Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az MNB vezetése az OÉT képviselőivel találkozott

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése kedden találkozott az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldalának képviselőivel.
Az eszmecsere célja az volt, hogy az érintettek a bértárgyalások végső szakasza előtt konzultáljanak a gazdaság helyzetéről és a várható inflációról, illetve a bérváltozások várható hatásáról az infláció alakulására - tudatta a találkozót megelőzően, mé a jegybank kommunikációs osztályának vezetője az MTI-vel. A találkozót követően Dávid Ferenc a munkaadói oldal szóvivője az MTI-nek beszámolt arról, hogy a munkaadói oldal kezdeményezésére jött létre a találkozó, amelyen Simor András, az MNB elnöke átfogó tájékoztatást adott a jelenlévőknek a magyar gazdaság helyzetéről.

A jegybankelnök kiemelte: 2009-ben a vállalkozások jövedelmezősége és a foglalkoztatási adatok is romlottak. A gazdasági válságból való kilábalás a jövő év végén kezdődhet, és kedvező előjelek mutatkozhatnak az exportban már 2010 második félévében. A munkaadói oldal szóvivője hozzátette: a jegybank elnöke nem kívánta orientálni a jelenlévőket, hogy milyen bérpolitikai elveket kövessenek, de bemutatta, hogy európai összehasonlításban a magyar minimálbér az átlagkeresetekhez való viszonyában - ugyanis ezt szokták mérni - a középmezőnyben van.

Dávid Ferenc jelezte: számára nyilvánvalóvá vált, hogy továbbra is óvatos bérpolitikára van szükség, mivel a magyar gazdaság teljesítménye nem olyan, hogy "nagyobb álmokat lehessen szőni".

Borsik János munkavállalói oldal soros elnöke arról számolt be, hogy a találkozón elhangzott: a gazdasági válságból való kijutást nehezíti a bankok visszafogott aktivitása, valamint "a munkanélküliség kedvezőtlen helyzete", ugyanis még 2010-ben is növekedhet a munkanélküliségi arány. Tájékoztatása szerint a jegybankelnök felhívta a figyelmüket, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott minimálbér nem jó sem a gazdaságnak, sem a versenyképességnek. Az OÉT-ben zajló tárgyalások kapcsán, a minimálbérre, a szakmunkás bérminimumra és az országos bérajánlásra vonatkozóan Simor András konkrét javaslatokat nem tett - hangoztatta a munkavállalói oldal soros elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai szerint jövőre sem lehet lazítani

Jövőre sem lehet lazítani a költségvetési szigoron, a 3,8 százalékos hiánycél Magyarország… Tovább olvasom