Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Az MNVH köztestületi státuszt szeretne

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) további tevékenységének sikere érdekében önkormányzatiságot és köztestületi státuszt szeretne kapni, hogy az eddigieknél is hathatósabban szolgálhassa a vidékfejlesztés ügyét - mondta Glatz Ferenc akadémikus, az MNVH elnöke hétfőn az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának ülésén.
A kitűzött cél csak egy vidéktörvény megalkotásával érhető el, ugyanis ez adhatna hatékony eszköztárat a magyar vidékfejlesztési célok megvalósításához - hangoztatta az MNVH elnöke az ülésen, ahol a képviselők meghallgatták beszámolóját az általa irányított szervezet működéséről.

Az MNVH-t egy uniós direktíva nyomán alapították meg a múlt év végén azzal a céllal, hogy előmozdítsa és segítse a vidékfejlesztési célok helyi megvalósítását. Glatz Ferenc szerint az MNVH valódi céljának azt kellene tekinteni, hogy az unió következő - 2013-2020 közötti - új költségvetési időszakában létrejöjjön a helyi vidékfejlesztési tervek alapján alulról építkezve egy végrehajtható nemzeti vidékfejlesztési stratégia, amely mentén megvalósíthatók a fejlesztési elképzelések.

Az MNVH elnöke egyetértett Font Sándorral, a bizottság fideszes elnökével, hogy e területen ma még nem teljesen átláthatóak a viszonyok. Véleménye szerint a vidékfejlesztés területén jelenleg sok szervezet működik, többször munkájuk is átfedi egymást.

Jelezte, az MNVH éppen azért, hogy a következő kormánynak mozgásteret biztosítson, munkájához pénzt csak a következő két évre kért, nem pedig az uniós költségvetési időszak végéig.

Pásztohy András, az MNVH főtitkára képviselői kérdésre közölte: a szervezet finanszírozására 2013-ig 26 millió euró - azaz mintegy 6,5-7 milliárd forint - áll rendelkezésre. Ennek az összegnek 75 százaléka az úgynevezett cselekvési tervben foglalt programok megvalósítására, 25 százalék pedig a működtetés költségeire szolgál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivizsgálja az NHH a T-Mobile üzemzavarát

A Nemzeti Hírközlési Hatóság hétfőn délután várja a Magyar Telekom-T-Mobile jelentését a pénteki… Tovább olvasom