Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Az LMP kéri az európai zöldeket: ne indítassanak eljárást Magyarország ellen

Az LMP arra kéri a zöldek európai parlamenti (EP) frakcióját, vonja vissza azt a kezdeményezését, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen a közösség alapvető értékeinek megsértése miatt.
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, valamint a párt frakcióvezető-helyettese és szóvivői az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben a zöldek javaslatáról úgy fogalmaztak: a jelenlegi sérülékeny gazdasági viszonyok között "ez nem a legszerencsésebb felvetés".

Az LMP - mint írták - a sajtóból értesült Ulrike Lunaceknek, az osztrák Zöldek EP-képviselőjének szerdai bejelentéséről, amelynek értelmében a zöldek EP-frakciója felhívja az Európai Bizottság figyelmét eljárásindítási kötelezettségére Magyarország ellen az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt.

Az ellenzéki párt egyetért a zöldekkel abban, hogy ami Magyarországon történik, az a jogállamiság és a demokratikus alapértékek meghazudtolása, méltatlan az országhoz és az Európai Unióhoz is, valamint abban is, hogy a magyarországi demokrácia felszámolása olyan stádiumba érkezett, amelyre határozott választ kell adni - olvasható a közleményben, amelynek aláírói megjegyzik: ezt felismerve kezdeményezett az LMP "új ellenállást". Sajnálatosnak nevezik azonban, hogy a kezdeményezést megelőzően a zöld frakció nem egyeztette bejelentésük időpontját az LMP-vel, amely így nem tudta figyelmeztetni őket, hogy ez a hír gazdaságpolitikailag különösen sérülékeny pillanatban éri Magyarországot.

"Kifejezetten az ország gazdasági stabilitása érdekében, a jelenlegi magyar gazdasági helyzetre és a magyar emberek megélhetésére tekintettel arra kérjük a zöld frakciót, hogy vonják vissza kezdeményezésüket" - írta Schiffer András, Szabó Tímea, Szél Bernadett és Vágó Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték, bíznak abban, hogy ellenzéki tevékenységük eredményeképp a belpolitikai helyzet javulni fog, és ez, a magyar emberek számára kiemelten nehéz időszak mielőbb véget ér. "Az LMP átérzi az egzisztenciájukban meggyötört emberek helyzetét és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormánypártok mielőbb befejezzék az ország tönkretételét" - olvasható a közleményben, amellett, hogy az ellenzéki párt továbbra is számít az EP-frakció és az európai zöld pártok közösségének támogatására.

Az EP zöld frakciójának szerdai bejelentése szerint azt szeretnék elérni, hogy az EP két hét múlva kezdődő plenáris ülése vegyen napirendre és tárgyaljon meg egy eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot. Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek EP-képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta: az új alkotmány életbe lépésével Magyarország "de facto autoriter állammá vált".

"A helyzet nem csak Magyarország számára veszélyes, az Európai Unió alapvető értékeit veszélyezteti" - tette hozzá. Ha nem indít eljárást, az EU "nem nézhet többé a tükörbe", amikor demokráciáról és jogállamiságról van szó, emellett a csatlakozásra törekvő országok szemében is hiteltelenné válik - vélte Ulrike Lunacek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak életmódváltás esetén járna teljes gyógyszerártámogatás

A gyógyszerpiac idei megszorításait tartalmazó javaslatcsomag rendkívül szigorú támogatási rendszert… Tovább olvasom