Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az LMP tíz népszavazási kezdeményezését hagyták jóvá

Az Országos Választási Bizottság (OVB) az LMP tizenhat népszavazási kezdeményezése közül tízet hagyott jóvá csütörtökön – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese.
Karácsony Gergely az LMP sikerének nevezte a döntést és elmondta, hogy reményeik szerint ebben a tíz kérdésben hamarosan elkezdhetik az aláírásgyűjtést, majd az év végén, de legkésőbb a jövő év elején már meg is lehet tartani a népszavazást.

A képviselő következetesnek nevezte az OVB-t, mert - mint mondta - a testület jóváhagyta a korábbi indokai alapján újrafogalmazott kérdéseket.

A politikus elmondta, hogy kérdéseik elsősorban a munkavállalói jogokkal foglalkoznak, de különösen fontos témának nevezte a tankötelezettségi korhatár fenntartásáról szólót. Véleménye szerint a 18 éves korhatár csökkentésével ugyanis a szegényebb családok gyermekeinek lehetőségeit korlátoznák.

A többi kérdés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormányzat változtatni akar a munka törvénykönyvén, az LMP továbbra is fenntartaná a munkavállalókat jelenleg is megillető jogokat.

A kiosztott anyagból kiderül, hogy a tankötelezettségi korhatár mellett az LMP a 100 napnál nem hosszabb próbaidőről, a pihenőnapi bérpótlékról és a felmondás indoklási kötelezettségéről is benyújtott kérdést. Ezek mellett az álláskeresési járadék folyósítását érintő, illetve a felmondási idő időtartamáról és körülményeiről szóló kérdéseket is jóváhagyták.

Az OVB döntése még nem jogerős, annak közzétételétől számítva 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni ellene.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2011. szeptember 02. 08:36
  „Az LMP egy golf klub a JATE dolgozókból. Elvétve egy- egy nem egyetemi alkalmazott!”
 • 3. davido 2011. szeptember 01. 17:59
  „Az LMP tisztában van azzal, hogy sokan budapesti rétegpártnak tartják (tagságának nem egész 40%-a budapesti egyébként). Na de akkor ebből az következne, hogy meg akar felelni ennek a képnek? Ha pusztán csak önös pártérdekeik is vezetnék őket, abból sem következne más, mint hogy felkarol olyan témákat, melyeket az SZDSZ sosem karolt volna fel. Ilyen a munkavállalói jogok kérdése például vagy a plázastop.”
 • 2. cyt 2011. szeptember 01. 16:42
  „Nekem mindig is az volt az érzésem, hogy az LMP-nek fogalma sincs arról, mit is gondolnak róluk az ORSZÁGBAN. Ugyanolyan budapesti párt, mint az SZDSZ volt. Ugyan kikben vagy miben bíznak ezen kérdésekre adott válaszoknál? Ráadásul egyes dolgokban még meg sem született a végleges kormányhatározat. Kár az MSZP nyomdokaiban loholniuk, talán komolyabban vennék őket, ha nem kapkodnának, nam akarnának mindenáron az MSZP előtt járni.”
 • 1. Együgyű 2011. szeptember 01. 15:13
  „Az OVB döntése még nem jogerős, annak közzétételétől számítva 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni ellene.
  Várjuk meg a végét!

  Az LMP a népszavazás után mondja, hogy sikert ért el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunvald-ügy - Vádlottak meghallgatásával folytatódott a büntetőper

Vádlottak meghallgatásával folytatódott az önkormányzati korrupciós cselekmények miatt Hunvald… Tovább olvasom