Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Az MSZP és a DK nem érti, miért kellett volna távoznia Gyurcsánynak vagy Medgyessynek

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai úgy nyilatkoztak a hvg.hu-nak arról, hogy szerintük se Medgyessy Péternek a D-209-es ügy, se Gyurcsány Ferencnek az őszödi beszédében elhangzottak miatt nem kellett volna távoznia a miniszterelnöki posztról.
Józsa István (MSZP) szerint a kérdést felvető riporter "ugyanazt mondja, mint a fasiszták". A hvg.hu Schmitt Pál plágiumügyét és lemondását követően azzal a kérdéssel fordult szerdán az MSZP és a DK politikusaihoz, hogy "ha Schmitt Pálnak mennie kellett, mert hazudott, akkor a D-209-es múltját eltitkoló Medgyessy Péternek és a hazugságon kapott Gyurcsány Ferencnek miért nem?".

A hvg.hu oldalán szerdán közzétett anyagban Józsa István frakcióvezető-helyettes azt mondta, "Medgyessy Péter a hazát védte", és ezt "büszkén vállalhatja". A korábbi kormányfő "D-209-esként" Magyarország kapcsolódását készítette elő a nemzetközi pénzügyi szervezetekhez - fejtette ki a szocialista politikus.

Gyurcsány őszödi beszédével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, az egy "igazságbeszéd" volt. "Szálljanak le Gyurcsányról!" - tette hozzá, hozzátéve: szerinte a kérdést felvető riporter "ugyanazt mondja, mint a fasiszták".

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kiemelte: az őszödi beszéddel kapcsolatos álláspontja máig változatlan, az szerinte "egy szenvedélyes kísérlet arra, hogy fordítson a politika kerekén". Úgy vélte, a beszédben nem volt "olyan tartalmú morális elem", amely indokolta volna a lemondását. Medgyessy Péter múltját illetően Gyurcsány Ferenc azt mondta, a volt miniszterelnök a választások előtt beszámolt a múltjáról, igaz, ezt "egy elég bonyolult szövegben" tette.

Kolber István (DK) is "igazságbeszédnek" nevezte Gyurcsány Ferenc őszödi szavait, és úgy látja, a beszéd arról szólt, hogy "a magyar politikai élet forduljon szembe a valósággal". Gúr Nándor (MSZP) hangsúlyozta, 2012-ben nem az a kérdés, hogy le kellett volna-e mondania Medgyessy Péternek és Gyurcsány Ferencnek.

A politikus szerint az MSZP nem mér kettős mércével. Megjegyezte: amikor nyilvánosságra került Medgyessy D-209-es ügye, ő "nem állt fel a parlamentben, (...) és nem kiabálta, nem ordítozta és nem mondta, hogy neki nem volt köze ahhoz, amihez illesztették a nevét".

Gőgös Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy szerinte a jelenlegi kormányban is sokan vannak, akik a diktatúrát szolgálták. Szerinte sem Medgyessy, sem Gyurcsány lemondása nem volt indokolt, Medgyessy ügyében pedig nem volt akkora a közvélemény nyomása, mint Schmitt Pál esetében. Tukacs István (MSZP) azt mondta, mivel Medgyessy és Gyurcsány annak idején nem mondtak le, ma már csak "költői kérdés", hogy ezt meg kellett volna-e tenniük.

Olvasóink írták

 • 5. Mozimasiniszta 2012. április 12. 11:38
  „T. 3-as tucat ! korántsem tucat véleményeidet korábban is figyelemre méltónak tartottam !
  abban megegyezhetünk hogy a nagy bajok Medgyesivel kezdődtek ! a személyével !
  Ugyanis a vörös bagázs nem tudott kiállítani a köz számára elfogadható, szalonképesebb alakot !
  Tudta a komcsi gyülevész banda hogy előbb-utóbb kiderül Medgyesi múltja "Na és akkor mi van"
  jelszóval túl lépnek rajta ! Csakhogy akkor már az "idegbeteg söpredéknek" nagyon fájt a foga a hatalomra , a szadisták is kavarták a fekáliát , a népszavazási fiaskó stb...stb....
  A kettős állampolgársági népszavazás kapcsán jutott szembe : igazándiból a gyurcsányéval azonos
  mérvű hazaárulást követett el Medgyesi is , amikor ellene kampányolt ! Ő, aki Erdélyből települt át !
  Ráadásul, aki ismeri az akkori viszonyokat, könnyen elképzelheti hogy az áttelepülés feltételeként a Securitate is adott neki feladatot ! Tehát Medgyesi elvtárs nemcsak titkos ügynök , hanem nagy valószínűséggel kettős titkosügynök-hazaáruló volt ! Hát ilyenek a cucillisták "prima" emberei, gyurcsány meg a Horn Gyulák meg a Kovács Lendvai szekeresféle alkoholista tolvaj stb. díszállatok.
  "Na és akkor" midőn mind leszerepeltek: mire futotta nekik ? nagy keresgélés árán: egy libatolvajra !”
 • 4. szentmiki 2012. április 12. 09:07
  „12. ha értik miért nem teszik, a köznyugalmat nem így kellett volna megőrizni, nem is sikerült.... a MAGYAR EMBEREKÉRT és a MAGYAR HAZÁÉRT kellett volna és kellene dolgozniuk elhivatottságból...(nem csak nekik!!!)”
 • 3. tucat 2012. április 11. 21:27
  „Kedves előttem szólók, Mozimasiniszta és Örvájn!
  De értik.
  Azt a nyavalyás szakdolgozatot pedig, mint e portálon is olvasható, az egyetem időközben leselejtezte. Nem most, hanem korábban, nyilván azért, mert az időközben felszaporodó iratokat nem tudja a végtelenségig tárolni, tehát azokat, amelyeket a szabályok értelmében nem köteles tovább tárolni, időről időre, jegyzőkönyvben rögzített eljárással, leselejtezi. Ennek ellenére biztosan előkerül még valahonnan legalább egy, valaki fiókjában porosodó példány, és ha így lesz, egészen biztos, hogy a nyilvánosság is megismerheti.
  Másfelől, noha enyhén szólva sem vagyok reménytelenül szerelmes Gyurcsányba, én is úgy látom, hogy az őszödi beszéde éppen arról szólt, hogy a kormány hazudott reggel, délben este, meg pénzügyi trükkök százait vetették be a valóság eltitkolása (és köznyugalom megőrzése) céljából, de ez nem mehet tovább, a helyzet nem tartható fenn, nyíltan és őszintén fel kell tárni a közvélemény előtt az ország valódi (gazdasági) helyzetét. Vagyis: szembe kell fordulni egyszer és mindenkorra a korábbi, folyamatos népámító hazugságokkal. Ami a hazugságokat illeti, nekem úgy tűnik, nemcsak az előző hatalmi garnitúra eszköztárában jutott nekik komoly szerep. De Gyurcsányék, igaz, az elvileg zártkörű pártkonferenciáról való kiszivárogtatás kényszere miatt is, vállalták. S talán enélkül is vállalták volna, hiszen éppen arról szólt az akkori kormányt és politikai bázisát időközben lélegzet-elállító fortélyossággal lejárató, és nem utolsó sorban utcai összecsapásokat is generáló, a FIDESZ kvázi választási győzelmét megalapozó, lejárató kampány egyik eszközévé tett beszéd, hogy azonnal változtatni kell a kormány gazdaságpolitikáján... Ugye, nem kell folytatnom, anélkül is kitalálható, miről beszélek?
  Medgyessy... Ez összetettebb kérdésnek látszik, mert, bár ő nem hazudott, a rendszerváltásnak nevezett fordulat előtti hatalmi rezsim részeként, a miniszterelnöksége idején és ma is, érzelmileg sokak számára nehéz pozitív figuraként elfogadni. Nekem nem ez volt a bajom vele, hanem a zavaros és felelőtlennek tűnő, szerintem populista, de a gazdasági lehetőségeken messze túlmutató ígéretek, amilyen a közalkalmazottak jelentős és azonnali béremelése, meg a száznapos programok egyéb elemei is voltak...

  De a legnagyobb bajnak azt tartom, hogy a forradalmi hevületű, a paranoiás kényszerneurózis tüneteit mutató alkotmányos rendszerváltás, lassan viselhetetlen áldozatokat követelő (már, akitől...) folyamata exponenciálisan növekvő sebességgel (nagyjából ´g´ gyorsulással) tovább süvít, és egyre inkább a távoli jövőbe tolja a gazdasági és társadalmi életünk konszolidációjának az esélyeit...”
 • 2. Örvájn 2012. április 11. 20:40
  „Egyúttal lemondhatna a képviselőségről is hiszen akkor több ideje volna azokat a fránya szakdolgozatokat elő keresni, megjegyzem egyszerű földi halandónak nemhogy a szakdolgozatai, még az általános iskolai osztálynaplója is feltalálható. No de bizonyára valami símaszkos, narancs vitézek ellopták technika tanári obsitot. Irgum-burgum, hát milyen világot élünk.”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. április 11. 18:22
  „Tényleg nem értik ? Állati ! értelmi színvonalon nehéz is megérteni.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetnék a homoszexualitás népszerűsítését

Betiltanák a transzvesztitizmus, a biszexualitás és még a transzneműség reklámozását. Meg az ilyen tartalmú műsorokat is. Tovább olvasom