Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Az LMP törvénymódosítással előzné meg a választók utaztatását

Az ellenzéki párt javaslatát a bajai időközi választás furcsaságai után fogalmazta meg.
A választási eljárási törvény módosítását kezdeményezi az LMP annak érdekében, hogy kiszűrjék a választók utaztatását, valamint a levélben történő szavazással kapcsolatos esetleges visszaéléseket.

Az ellenzéki párt kezdeményezését szombaton Budapesten ismertette Schiffer András frakcióvezető, aki elmondta, hogy javaslatukat a bajai időközi választás furcsaságai után fogalmazták meg.

Schiffer András a sajtótájékoztatón kiemelte, a bíróság most a Fideszt marasztalta el az egyik bajai szavazókörben történtek miatt, de itt korábban is voltak "meghökkentő pálfordulások". A jelenlegi furcsaságokra példaként említette, hogy míg a többi bajai szavazókörben 10 százalék felett teljesített az LMP, addig a kifogásolt területen egyetlen szavazatot sem kaptak, ráadásul ugyanitt 2006-ban úgy tudott magasan első helyet szerezni az MSZP jelöltje, hogy a város minden más körzetében magasan a Fidesz nyert.

Az LMP szerint ezért a jelenleginél egyértelműbben kell szabályozni, hogy a pártok és jelöltek, valamint támogatóik sem szállíthatnak választókat az urnákhoz.

Schiffer András aláhúzta továbbá, a külföldön történő levélben szavazásnál is meg kell akadályozni, hogy "többé-kevésbé" hivatalos személyek" akárcsak összegyűjtsék és közösen adják fel az így voksolók borítékait.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

A Kecskeméti Törvényszék jogerős döntése értelmében a bajai 32-es számú szavazókörben meg kell ismételni a szavazást. A bírói tanács végzése szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

Olvasóink írták

  • 3. Roland1000 2013. október 05. 21:02
    „És mivel előzné meg az LMP, hogy idős embereket, sportoló vagy buliból hazatérő nőket, szórakozó fiatalokat, munkából hazatérő embereket, stb... öljenek aljas gyilkosok?”
  • 2. Roland1000 2013. október 05. 17:45
    „Hiába minden, akik csalni akarnak, azok megoldják. A politika maga. egy nagy csalás. Szerintem. De lehet, hogy nincs igazam.XDDD”
  • 1. pachakuti 2013. október 05. 17:41
    „Ha elfogadják ezt a kezdeményezést, félő, hogy az érdekelt nagy pártok a lejárt szavatosságú konzerv és száraztészta, az 500 ft-os Erzsébet utalvány mellé a megfelelő telepekre kihelyezik a már elérhető közösségi kerékpárokat, egyúttal megelőlegezik a bérleti díjat a céltudatos és biztos szavazóiknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 kerékpárt kap a polgárőrség

Arról, hogy az eszközök hová kerülnek, a polgárőr szövetség elnöksége dönt. Tovább olvasom