Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az MSZP és a DK részt vesz a Bajnaiék által szorgalmazott egyeztetésen

Bajnai azért kezdeményezte a találkozót, hogy közösen dönthessenek arról, hol, mikor és hogyan tiltakoznak az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Gyökeres adó- és gazdaságpolitikai fordulat szükséges

Gyökeres adó- és gazdaságpolitikai fordulat szükségességéről állapodtak meg az ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek. A két hónapja kezdődött gazdasági tárgyú megbeszélések egy zárónyilatkozat elfogadásával értek véget kedden.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt véleménye szerint az Orbán-kormány politikája csődtömeget eredményezett: a képzett munkaerő és a tőke menekül az országból, a gazdaság stagnál, leszakad a régió országaitól, a beruházások visszaesnek, az emberek nem tudnak megélni, a kisvállalkozások szenvednek, miközben egy szűk hatalmi elit "mesés vagyont halmoz fel".

Az MTI-hez eljuttatott közleményük Magyarország elvesztett egy évtizedet, és ahhoz, hogy ne veszítsen el még egyet, a 2014-ben megalakuló kormánynak alapvető gazdasági fordulatot kell végrehajtania.

Ennek alapelvei között rögzítették a jogállam "helyreállítását", mert enélkül nincs beruházás, a vállalkozások működési kockázatai elviselhetetlenek. A gazdaságpolitikát értéktermelő beruházásokra és a foglalkoztatás növelésére építenék a baloldali pártok, a legfontosabb feladatnak pedig a hitelesség, a befektetői bizalom helyreállítását tartják.

Felelős költségvetési és pénzügyi politikával az államadósság és az infláció fenntartható csökkentésére kell törekedni; kiemelt cél az euróövezethez való csatlakozás feltételeinek fokozatos megteremtése - áll a záródokumentumban.

A megállapodás gyökeres adópolitikai változást tart szükségesnek: az egykulcsos helyett progresszív személyi jövedelemadó bevezetését úgy, hogy a kiskeresetűek nettó jövedelme érezhetően emelkedjen, a legmagasabb jövedelműek terhei pedig csak elviselhető mértékben növekedjenek.

A baloldali pártok a vállalkozások egyes csoportjaira kivetett különadókat az érintettekkel kötött, kölcsönös vállalásokat tartalmazó megállapodások alapján, rögzített menetrend szerint, fokozatosan vezetnék ki, illetve csökkentenék az Európában megszokott szintre.

Sürgetik emellett a bankrendszer normális működéséhez szükséges feltételek megteremtését a hitelezés beindítása érdekében, valamint a kis és közepes vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését is.

A baloldali ellenzék gazdaságpolitikai egyeztetéssorozata január 8-án kezdődött, az MSZP delegációját Kákosy Csaba korábbi gazdasági miniszter vezette, a DK küldöttségét pedig Bauer Tamás alelnök, illetve Varju László pártigazgató. A szocialisták által 19 témában kezdeményezett egyeztetések egy része - például a közjogi tárgyú megbeszélés - már lezárult, más témákban viszont még folytatódnak a tárgyalások.

Az LMP szerdán dönt a részvételről

Az LMP szerdán, a párt választmányának ülésén dönt arról, hogy részt vesznek-e a Bajnai Gordon által kezdeményezett ellenzéki egyeztetésen - mondta az MTI-nek Heltai László szóvivő.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) Választási Szövetség vezetője a múlt héten elfogadott alaptörvény-módosítás elleni közös tiltakozás és az alkotmányosság megvédése érdekében hívta egyeztetésre az ellenzéki pártok vezetőit.

Bajnai Gordon kedden telefonon hívta fel Mesterházy Attilát, az MSZP és Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint Schiffer Andrást, az LMP országgyűlési képviselőjét, és egyeztetésre hívta őket, hogy közösen dönthessenek arról, hol, mikor, hogyan tiltakoznak az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció politikusa már egyaránt jelezte, hogy részt vesznek az egyeztetésen.

A DK részt vesz az ellenzéki egyeztetésen

A Demokratikus Koalíció (DK) nagyon jó ötletnek tartja Bajnai Gordon ellenzéki egyeztetésre vonatkozó kezdeményezését és részt is vesz azon - mondta az MTI-nek kedden Molnár Csaba alelnök.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) Választási Szövetség vezetője a múlt héten elfogadott alaptörvény-módosítás elleni közös tiltakozás és az alkotmányosság megvédése érdekében hívta egyeztetésre az ellenzéki pártok vezetőit.

Molnár Csaba hangsúlyozta, azért is részt vesznek a tárgyalásokon, mert pártjuk megalakulása óta a széles körű ellenzéki együttműködés híve.
Bajnai Gordon kedden telefonon hívta fel Mesterházy Attilát, az MSZP és Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint Schiffer Andrást, az LMP országgyűlési képviselőjét, és egyeztetésre hívta őket, hogy közösen dönthessenek arról, hol, mikor, hogyan tiltakoznak az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke már jelezte: a szocialisták részt vesznek az egyeztetésen.

Az MSZP részt vesz a Bajnaiék által szorgalmazott egyeztetésen

Az MSZP támogatja az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség javaslatát, hogy a demokratikus ellenzéki pártok folytassanak egyeztetést az alaptörvény negyedik módosítása után kialakult "alkotmányos válsághelyzetben" - tudatta Mesterházy Attila pártelnök az MTI-vel.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM választási szövetség nevében kedden telefonon hívta egyeztetésre Mesterházy Attilát, az MSZP és Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint Schiffer Andrást, az LMP országgyűlési képviselőjét, hogy közösen dönthessenek arról, hol, mikor és hogyan tiltakoznak az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Jávor Benedekkel és Szabó Tímeával, a PM társelnökeivel együtt levelet is intézett az ellenzéki pártok vezetőihez, azt kérve: ebben az ügyben függesszék fel versengésüket, tegyék félre szakmai, politikai nézetkülönbségeiket.

Mesterházy Attila válaszul közölte: minden demokratikus erőnek kötelessége, hogy felhívja a figyelmet a múlt héten elfogadott alkotmánymódosítás jogállamtipró visszásságira. Az MSZP a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb és legnagyobb ellenzéki pártként különleges felelősséget visel abban, hogy minden olyan demokratikus fordulatot célzó javaslatot befogadjon, amely Magyarország 2014 utáni újjáépítését, egy új és erős jogállam megteremtését szolgálja, a szocialisták ezért részt vesznek az egyeztetésen.

A pártelnök hozzátette: az MSZP kezdeményezésére létrejött, március elején lezárult közjogi tárgyú ellenzéki egyeztetés sikeres volt, ezért bízik benne, hogy ebben a kérdésben is sikerül megegyezniük.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását, amely az alkotmány részévé teszi az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti rendelkezésék nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is. Az alkotmánymódosítás elleni tiltakozásul március 7-én a fővárosi Fidesz-székház udvarára behatolva, két nappal később pedig az Országház melletti Alkotmány utcában tartottak demonstrációt. A módosítás miatt Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is aggodalmának adott hangot.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2013. március 19. 19:47
  „Melegek,kiválasztottak és állllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll baloldaliak !

  Jó csapat !”
 • 4. zero 2013. március 19. 19:10
  „Közös listán indulok”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. március 19. 18:59
  „kutya az ebet meg nem marja, legfeljebb vicsorít egy kicsit, azután helyre áll a rend a falkában ! ???
  feltűnő viszont, hogy a Milla legutóbbi "óriás tömegdemonstrációján" nem vettek részt hivatalosan...”
 • 2. kipkop 2013. március 19. 17:25
  „Gyurcsány legutóbbi beszédében tutyi-mutyinak nevezte Bajnait, aki már nem bírta ezt cérnával és lépett egy nagyot a "páston".”
 • 1. szentmiki 2013. március 19. 13:54
  „meg vagyok döbbenve...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP csak ellenzékben akar áfát csökkenteni

A Gyurcsány-Bajnai-kormányok hagyták, hogy 2002 és 2010 között a közüzemi szolgáltatók profitja… Tovább olvasom