence, a KDNP vezérszónoka szerint a javaslat az egyszerűbb, átláthatóbb és költségtakarékosabb a közigazgatást célozza meg. Hozzátette: a javaslat azt kívánja elérni, hogy a közigazgatás közelebb kerüljön az emberekhez, az ügyfelek a ügyintézést ne tehernek érezzék, hanem gördülékeny folyamatnak.

Hangsúlyozta: szolgáltató közigazgatásra van szükség, amely kevesebb bürokráciával jobb szolgáltatást nyújt, az emberekért, nem pedig önmagáért dolgozik, polgárok igényeihez jobban igazodik és ügyfélbarát.

A törvényjavaslat módosítása kapcsán kiemelte, hogy a vállalkozások érdekében előírják, hogy a hatóságnak jóhiszeműen, az ügyfél érdekében kell eljárnia. Azt is fontosnak nevezte, hogy a hatósági tevékenységek újszabályozása felszámolja a hatóságok állampolgárok szembeni bizalmatlanságát, így számos eljárásban teremthető meg annak a feltétele, hogy a szükségtelen engedélyeztetéseket megszüntessék vagy bejelentési kötelezettséggé változtassák.

Olvasóink írták

 • 8. DMagóg 2011. november 16. 17:39
  „A Nem szeretem Gyurcsány -bavallottan- nagy trükkös volt, ám kevés segítője akadt. Bejött amitől féltem, Orbán Rossz Trükkmesternek sokkal több a segítője a trükközésben, az eszetlen ötletelésben. Hajrá Magyarország!”
 • 7. Írástudatlan 2011. november 16. 17:26
  „Mit hőbörögtök itt?
  Tegyetek ellene!”
 • 6. DMagóg 2011. november 16. 17:01
  „Ennyit a plenáris ülések és a nemzeti együttműkődés komolyságáról! A 3-as képen jól látható! No, kb. ennyien elegen is lennének!”
 • 5. Zotya100 2011. november 16. 16:08
  „5. - Nem lesz, már van, és nem is kevés. Mi többiek meg dögöljünk meg!”
 • 4. újratöltve 2011. november 16. 12:10
  „Fidesz: csökkennek az adminisztrációs terhek. Micsoda? Az EVA-t meg kiherélik? Jönnek a számlagyárak, lesz munkahely!”
 • 3. SandWitch 2011. november 16. 11:16
  „Ügyfélbarát? A héten 150ezer forintos büntetésről jött határozat egy cégnek, mert nem nyújtott be a hivatal szerint egy bevallást. Előzetesen már jött felszólítás, akkor telefonon egyeztettek, hogy be lett nyújtva, megnézték, rendben volt. Most mégis újra úgy látják, hogy nem lett benyújtva és büntetnek is. Telefonon azt mondták, hogy ők ezt hivatalból nem tudják módosítani, csak és kizárólag akkor ha postai úton, levélben fellebbez a cég. Hiába követték el ők a hibát, nem tudhatnak róla egy telefonos tájékoztatás alapján. A cégvezető hölgy sokkot kapott, a könyvelő szintén, halom idő, telefon, levélírás, postaköltség és még 5000 Ft fellebbezési illetéket is kérnek. Hát lesz mit módosítani, ha itt lakosság- és vállalkozó-barát adminisztrációt akarnak kialakítani.”
 • 2. X_Y 2011. november 16. 10:40
  „Ja egyszerűb lesz az adminisztráció, csak hatvanszor annyi dolgot kell "egyszerűen" adminisztrálni.
  Mint a most kitalálát kompanzéció: igazolja hogy az 5%-ot megadta az adócsökkentésbe belerokkanó munkavállalónak, igényelje a bér-arányos államo kompenzációt, ezt igazolja vissza, hogy megtörtént, mindezt könyvelje, jelentse a TB, adóhatóság és egyéb gittegyletek felé, Ugyanakkkor igazolja hogy a magasabb fieztésűek után megtörtént a plusz terhek befizetése....

  Nem lepne meg ha egyes eseteekben kiderülne, hogy ha a munkaadó csökkenti a dolgozó fizetését akkor az állami kompenzáció miatt a nettó megmarad, neki meg a terhei csökkennek. Perzse erre majd pár hónap múlva a zsniális Matocsyék is rájönnek és visszamenőleg módosítanak... Akinek még ezek után is van kedve kkv-t "üzemeltetni", annak még kitalálnak valami extra sarcot...”
 • 1. Együgyű 2011. november 16. 10:14
  „Itt is söralátét lenne, mint az adóbevallásomnál?

  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor: ˝Orbán egy kiváló Ceausescu-tanítvány˝

A Jobbik elnöke szerint a világban, Európában és Magyarországon zajló folyamatoknak csúnya vége… Tovább olvasom