Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Az MDF-alapító Debreczeni tagadja az ügynökügyet

A Havaria Press hírügynökség szerint Debreczeni József publicista, az MDF alapító tagja a rendszerváltásig SZT. tisztként az állambiztonsági szerveknek dolgozott. Debreczeni tagadja az állítást, és jogi lépéseket helyezett kilátásba. A Népszabadság azt írja: Debreczeni nem lehetett D-072-es fedőnévvel ügynök.
A HavariaPress birtokába került dokumentumok szerint - az 1980-as évek elején - a magyar-történelem szakos tanárként dolgozó Debreczeni Józsefet akkor szervezték be, amikor kiderült, hogy tanítványaival meg nem engedhető intim kapcsolatot létesített.

A Havaria szerint ekkor kapta a D-072-es fedőszámot. Később - írja a hírforrás - konspirációs okokból Kecskemétre helyezték, és a Katona József gimnáziumban kezdett tanítani.

A dokumentumok szerint Debreczeni József az állambiztonsági szervek utasítására lett az MDF alapító tagja. Operatív munkájával felettesei elégedettek voltak ezért 1990 elején főhadnaggyá léptetik elő, tartótisztjét pedig alezredessé.

A hírügynökségnek nyilatkozó politikus tagadta, hogy kapcsolatban állt volna az állambiztonsági szervekkel, a dokumentumokat sem kívánta megtekinteni, mint mondta: amikor ORTT tag volt, már egyszer átvilágították, és akkor nem találtak rá vonatkozó adatot.

A hírügynökség ezzel szemben úgy tudja az átvilágítások alkalmával kizárólag a III/III-as csoportfőnökség névsorát vizsgálták át, a hirszerzési vagy kémelhárítási területen tevékenykedők átvilágítása a mai napig jogszabályi akadályok miatt várat magára.

***

A Népszabadság értesülése szerint nem lehetett a D-072-es ügynök Debreczeni József, mert az ilyen számon nyilvántartott személy 1925-ben született, míg az ismert publicista, politológus ennél 30 évvel később. Tegnap több hírportál is közölte a Havaria Press állítását, miszerint dokumentumok vannak arról, hogy Debreczeni a titkosszolgálat tisztjeként dolgozott a rendszerváltás előtt, és a titkosszolgálat megbízásából lett a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja. Maga az érintett közleményben cáfolta az értesülést: kijelentette, hogy az állítások minden alapot nélkülöző rágalmak, soha életében semmiféle titkosszolgálati tevékenységet nem végzett, titkosszolgálattal nem működött együtt, nem állt kapcsolatban. Debreczeni József jogi lépéseket tesz az ügyben.

(Forrás: Havaria Press, Népszabadság)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

estére marad a száz százalék?

A Győri ETO FC és az FC Sopron is hiba nélkül teljesített eddig tavasszal. A hétvége kérdése:… Tovább olvasom