Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Az MSZP és a DK sem működik együtt a Munkáspárttal

A Nol.hu csütörtökön arról számolt be, hogy kerekasztalt alapítottak a baloldali pártok.
Az MSZP semmilyen együttműködésre nem hajlandó olyan pártokkal és mozgalmakkal, amelyek nem a demokratikus értékeket képviselik, megkérdőjelezik Magyarország euroatlanti integrációját és nem utasítják el a diktatúra minden formáját - közölte Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető hétfőn az MTI-vel. A Demokratikus Koalíció (DK) ugyancsak tudatta: nem kíván részt venni olyan kezdeményezésben, amelyben egy szélsőséges, az uniós tagságot megkérdőjelező kommunista párt is szerepet kaphat.

A Nol.hu csütörtökön arról számolt be, hogy kerekasztalt alapítottak a baloldali pártok. Az írás szerint a Baloldali Kerekasztal a Változásért elnevezésű szövetség alapítói között a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Vajnai Attila nevével fémjelzett Munkáspárt 2006, a Kapolyi László és Schmuck Andor által irányított Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a korábban Tamás Gáspár Miklós, most Trasciatti Attila ügyvezető elnök szervezte Zöld Baloldal, illetve az MSZP is ott van. A szocialista pártot a portál információja szerint a csütörtöki első tanácskozáson Balogh András elnökhelyettes képviselte, aki tolmácsolta az MSZP partnerségi szándékát, de jelezte: tájékoztatja az ügyről a pártelnökséget.

Mesterházy Attila hétfői közleményében azt írta: előterjesztésére az MSZP elnökségének és frakciójának együttes ülése egyhangú határozatot hozott arról, hogy a szocialisták nem vesznek részt annak a baloldali kerekasztalnak a tevékenységében, amelyben a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt is jelen van. "Ugyanakkor az MSZP továbbra is nyitott minden olyan párbeszéd előtt, amelynek értékalapja a demokratikus értékrend és az antifasiszta gondolat, az euroatlanti szövetséghez tartozás támogatása; amely legfőbb céljának tekinti az Orbán-kormány leváltását, és az új Negyedik Köztársaság felépítését" - tette hozzá.

Az ügyben közleményt juttatott el az MTI-hez a Demokratikus Koalíció is. A Gyurcsány Ferenc vezette pártot senki sem képviselte a múlt heti alakuláson, Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt főtitkára ugyanakkor az Indexnek azt mondta, a DK-t és az LMP-t a csütörtöki alakulóülés után meghívták a szövetségbe.

"A DK nem kíván részt venni olyan kezdeményezésben, amelyben egy szélsőséges, az uniós tagságot megkérdőjelező, a Fidesszel az elmúlt választásokon és azt megelőző népszavazásokon együttműködő kommunista párt is szerepet kaphat" - áll a szervezet közleményében.

Olvasóink írták

  • 1. kontrapista 2012. február 21. 08:11
    „A MSZ és a DK döntése természetes, mivel két olyan pártról van szó, amelyek teljes válszéleséggel a nemzetközi tőke szolgálatában állnak, félrerakva az ország érdekeit. A kérdés az, hogy miért nevezik őket "baloldal"-nak, mivel egyetlen tettükk arra nem utal.A Szolidaritás mozgalom is az elített két párt agyaszüleménye, megvezetgetve a munkavállalói tábort, az igazi baloldal csakis az Munkáspárt és a MSZDP lehet .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Erste Nyugdíjpénztár végelszámolja magánpénztári ágazatát

Az Erste Nyugdíjpénztár egyre népszerűbb önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti… Tovább olvasom