Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Az LMP üdvözli az oktatási szegregáció elleni ítéletet

Az LMP példaértékűnek tartja a Legfelsőbb Bíróság szerdai jogerős döntését, amellyel a magyar bíróság történetében először ítélt meg jogerősen kártérítést oktatási szegregáció miatt.
A párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a 2004-2005-ös tanévben öt miskolci roma diákot nem engedtek átiratkozni a szüleik szerint jobb oktatást biztosító másik, ugyanabban a körzetben lévő iskolába. A Legfelsőbb Bíróság indoklása szerint azzal, hogy a miskolci önkormányzat nem változtatta meg időben az iskolai körzethatárokat, "passzív magatartásával, mulasztásával" jogsértést követett el, amely miatt egyenként 100.000 forintos kártérítést ítélt meg a hátrányos helyzetben tartott diákoknak és családjuknak.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy az ügyet felkaroló Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány cselekvése és a Legfelsőbb Bíróság szerdán meghozott ítélete egyaránt példaértékű és mérföldkő az iskolai szegregáció magyarországi felszámolásában.

A Lehet Más a Politika szerint azonban semmilyen bírósági ítélet nem helyettesítheti az átgondolt és következetes kormányzati oktatáspolitikát, amely nem pusztán az integrált vagy inkluzív oktatás jogszabályi feltételeit, hanem ennek tárgyi, anyagi és szakmai hátterét is biztosítja.

Elgondolkodtatónak nevezik, hogy a Fidesz által benyújtott és elfogadott kormányprogram "nem tekinti nemzeti ügynek az oktatást és alig néhány bekezdést szentel a területnek". Szavaik szerint a közoktatás hatalmas, lassan mozduló rendszerét az oktatásirányítás csak egy hosszabb, legalább évtizedes időszakon keresztül következetesen képviselt stratégiával tudja érdemben befolyásolni, amelyhez nélkülözhetetlen a pártok közös megegyezése.

Leszögezik azt is, hogy az LMP célja egy esélykiegyenlítő, esélyteremtő, a tananyag átadásán túl az alapkészségek fejlesztésére koncentráló, a teljesítményalapú, szociális és etnikai szelekciót elvető oktatási rendszer megteremtése, amely sikerrel készíti fel a jövő generációit a 21. század kihívásaira.

A közleményben kiemelik, hogy a nemzeti együttműködés szellemében az LMP azt javasolja a Fidesznek, támaszkodjon az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztalban részt vevő tudományos és szakmai szervezetek ajánlásaira és tekintse vitaalapnak az általuk készített Zöld könyvet, melyet a Magyar Tudományos Akadémia, a Gazdasági és Szociális Tanács, az iskolafenntartó egyházak, tudományos és szakmai szervezetek és vállalkozói kamarák delegáltjai konszenzussal fogadtak el.

Olvasóink írták

 • 8. Hmmm... 2010. június 04. 10:19
  „A 7-es hozzaszolashoz:
  Talan neveket kellett volna irnom a "sok szulo" helyett? Igen hosszu lenne akkor ez a lista. Az egyedi hibas donteshozasok / mint a cikkben szereplo pelda/ kivizsgalasa SZARMAZASTOL FUGGETLENUL a birosag dolga. A torveny bizony lehetoseget ad mindenki szamara, es adott is evtizedek ota. Igy nem annak modositast kell kovetelni, mert akkor megtobb hatalmas visszaelesre lenne lehetoseg, talan mindket oldalrol.
  Unom onmagamat ismetelni. Tudni illik mint pedagogusnak es mint szocialis munkasnak egyarant vannak tapasztalataim. Sot, eppen egy kis cigany szarmazasu kislannyal bovitettem csaladom letszamat evtizedekkel ezelott. Miert kerult a gyerek allami gondozasba es vajon miert volt kepes felsofoku iskolat elvegezni kesobb?”
 • 7. 751510 2010. június 03. 20:12
  „maros50

  Ugye ezt most nem komolyan írtad?”
 • 6. maros50 2010. június 03. 19:34
  „5-nek!Mi az,hogy sok szülő? Eltúlzott általánosítás amivel nem lehet mit kezdeni.Mi történik azokkal a gyermekekkel akiknek a szülei redszeressen és következetessen eleget tesznek szülői kötelességüknek és mégis
  hátrányos megkülömböztetés éri gyermekét.Ez történt a jelen cikkben is
  Kolompár úr! vedd tudomásul,hogy nem az a megoldás amit jacasolsz.Egy alkotmány ,egy oktatási törvény van.Nincs magyar meg cigány törvény! vedd tudomásul,hogy a törvényeink tiltják a hátrányos megkülömböztetést és ne gyere ezzel a fals szövegeddel.
  Egyébként üdvözlöm a biróság bölcs és okos döntését.”
 • 5. Hmmm... 2010. június 03. 16:35
  „Az "eselykiegyenlito oktatas" mar adott. Az ovodai elokeszites is szerepet jatszik ebben. Hogy sok szulo meg teritesmentesseg ellenere sem viszi ovodaba vagy iskolaba a gyereket, nem az oktatas hibaja. Szocialis problema, a szuloket kellene kotelezni es szamonkerni elmaradas eseten. Akar elokeszito jellegu, akar mar iskolai az intezmeny, a szulo maximalisan mukodjon egyutt azokkal. A pedagogusokatne verje vagy hajukat tepje.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. június 03. 16:09
  „Üdvözölném, ha az LMP minden tagja örökbe fogadna egy ilyen kedves családot. Saját lakásba.”
 • 3. szilléri 2010. június 03. 14:27
  „Fejenként 100 000 Ft sem semmi !

  A fehéreknek meg járna legalább 200 000 Ft.”
 • 2. szilléri 2010. június 03. 14:26
  „Mindig mondtam, hogy nekem nagyon gyanus az LMP. Meg kell nézni a képviselők szakmáját! SZDSZ II. !

  Reinkarnáció ! Budapesti belvárosi <moderálva> pártja !”
 • 1. 751510 2010. június 03. 14:12
  „És példaértékűnek tartja minden formáció, aki íróasztal mögül politizál... Ellenben aki kiteszi a lábát az utcára, az most a fejét fogja.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féldiktatórikus választási rendszert alakítana ki a Fidesz?

A Jobbik szerint a kormánytöbbség egy antidemokratikus, féldiktatórikus választási rendszer… Tovább olvasom