Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az MSZP szerint 2012 nem az önkormányzatok éve lesz

Az MSZP szerint 2012 nem az önkormányzatok éve lesz, sőt a kérdés az, jövőre lesznek-e egyáltalán önkormányzatok, és a helyi közösségek beleszólhatnak-e majd a közügyekbe.
Pál Tibor országgyűlési és Horváth Csaba fővárosi képviselő vasárnapi budapesti sajtótájékoztatójukon arról beszéltek: az Országgyűlésnek benyújtott költségvetési törvényjavaslatból az derül ki, hogy az önkormányzatoktól jelentős forrásokat vonnak el, és a települések csak az általuk kivetett különböző helyi adókból számíthatnak bevételekre, ez pedig az emberekre ró majd újabb terheket.

Erre példaként említették a ferencvárosi önkormányzatot, ahol információik szerint már el is készítették azt az adórendelet-javaslatot, amelynek értelmében a lakások négyzetmétere után 500 forintos adót kellene fizetni.

Pál Tibor szerint az önkormányzatok kisebb hányada nem fogja tudni teljesíteni a 2012 költségvetési évet, a kormány ugyanis nem adja vissza a 120 milliárd forintos elvonást, sőt, újabb 40 milliárd forintos elvonással terheli a településeket. Utalt arra is, hogy az önkormányzatoknak átengedett személyi jövedelemadó mértéke jelentősen csökken; míg az korábban 40 százalék volt, az jövőre már csak 8 százalék lesz. Az ellenzéki képviselő szerint az áfa- és az üzemanyagárak növekedése miatt az önkormányzatok a közműdíjakat sem fogják tudni kifizetni, és a közétkeztetés ára is nőni fog.

Horváth Csaba úgy fogalmazott, 2012-ben, 60 évvel Rákosi Mátyás után, Magyarországra "visszatér a padlássöprés", igaz modern formában, és azzal az emberek utolsó forintjait veszi el a kormány. A fővárosi szocialista politikus szerint a következő költségvetési évben Budapesten több adóra, kevesebb szolgáltatásra és zuhanó életminőségre kell számítania az itt élőknek. Elmondta: a kormány tervei szerint közel 20 ezer köztisztviselőt és közalkalmazottat bocsátanak el csak Budapesten. Horváth Csaba szerint ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e egymillió új munkahely, ahogy a Fidesz ígérte, hanem arra lehet számítani, hogy jövőre 200 ezer munkahely szűnik meg országosan.

A szocialista politikus valószínűnek nevezte, hogy jövőre a minimálbér másfélszeresénél be fogják vezetni a nyugdíjas adót is, ez - számításai szerint - egy nyugdíjas pedagógus esetében 25 ezer forintos adót jelent. Horváth Csaba, a közgyűlés MSZP frakciójának a vezetője a fővárosi tömegközlekedés helyzetéről szólva biztosnak mondta, novemberben vagy jövő januárban nem fognak járni a budapesti buszok, villamosok és metrók, és "hamarosan le fog bénulni a fővárosi közlekedés". Részletek ismertetése nélkül jelezte: erről több információ áll rendelkezésére, mint amiről most beszélt.

A szocialista képviselő szerint kormánybiztos helyett Budapestnek inkább pénzre lenne szüksége. Emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban megígérte a BKV 77 milliárd forintos konszolidációját, ám most még azt a 6 milliárd forintot sem adta oda, ami "a közvetlen csőd elkerüléséhez szükséges".

Olvasóink írták

  • 1. csergemerge 2011. november 06. 18:47
    „Az MSZP szerint 2012 nem az önkormányzatok éve lesz"... hogy ez igaz-e nem tudom.
    Ezt senki sem tudja, még az mszmp sem.
    Egy azonban - hála Istennek - biztos:
    2012 nem az mszmp éve lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ég az avar Pápadereskén

Avar és száraz fű gyulladt ki Pápadereskén, a mintegy öt hektáros tűz lakóépületet nem veszélyeztet… Tovább olvasom