Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Az MSZP a gazdasági bizottságban hallgatná meg Horváth Andrást, a NAV feljelentést tesz

A Fidesz szerint nem maradhat következmények nélkül az adócsalás.
Jogosulatlan adatkezelés miatt feljelentést tesz a NAV

Hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa ellen - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Horváth András lemondásához kapcsolódó hivatali eljárás során, így a számítógépes munkaállomásán található adatok, valamint a szekrényében fellelt iratanyag átvizsgálásakor - amelynek tételes átadását Horváth András írásban megtagadta - a NAV célhoz nem kötődő jogosulatlan adatlekérdezés eseteit tárta fel.

Hozzáteszik: a NAV volt munkatársa saját bevallása szerint adótitkokat tartalmazó adatokat juttatott ki a hivatalból és birtokol jelenleg is.

A munkáltatói jogkör gyakorlója ezért azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy milyen tényezők tették lehetővé a jogosulatlan adatlekérdezésből származó iratok felhalmozását és az adótitkokat tartalmazó dokumentumok kivitelét. Amennyiben a vizsgálat vezetői mulasztást is megállapít, úgy fegyelmi eljárás keretében folytatódik a felelősség mértékének meghatározása.

Horváth András jogosultságaival súlyosan visszaélve számos gazdasági társaságról és magánszemélyről olyan, nem célhoz kötött adatkezeléseket végzett, amelyek egyáltalán nem kapcsolódtak a feladataihoz - írta a NAV.

A NAV-dolgozók adatkezelési lehetőségeire vonatkozó szabályokat belső adatvédelmi és adatbiztonsági, valamint informatikai biztonsági szabályzatok tartalmazzák. Az alkalmazottak kizárólag feladataik ellátása céljából, a részükre biztosított jogosultságok rendeltetésszerű használatával kezelhetnek adatot, amelynek jogszerűségéért fegyelmi, polgári jogi, büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Az adótitkokat tartalmazó informatikai rendszerekhez való hozzáférés nem jelenti azt, hogy a NAV-on belül önkényesen bárki bármilyen adatot lekérdezhet - teszik hozzá.

Horváth András még egy november elején tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Ezt az állítását később is megismételte, hozzátéve, ezzel kapcsolatban feljelentést is tett.

Fidesz: ha valaki adót csalt, az nem maradhat következmény nélkül

A Fidesz szóvivője szerint ha valaki adót csalt, az nem maradhat következmény nélkül, ugyanakkor a kormánypárt továbbra is az ügyészség feladatának tartja Horváth András volt adóhatósági munkatárs állításainak kivizsgálását.

Zsigó Róbert ezt arra a kérdésre válaszolta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, hogy ha felállna a NAV-ügyben tervezett parlamenti vizsgálóbizottság, akkor a Fidesz részt venne-e a testület munkájában.

A kormánypárt szóvivője azt mondta, hogy egyrészt az említett egykori adóhivatali dolgozó nem is volt adóellenőr, másrészt viszont súlyos dolgokat állít, amelyek igazságtartalmát csak az ügyészség tudja hitelesen megvizsgálni.

Zsigó Róbert szerint egyébként az ügyben "kampányoló" ellenzéki politikusoknak vélhetően nem az igazság kiderítése a céljuk, hanem "valami egészen más".

Ennek az ügynek nem a parlamentben, hanem az ügyészségen van a helye - ismételte meg álláspontját a szóvivő, hozzátéve ugyanakkor azt is: az nem kérdés, hogy ha valaki adót csalt - mindegy, hogy kis vagy nagy tételben tette -, akkor az nem maradhat következmény nélkül.

Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Az ügyben az LMP a független Ángyán Józseffel közösen javasolta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, amit a Jobbik és független képviselők - köztük a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizálók - is támogattak. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

A DK aláírja az LMP vizsgálóbizottsági kezdeményezését

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöksége hétfőn úgy döntött, hogy a párt független képviselői csatlakoznak az LMP kezdeményezéséhez, és aláírásukkal támogatják a NAV-ügyeit vizsgáló parlamenti bizottság felállítását.

Ezt Molnár Csaba alelnök jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján, jelezve, hogy a szükséges 78 szignót a Jobbik politikusai nélkül is össze lehet gyűjteni.

Elmondta: egyeztettek az LMP-vel és abban állapodtak meg, hogy a Lehet Más a Politika a szocialista frakció, valamint a DK és a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló képviselők mellett csak a további függetlenek aláírását gyűjti be, a Jobbikot pedig nem kéri fel a kezdeményezés támogatására.

Arról is megegyeztek, hogy az élettársa bántalmazásával gyanúsított volt fideszes, jelenleg független Balogh Józseftől semmiképpen sem kérnek aláírást. A Jobbik frakcióját korábban elhagyó képviselőket a DK függetlennek tekinti - válaszolta kérdésre.

Molnár Csaba azt is közölte, hogy ha feláll a vizsgálóbizottság, akkor abban pártjuk egy képviselője is részt akar venni.

További lépéseiket ismertetve közölte, a DK az Európai Bizottság adóügyi biztosához és az Európai Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) fordul, mert ha valóban megvalósult az áfacsalás, az a tagállamok közös ügye.

A DK megpróbál közvetlen információkat szerezni az ügyben, ezért a párt színeiben dolgozó parlamenti képviselők délután látogatást tesznek a NAV székházában, ahol a szervezet elnökhelyettese fogja fogadni őket, tapasztalataikat pedig ezután megosztják a közvéleménnyel - ismertette.

Molnár Csaba arról is beszélt, hogy a DK tiszteletben tarta a Budapest Környéki Törvényszék vasárnapi jogerős döntését, amelynek értelmében kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást. Hozzátette, újra el fognak indulni a választáson és reményeik szerint azt újra meg is fogják nyerni.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője valamint a volt fideszes, jelenleg független Ángyán József november 11-én jelezték, hogy közösen kezdeményezik egy olyan parlamenti bizottság felállítását, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot. A kezdeményezést a Jobbik, az Együtt-PM-hez tartozó független képviselők valamint a független Ángyán József, Ivády Gábor és Szili Katalin is támogatták. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

Az MSZP a gazdasági bizottságban hallgatná meg Horváth Andrást

Az MSZP hétfőn ismét kezdeményezte, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságában hallgassák meg Horváth Andrást, a NAV volt munkatársát, de ezt a javaslatot a bizottság kormánypárti tagjai indoklás nélkül elutasították - közölte a testület szocialista alelnöke, Kovács Tibor az MTI-vel.

Kovács Tibor azt mondta, Horváth András ezermilliárd forint körüli adócsalásról beszélt, miközben bejelentette, hogy korábban számos kormánytagot és vezető fideszes politikust is megkeresett az ügyben. A gazdasági bizottságnak kötelessége megvizsgálni ezt az esetet - jelentette ki. Érthetetlennek nevezte, hogy a kormánypárti képviselők közül "egy sem kíváncsi arra", hogy Horváth András állításai megfelelnek-e a valóságnak.
Kijelentette, hazug az a sejtetés, hogy az MSZP és a Fidesz képviselőcsoportjainak "közösen lenne bármiféle takargatnivalója". Egyelőre úgy tűnik, hogy a Fidesz-frakciónak van takargatnivalója az ügyben - mondta.

A szocialista politikus szerint nem az a kérdés, hogy az ellenzéki frakciók meg tudnak-e állapodni egy vizsgálóbizottság létrehozásában, hanem az, hogy a Fidesz frakciója hajlandó-e támogatni ezt.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője valamint a volt fideszes, jelenleg független Ángyán József november 11-én jelezte, hogy közösen kezdeményezik egy olyan parlamenti bizottság felállítását, amelyik az adóhatóságról megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot. A kezdeményezést a Jobbik, az Együtt-PM-hez tartozó független képviselők, valamint a független Ángyán József, Ivády Gábor és Szili Katalin is támogatták. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fóti választás: újra indul az ellenzéki összefogás jelöltje

A Jobbik elnöke szerint elképesztő és a "társadalmi körérzettel ellentétes", hogy az MSZP jelölte… Tovább olvasom