Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Az LMP perli a vidékfejlesztési tárcát

Az ellenzéki párt azért perel, mert a tárca nem teljesítette az Ukrajnában található nagymuzsalyi bányaberuházással kapcsolatos, közérdekű adat megismerésére irányuló igényüket.
Pert indít a Vidékfejlesztési Minisztérium ellen az LMP, mert a tárca nem teljesítette az Ukrajnában található nagymuzsalyi bányaberuházással kapcsolatos, közérdekű adat megismerésére irányuló igényüket.

Csiba Katalin, az ellenzéki párt környezetpolitikai szakszóvivője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az ukrán-magyar határtól mintegy 10 kilométerre, a Tisza fő ágának szomszédságában olyan aranybánya-beruházást terveznek, amely feltehetően a verespatakihoz vagy a nagybányaihoz hasonló, környezetvédelmi szempontból igen kockázatos ciánlúgozásos technikát alkalmazná.

Hozzátette: mivel a fejlesztésről jelenleg nincs hivatalos információ, a párt július 24-én a vidékfejlesztési tárcához fordult, ám a minisztérium nem adott választ.

Nemzetközi egyezmények biztosítják a magyar államnak, hogy információhoz jusson a magyar folyók élővilágát is érintő beruházásról, vagy egy közös környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárás elindítását kezdeményezze Ukrajnával – mutatott rá a politikus, aki azonban nem tud arról, hogy Magyarország indított volna ilyet.

Csiba Katalin kétségbeejtőnek nevezte, hogy még a beregszászi konzulátusnak és a helyi újságíróknak sincs ismerete olyan hatásvizsgálati eredményekről, amelyekkel az ukrán kormánynak rendelkeznie kellene.

Emlékeztetett arra, hogy már az Európai Unióban is felvetődött a cianidos technológia betiltása, ám ez nem történt meg. Szerinte ha a Fidesz komolyan gondolná a környezetvédelmet, akkor felhasználná politikai lehetőségeit a nemzetközi közösségben, és szorgalmazná a módszer kizárását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány politikájának bukását jelzi a csökkenő születésszám

Az idei első fél évben 4,5 százalékkal kevesebb gyermek született, mint tavaly - mondta Bangóné… Tovább olvasom