Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Az MSZP feltételekkel támogatja a költségvetést

Budapest - Az MSZP akkor támogatja a költségvetést, ha elfogadják a párt alternatív költségvetési javaslatát, amely szerintük igazságos adórendszeren és állami takarékosságon alapul.
Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, alapvető problémájuk a költségvetési javaslattal, hogy igazságtalan adórendszeren alapul és egyösszegű bevételekből, "einstandolásokból" finanszíroznának folyamatos kiadásokat.

Az MSZP javaslatát ismertetve a szocialista politikus elmondta, hogy kétkulcsos adórendszert vezetnének be, valamint különböző módon adóztatnák a munkát és a tőkét. Az így keletkező 730 milliárdos többlet biztosítaná, hogy ne kelljen járulékot emelni, sőt, 3 százalékos járulékcsökkentést tenne lehetővé, és nem kellene helytelen adózási technikával a munkahelyteremtést gátolni. E mellett a költségvetés általános tartalékát is megteremtenék 70 milliárd forinttal - közölte.

Az állami takarékosságról szólva Tukacs István azt mondta, 250 milliárd forintot lehetne megspórolni, amit a többi között munkahelymegőrzésre és foglalkoztatás-növelésre, 10 százalékos családi pótlék és plusz 1 százalékos - 4,8 százalékos - nyugdíjnövelésre, az egyösszegű segélyek emelésére, valamint a panelprogram folytatására fordítanák.

A javaslatot három csomagban már benyújtották a parlamentnek - közölte a képviselő.

Olvasóink írták

 • 7. szilléri 2010. november 21. 19:03
  „Feltételeket az támaszthat, akinek van esélye!

  Lóvét vissza amit lenyúltak és utána beszélhetünk a ,,részletekről"!”
 • 6. achilleus 2010. november 21. 15:37
  „Hihihi, már a hírtv-nek is feltűnt a szocialista adóamnézia:
  2010-11-21 15:22 - Ellenzékben nem értenek egyet önmagukkal
  (....) Ellenzékben nem ért egyet az MSZP a kormánypártként meghozott döntéseivel. A szocialisták olyan törvényeket tesznek zárójelbe a 2011-es alternatív költségvetési javaslatukban, amelyeket az előző ciklusban ők fogadtak el. A parlament 2009 nyarán döntött úgy, hogy 2011-től 15 millió forint éves jövedelemig mindenki 17 százalék adót fizet. Ugyancsak a Bajnai-kormány idején változott a nyugdíjemelés kiszámításának módja, a svájci indexálást a szocialisták a gazdasági növekedéshez kötött számítási módra cserélték. Az Orbán-kormány az új szabályozás szerint határozta meg a nyugdíjemelés mértékét a jövő évi büdzsé tervezetében. Az időközben ellenzékbe szorult szocialisták mégis magasabb nyugdíjemelésre tesznek javaslatot. A saját maguk által jóváhagyott adócsökkentést már nem vezetnék be, megtartanák viszont az Orbán-kormány válságadóit, amelyek közül egyet se szavaztak meg a parlamentben. (rá)”
 • 5. DobóI 2010. november 21. 15:13
  „Kit érdekel, hogy Az MSZP mint támogat! Az MSZP megmérettett és könnyűnek találtatott. Más néven: MSZP kevés mint elefántnak a normál tampon!”
 • 4. achilleus 2010. november 21. 15:02
  „Elnézést, de a maszopnak van 2011-re elfogadott adótörvénye, abban ilyesmikről, amit itt hadoválnak szó sincs ellenben van például ilyen része: "2009-ben, a Bajnai-kormány idején még a sávhatár-szélesítés hívei voltak. Törvénybe is iktatták, hogy 2011-ben a jelenlegi öt millió helyett már 15 millió forintig adózik az alacsonyabb kulccsal a jövedelem. Ez a magyar viszonyok mellett egykulcsos adózással ér fel." Láthatóan a különadókkal nincs bajuk (pedig eddig az ez elleni berzenkedéssel volt tele a padlás.) Egyébként itt a Bajnai csomag: http://dusikandrea.wordpress.com/2009/10/16/penzugyeink-%C2%962009-ben-es-utana%C2%85/ A vonatkozó része pedig ez: Az szja-rendszer újrafazonírozása azt eredményezi, hogy 2010-ben havi másfél millió forintig mindenkinek több marad a zsebében a mai állapothoz képest, leginkább pedig a 240 ezer forintos bruttó bérű alkalmazottak hazavihető pénze emelkedik, az ő nettójuk havonta 17 ezer forinttal több lesz. A kormány kalkulációi szerint tízből kilencen teljes bérükkel az alsó szja-kulcs alá fognak kerülni. Nagy jelentőségű, annak politikai vetülete miatt is az, hogy törvénybe iktatják a 2011-es szja-táblát is: 2011-ben az alsó szja-kulcs sávhatára évi 15 millió forintra változik." - 2009. végi tervek. (érdekes, hogy akkor nem ment ez a gazdagokat segíti a bajnai kormány szöveg, pedig valójában csak a 240 ezer bruttó felettiek jártak jól azzal is, igaz gyerekszámtól függetlenüll. a 15 millióra emelkedő alsósáv pedig 2011-ben a még magasabb jövedelműeket jutalmazta volna, eltartottak számától szintén függetlenül.) Na persze a szoci adótörvények élettartama igen korlátozott, de akkor is.”
 • 3. maci52 2010. november 21. 14:12
  „Kedves Maszop,először is vissza az ellopott pénzt,vagyont,utána irány a sitt.”
 • 2. DMagóg 2010. november 21. 13:55
  „Ja, aggasztó, hogy a támogatásuk nélkül hogyan lesz elfogadott költségvetésümk?”
 • 1. DMagóg 2010. november 21. 13:02
  „Nos, erre még én is azt mondom, hogy volt nyolc évük az okosságra, nem jött be. Nem kívánhatok mást, végre legyen sikeres kormányunk, még akkor is, ha ugyanazt kénytelenek csinálni, legfeljebb másként. Pláne, ha a lopás idegen tőlük. Már ez utóbbi is sikerre vihetné Őket, de, sajnos megtanultam kételkedni, bár, a remény hal meg utoljára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradóverseny indul a felsőoktatásban

Budapest - Legyél különleges, legyél rendszeres véradó! jelmondattal hirdette meg az idei Országos… Tovább olvasom