Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

˝Az MSZP lázítja és gyalázza az őstermelőket˝

A Vidékfejlesztési Minisztérium hazugnak tartja a szocialista Gőgös Zoltán hét elején tett kijelentéseit, amelyekkel a tárca szerint egyszerre lázítja és gyalázza az őstermelőket.
A tárca egy az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben reagál az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatójára, amelyen Gőgös Zoltán egyebek mellett figyelemelterelésnek nevezte a vidékstratégia kerettervet, az ugyanis szerinte a mezőgazdasági ágazat legsúlyosabb problémáiról nem tesz említést. Az MSZP agrárpolitikusa szólt arról is, a mezőgazdaság rossz kilátásokkal indul az idei évnek, az aszály után fagykár fenyeget, miközben az élelmiszeripar súlyos gondokkal küzd, a tavalyi veszteség után helyzetét pedig tovább rontották a kormányzati intézkedések, főleg az áfa 27 százalékra emelése, amely csökkenti a fogyasztást és erősíti a feketegazdaságot.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezzel szemben azt hangsúlyozza, a szocialista kormányoknak sikerült majdnem teljes egészében felszámolniuk a magyar élelmiszeripart, a magyar cukoripart, emellett felére csökkentették a sertés állatállomány létszámát, az "óriásbirtokok gazdáit aprópénzért, vagy ingyen állami bérföldekhez" juttatták, miközben "hatalmas összegeket vágtak zsebre támogatásként".

Úgy fogalmaznak, míg a "szocialisták tovább folytatnák a rombolást", addig az új kormány komolyan veszi és megtalálja a forrásokat a mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére, amit szerintük a Darányi Ignác Terv is igazol. Hozzáteszik: a gazdák jelenleg földhöz jutnak, emellett elindult a tanyaprogram, a demográfiai földprogram, jelentősen javult az élelmiszerbiztonság, elkészült a sertésstratégia, amit továbbiak követnek.

A tárca kiemeli, a családi gazdálkodók és az őstermelők kiváló minőségű, biztonságos termékeikkel hozzájárulnak a magyar élelmiszeripar fejlődéséhez, és minden segítséget megérdemelnek az adókedvezményektől a közvetlen támogatásokig. "Ezek a gazdálkodók nem csalnak adót, hanem törvényesen veszik igénybe az őket megillető kedvezményeket" - jegyzik meg.

"Az agráriumban dolgozók nem ülnek fel a provokációinak", a magyar gazdák Gőgös Zoltán kijelentései ellenére csendben teszik a dolgukat - jegyzik meg a szaktárca, hozzátéve, hogy "agrárbéke van, és a mezőgazdaságban már látszanak is az eredmények".

A minisztérium hangsúlyozza továbbá, hogy a 2011-es év a környezeti katasztrófák ellenére is kiemelkedő időszak volt az agráriumban. A mezőgazdaság a magyar gazdaság húzóágazata volt, melynek teljes kibocsátása 26 százalékkal nőtt az előző évihez képest - jegyzik meg, aláhúzva, hogy a bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal, a mezőgazdaságból származó nettó vállalkozói jövedelem 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. február 09. 08:48
    „Hirtelen mennyi ,,PARASZT" lett a z MSZP-be! ( a paraszt nem degradáló kifejezés )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szeretünk, Viktor˝ - Egerben ülésezik a Fidesz-KDNP-frakció

A helyszín közelében mintegy 50 fős csoport szimpátiatüntetést tartott a kormány és a kormányfő… Tovább olvasom