Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az MSZP reméli, az unió nem sújtja pénzügyi szankciókkal az országot

Az MSZP azt reméli, hogy az Európai Unió nem sújtja pénzügyi szankcióval Magyarországot - mondta Józsa István frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján.
Kifejtette ugyanakkor: már az unió eddigi történetében példátlan szankció szándéka is súlyos károkat okoz, csökkenti a Magyarország iránti befektetői bizalmat, s ez véleménye szerint az Orbán-kormány eddigi tevékenységének következménye. Hozzátette, bár az országgal szemben 2004 óta folyik túlzottdeficit-eljárás, a szocialista kormányok tartották magukat az EU által elfogadott konvergenciaprogramokhoz.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén tárgyalja azt a javaslatot, amellyel a túlzott deficit miatti eljárás keretében az újabb magyar kohéziós támogatások ideiglenes és részleges felfüggesztését kezdeményezhetik.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány több olyan intézkedésről is határozott, amelyek a hiánycél biztosításához szükségesek - így a minisztereknek javaslatot kell tenniük például a gyógyszertámogatások idei és a budapesti közösségi közlekedés jövő évi támogatásának a 2012-eshez viszonyított csökkentésére -, Józsa István elmondta: ezeket durva megszorításoknak tartják és ellenzik. Úgy vélte, "tűzoltó" intézkedésekről van szó, miközben a kormány épp azokra a strukturális átalakításokra nem volt hajlandó eddig, amelyek az ország átszervezéséhez valóban szükségesek.

A kohéziós támogatások esetleges felfüggesztésének várható hatásairól közölte: közvetlenül számos fejlesztési beruházás kerülne veszélybe, de ennél is rombolóbb hatása lehet a befektetői bizalomra annak, hogy az unió egy eddig példátlan szankciót hoz Magyarországgal szemben.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jövedelmi adatai szerint tavaly hárommillió embernek csökkent a reálkeresete, vagyis nemcsak a kiskeresetűek, hanem a középosztályhoz tartozók jelentős része is az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer árát fizeti. A szocialista párt véleménye szerint már július 1-jétől vissza kellene térni a progresszív adózáshoz.

Olvasóink írták

  • 2. kopkop 2012. február 22. 14:53
    „Álszentek!”
  • 1. jozko 2012. február 22. 13:11
    „Reméli...
    Pedig megtették, amit tudtak!
    Mármint a szocialisták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobrot állítanak Grosics Gyulának

Májusban avatják fel Gyulán Grosics Gyulának, az Aranycsapat legendás kapusának egész alakos… Tovább olvasom