Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az LMP távol marad a kivételes sürgős eljárással tárgyalandó törvények vitájától

A kivételes, sürgős eljárásban tárgyalandó törvényjavaslatoknak a vitáján nem vesz részt az LMP.
Az LMP nem vesz részt azoknak a törvényjavaslatoknak a vitáján, amelyeket a tavaly december 23-án elfogadott házszabály-módosítás értelmében kivételes, sürgős eljárásban tárgyalnak – mondta pénteki, budapesti, a képviselőcsoport tavaszi parlamenti ciklusra való felkészülést szolgáló zárt ülését követő sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az ellenzéki frakcióvezető hozzátette, az "egyeztetés elkerülése végett" önálló képviselői indítványként benyújtott jogszabályok vitájáról is távol maradnak, ahogy nem vesznek részt a zárószavazás előtti módosító indítványokkal "szétbombázott" törvények záróvitájában és zárószavazásában sem.

Arra is kitért, hogy azoknak a jogszabályoknak a végszavazásánál sem nyomnak majd gombot, amelyek esetében nem folytatták le a megfelelő társadalmi egyeztetéseket.

Ezekről a döntéseikről a frakcióvezető hamarosan tájékoztatni akarja Kövér László házelnököt.

Jávor Benedek azt is kérni fogja Kövér Lászlótól, hogy a parlament ne tűzzön napirendre olyan törvényjavaslatokat, amelyek szövegét a vitát megelőző hét közepéig nem töltötték fel az Országgyűlés honlapjára. Egyúttal azt is javasolják, hogy az "alapvető életviszonyokat rendező" törvényeket ne éjszaka vagy kora hajnalban tárgyalja a Ház, és kérni akarják, hogy igyekezzenek elkerülni az időkeretes vitákat.

A politikus kijelentette: a következő fél évben annak az új köztársaságnak az alapjait akarják megvetni, amelyik "nem pusztán a Fidesz által létrehozott korlátozott demokrácia rendszerét haladja meg, de a 2010. májusa előtti, számos anomáliától hemzsegő (...) rendszerrel szemben is igazságos", miközben lehetővé teszi az állampolgárok részvételét a döntéshozatalban.

Hangsúlyozta, hogy ehhez parlamenten belüli és parlamenten kívüli eszközöket is igénybe akarnak venni. A parlamenten kívüli eszközök között említette, hogy civil szervezetekkel és állampolgári mozgalmakkal együtt vitatják meg a céljuk megvalósításához szükséges társadalmi berendezkedést.

A tavaszi ülésszak során az LMP frakciójának egyik legfontosabb célja az lesz, hogy szembesítse a kormányt a jogalkotási rohamban hozott gyenge minőségű törvényekkel és megváltoztatott társadalmi berendezkedéssel, valamint azzal, hogy katasztrofális helyzetbe hozták a felsőoktatást, valamint a nyugdíj– és adórendszert – jelentette ki végül a politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolnokon is elrendelték a szmogriadót

Szolnok levegőjének szálló por koncentrációja egészségtelennek minősül, ezért elrendelték a… Tovább olvasom