Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Az MSZP előtt az ingatlanadó kérdése

2, 10 és 30 millió forint lehet a jövőre bevezetendő ingatlanadó sávhatára, valamint ezek 0,2, 0,35 és 0,5 százaléka az éves mértéke.
A Független Hírügynökség információi szerint ez szerepel abban a prezentációban, amit Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden délután ismertetett az MSZP frakcójával.

A frakcióülés jelenleg is tart, onnan távozóban a kormányfő nem mondott részleteket a kormány adóelképzeléseivel kapcsolatban, mint mondta, nyitottak a szocialista képviselők javaslataira. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az ingatlanadó alól a nyugdíjasok és a munkanélküliek kaphatnak mentességet.

A 2010-re vonatkozó SZJA-szabályok kapcsán információink szerint a Pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy 5 millió forintra emelkedjen az alsó kulcs sávhatára. A két kulcs mértékét pedig 17, illetve 32 százalékban szabná meg a kabinet, de meghagyná a 4 százalékos különadót.

MSZP: a Pénzügyminisztérium folytatja az ingatlanadó tervezetének kidolgozását

Sem konkrét, sem elvi döntés nem született az MSZP kedd délutáni frakcióülésén az ingatlanadóval kapcsolatban. A több mint ötórás tanácskozás után Mesterházy Attila frakcióvezető egyetlen részletet sem árult el a tervezetről. Pusztán annyit mondott: a szocialista frakció felkérte a Pénzügyminisztériumot, hogy folytassa az ingatlanadó tervezetének kidolgozását.

A Független Hírügynökség információi szerint az MSZP frakciója előtt Oszkó Péter pénzügyminiszter a következő tervezetet ismertette: 2, 10 és 30 millió forint lehet a jövőre bevezetendő ingatlanadó sávhatára, valamint ezeken belül az ingatlan értékének 0,2, 0,35 illetve 0,5 százaléka az éves mértéke. Úgy tudni, hogy az ingatlanadó alól a nyugdíjasok és a munkanélküliek kaphatnának mentességet.

A 2010-re vonatkozó SZJA-szabályok kapcsán információink szerint a Pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy 5 millió forintra emelkedjen az alsó kulcs sávhatára. A két kulcs mértékét pedig 17, illetve 32 százalékban szabná meg a kabinet, de meghagyná a 4 százalékos különadót.

Az MTV kedd esti Híradója szerint a termőföldet kivéve minden ingatlan után meg kellene fizetni az ingatlanadót. A garázsok és üdülők után lenne a legnagyobb az új teher: az ingatlan értékének 1 százaléka. A műsorban megszólaló szakértő szerint az ingatlanadó bevezetésével felértékelődhetnek a kisebb értékű ingatlanok, és sokan adhatják el 4-5 szobás házukat, lakásukat - ők megpróbálják majd kisebbre cserélni otthonukat, mert az új adóval már nem tudnák fizetni hiteleiket.

Olvasóink írták

 • 19. trixi11 2009. május 13. 10:32
  „sevenof9
  Oké! De melyik Géza bácsi?”
 • 18. garbon 2009. május 13. 07:29
  „Nem ingatlan adót kellenne erőltetni hanem be kell vezetni a gazdag adót.”
 • 17. sevenof9 2009. május 13. 03:21
  „a part nevebol csak a munkast vettek ki az orszag nevebol pedig a nepet. na tessek,geza bacsi 20 eve megmondta!”
 • 16. cselac 2009. május 12. 22:28
  „Dodó: ezt az adó, áfa, könyvelés és számlamentességet honnan veszed?”
 • 15. kocsisné 2009. május 12. 22:22
  „Ugyan valaki mondja már meg, hogy Magyarországon hányszoros adózázás is van? Egyszer már megadóztunk a fizetésünk után amiből ugye összespórolgattuk az ingatlanra az önerőt. Azután megfizettük kőkeményen az illetéket, ami szintén nem kevés. Nem is beszéltem még az esetlegesen bankban kuporgatott kevéske kis pénzünk után fizetett minimális kamatnak az adójáról.
  Arról meg megint nem esett szó, hogy ki fogja megállapítani, hogy mennyit is ér valójában az ingatlan? Arról meg nem is beszélve, hogy talán azt is figyelembe vehetnék, hogy hányan is lakják azt az ingatlant!”
 • 14. dodó 2009. május 12. 22:21
  „Az, hogy a putrisok nem fizetnek, egy dolog!

  De mi van az egyházakkal??? Adó- és áfamentességet élveznek, bevételeiket nem kell számlával igazolniuk, nem kell könyvelést vezetniük, mentesek a gjműadó alól, az APEH nem vizsgálhat náluk semmit!!! Egy dolguk van, az adófizetőket pumpolni! 2008- ben a kat. egyház csak a hitéletre(!) 63 milliárdot(!) vett ki a zsebünkből! És ez csak egyfajta támogatás. Azt már nem is kell említenem, hogy száznál jóval több egyház van bejegyezve?!

  SZÓVAL, kedves liBajnai, biztos, hoy CSAK MI FIZETHETÜNK???”
 • 13. Schrek 2009. május 12. 22:11
  „Jó kis pénzügyminiszterünk van !

  http://www.mno.hu/portal/635110

  Mégsem lesz vízesés Oszkó több száz milliós luxusingatlanában + Képek
  2009. május 8. 17:05

  MNO
  Lapértesülés szerint több száz millió forintos luxusingatlant épít a megszorításokat kidolgozó új pénzügyminiszter. Az egyik bulvárlap szerint a főváros II. kerületében épülő ház 400-450 négyzetméteres lesz, konditerem, lift és teremgarázs is lesz benne, Oszkó Péter az eredetileg tervezett vízesést és a gombnyomásra nyíló ajtókat nem építi be a házba.

  Az ingatlant 232 millió forint értékű jelzálog terheli svájci frankban. Oszkó Péter a Blikknek azt mondta: az összeg a bankgaranciát és a kamatokat is tartalmazza, ebből csak 110 millió forint a hitel. Állítása szerint eladta a befektetéseit, amiből a kölcsönt előtörleszti majd, és eladja budakeszi lakását is.

  (Fotók: Székelyhídi Balázs/Magyar Nemzet)

  A bulvárlapnak nyilatkozó hitelszakértő szerint Oszkónak 1 millió 750 ezer forint lenne a havi törlesztőrészlete, ehhez pedig közel 5 millió forintos havi nettó jövedelem szükséges.

  (hírTV)”
 • 12. Mizujs 2009. május 12. 20:09
  „Kedves 620829!

  Az a baj, hogy sokan a Fideszre fognak szavazni, mert minden megszorító intézkedést ellenez. És ebből azt a hamis következtetést vonják le, hogy ha ők lesznek kormányon, akkor minden ilyen "csúnyaságot" el fog törölni. Jó lenne. Sőt! Szuper lenne!! Én örülnék is neki!!! De van rá garancia? Látta már valaki, hogy pontosan hogyan, miként oldaná meg a válságot, ami nem csakbennünket sújt, hanem az egész világot! Nem az egész világ válságát kellene megoldaniuk, csak a mienket, de erről még egyetlen konkrétumot sem olvastam a hablatyon kívül. Sajnos attól félek, hogy sok millióan szavaznak a Fideszre, ő meg minden xaraságot meghagy és újjal mutogat: "Nem mi vezettük be! Nem tudunk mást tenni, mert hazudtak,...." stb szöveggel minden megszorítás marad.

  Abban meg egy pillanatig se reménykedj, hogy egyetlen egy mszp-s valaha vagyonelkobzást, esetleg felfüggesztett büntetést kap! Tudod: A holló a hollónak nem ......”
 • 11. Mizujs 2009. május 12. 20:01
  „Ma egy nagyon szerény városi ház vagy lakás 8-15 millió körül van. Oké. Legyen ez ez az alap. De!! Osszák szét, hogy hány tényleges lakója van. Így teljesen korrekt, hogy egy 12 millós lakásban 4-en laknak és nem fizetnek, de egy 10 milliós lakást egyedül használó fizet.”
 • 10. 620829 2009. május 12. 19:51
  „SZÁMTESTVÉREM VIGYÁZZ-AMIT ÍRTÁL MÁR IZGATÁSNAK FOGHATJA FEL A BOLSIDELMAGYAR...ENGEM KEVESEBBÉRT IS KIMODERÁLTAK+...DE EGYÉBKÉNT JÓ TEKEGOLYÓK LEHETNÉNEK VALÓBAN!”
 • 9. 620829 2009. május 12. 19:49
  „NE ÍZGULJATOK-NEM KELL!
  hA CSAK EZT AZ EGYET SZÜNTETI MEG ÉS TÜZI ZÁSZLAJÁRA A FIDESZ MÁR NYERT.....SELEJT BAGÁZS, VERGŐDNEK.....A TELJES VAGYONELKOBZÁSUK GYORSÍTOTT ELJÁRÁSSAL LESZ A MEGOLDÁS!”
 • 8. 751510 2009. május 12. 19:48
  „A legszebb az egészben, hogy a nyugdíjasoknak nem kell ezt az adónemet fizetniük, hanem az ingatlanra terhelik jelzálogként, s majd "csak" az örökösöknek kell azt visszafizetni...Asszem, ehhez nem kell kommentárt fűzni, lógnak még lámpavason ezek a mocskok.”
 • 7. Eagleeye 2009. május 12. 19:34
  „PipiczGábor telibe talált!!
  Valódi baloldali pártra egyébként szükség lenne.
  A mostani álbaloldali pártoknak köze nincs a baloldali eszmékhez.
  Egyébként meg úgyis el lesz törölve, ha meg is szavazzák.
  Szerintem nem kell ingatlanadót fizrtnünk egy petákot sem.”
 • 6. Ungarn 2009. május 12. 19:19
  „Dögöljenek meg!Szemét tetű rabló bagázs!Nevelhet az ember 3-4-5 vagy akárhány gyereket,szanaszét szívatják ezek az aljas szemetek!Remélem nagyon megfizetnek ezért!”
 • 5. PipiczGabor 2009. május 12. 19:09
  „A kisember akit az utobbi husz ev uri huncutsaga legatyasitott vajon hogy fogja kifizetni az ujabb sarcot?Amig milliardosok vezetik az orszagot es szemtelenul magukat szocialistaknak nevezik, addig nem lesz elhetobb vilag.A szocialista eszmek koszono viszonyba sincsenek a mai politikai vezetessel.”
 • 4. amata 2009. május 12. 18:50
  „Tessék mondani igen tisztelt elvtársak/urak!

  A panel lakásokban tengődő kisnyugdíjasok, munkanélküliek és egyéb már amúgyis megnyomorítottak miből fizetik majd azt az összeget? Mit akarnak még a nyakunkba rakni olyan hibák miatt (l. gazdasági csőd, etc.), amelyeket mások követtek el különböző "reformok", panamák, csalások révén?
  Miért nem lehet az igazi bűnösöket megtalálni? Mert nem az istenadta nép rontotta el ennyire, az biztos.
  Egy rókáról önök nem 7, de 17 bőrt szeretnének lenyúzni?
  Nem félnek attól, hogy egyszer számot kell adni mindenkinek, így önöknek is vétkeikért, bűneikért?
  amata”
 • 3. csonakos 2009. május 12. 18:32
  „Azt hiszem itt igen csak egyet fogunk érteni egymással. Álságos és bicskanyitogató ez a tervezet. Mi kerül ma két millióba? Ezek azt hiszik teljesen hülye a Magyar. Most készül a nagyon csúnya bukta! Ezt épeszű ember, képviselő így nem szavazhatja meg! Egy kiskert is a többszörösébe kerül, ahol ugye sokan laknak. Mert nincs pénzük venni egy rendes lakást. A nyomor adójaként vonul be arra a kis időre, ha egyáltalán megszavazzák, így. Ennyi erővel akár államosítani is lehetne. De akkor minden vagyont!”
 • 2. cyt 2009. május 12. 17:56
  „Hát ez azért elképesztő! Pofa kell ahhoz, hogy a 30 millió és a 100 millió is ugyanabba a sávba essen. No meg ahhoz is, hogy valahol 2 milliónál legyen az első váltás. Hát tényleg ennyire elrugaszkodott ez a kormányzati strici elit a mindennapi élettől??? Egy 1,5-szobás panel értéke már 5 millió körül van. Ilyenekbe szorultak a legszegényebbek is. Vérlázító pimaszság ez a három értékhatár és a hozzá kapcsolódó adó mértéke. Remélem ezt is "helyre fogja tenni" a következő kormány, mert ami most terveződik az pimaszság, a MEGTOLLASODOTT POLITIKAI ELIT ARCÁTLAN PIMASZSÁGA A MAGYAR EMBEREK MILLIÓI ELLEN.”
 • 1. achilleus 2009. május 12. 17:42
  „Lenne miből engedni: /mai hír!/
  "Az OECD elemzése szerint Belgiumban 56,0 százalékot (2007-ben 55,5 százalékot), Magyarországon 54,1 százalékot (2007-ben 54,4 százalékot), Németországban 52,00 százalékot (2007-ben 52,2 százalékot) tettek ki az elvonások tavaly az átlagfizetésre vetítve. Az összes bérteher Mexikóban, Dél-Koreában és Új-Zélandon volt tavaly a legkisebb, 15,1 százalékos, 20,3 százalékos, illetve 21,2 százalékos. Az OECD-átlag 37,4 százalék volt. A jelentés szerint több OECD-tagállamban enyhén csökkentek a béreket terhelő adók tavaly, a legnagyobb mértékben Lengyelországban, 3,2 százalékponttal 39,7 százalékra,"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy 60 éves férfi a Rábában - át akarta úszni

Győr - A Petőfi hídtól mintegy 600 méterre a rendőrök megtalálták a férfi ruháit, az elmerült férfit… Tovább olvasom