Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP újabb határt lépett át

A szocialisták szerint a Fidesz-KDNP egy újabb határt lépett át azzal, hogy kormányrendelettel kötelezik az ország közintézményeit egy olyan, kizárólag a Fidesz-KDNP képviselői által támogatott parlamenti politikai nyilatkozat kifüggesztésére, amely szerintük a nemzeti együttműködést szolgálja, de valójában csak a kormánypártok szemléletét tükrözi.
Az MSZP országgyűlési frakciójának szombati közleményében az áll, hogy Magyarországon Horthy Miklós és Rákosi Mátyás, Romániában pedig Nicolae Ceausescu élt hasonló módszerekkel. A "különbség csak az, hogy ők az arcképüket is kötelezően kifüggeszttették a közintézményekben" - írták a szocialisták, hozzátéve: bíznak benne, hogy nem ez lesz a következő lépés.

"És remélhetőleg az sem várható, hogy a nyilatkozat alá kiírják a köztisztviselőket megrendszabályozó törvény megfelelő passzusát: akinek ez nem tetszik, annak indok nélkül fel lehet mondani" - tartalmazza a közlemény. Hozzátették: Orbán Viktor "szózatát" ráadásul a kormánytól független intézményekben, a bíróságokon, a nemzeti bankban és az önkormányzatokban is kötelezően közszemlére akarják tenni.

"Ez a kormányrendelet nem más, mint Orbán Viktor lemondólevele a nyugati civilizációról", a demokrácia helyett a hivatalos álláspontot kötelezővé tevő, az ellenvéleményt megtorló totális rendszer kiépítésének szimbolikus lépése. Illeszkedik is a sorba: a médiatörvény, az ország független vezetőinek sorozatban történő leváltása, az alkotmány átírása - írták a szocialisták.

Az MSZP a közleményben felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza "az elnyomás időszakaira emlékeztető" rendeletet, és "annak az alkotmánynak a szellemében cselekedjen, amelyre felesküdött". "Maradjon Magyarország szabad, független, sokszínű ország az egyszínű Fidesz-diktatúra helyett!" - tették hozzá.

A pénteken megjelent kormányrendeletet élesen kritizálta korábban az LMP és a Jobbik is.

A "Legyen béke, szabadság és egyetértés" mottóval kezdődő politikai nyilatkozatot június 14-én fogadta el az Országgyűlés 260 igen, 66 nem szavazattal, 46 tartózkodás mellett. A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 szocialista és 15 LMP-s politikus. A Jobbik - a nemmel szavazó Novák Előd kivételével - testületileg tartózkodott. A dokumentummal az Országgyűlés azt nyilvánította ki, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek.

Olvasóink írták

 • 8. KolompárRómeó 2010. július 04. 20:57
  „Amíg elftársak vannak pozícióban (értem ezalatt schmitterftársat is), addig kussoljanak.”
 • 7. jozko 2010. július 04. 08:22
  „Ha a nyilatkozat-vagy inkább a tartalma-eredményes lesz, ám legyen a falakon-is.Ha visszaüt, azt teszi nevetségessé, aki kiszögeltette. De egyelőre még csak a kályhánál vagyunk...remélem, nem helybenjárás következik és nem egy rezgő-kesergő lesz a talpalávaló....”
 • 6. Democracy 2010. július 03. 20:39
  „Bocsánat, Vonáról véletlenül megfeledkeztem, pedig ő különösen sokat szenvedhetett. :)”
 • 5. Democracy 2010. július 03. 20:37
  „Gyurcsány, Mesterházy és Novák Előd nagyon sokat szenvedhettek az "elnyomás időszakában". :)”
 • 4. purgator 2010. július 03. 19:37
  „Egyáltalán mi az az mszp? Lóbetegség? Ne most kezdjen el okos lenni, volt ideje elég. A következő évtizedek sem fedeznék, ha az elmúlt 60 évben elkövetett fölött önkritikát kezdenének gyakorolni!
  Tudom, ez a veszély nem fenyeget, mert Szolzsenyicin csak tudta:
  ,,A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke, vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja."
  Alekszander Iszajevics Szolzsenyicin”
 • 3. mj52, 2010. július 03. 19:09
  „1,-Pres- Azt hiszed mlndenki olyan mint Te? A fideszt ismerve akár várható is volt.”
 • 2. történész 2010. július 03. 18:49
  „Pres 2

  És közben köpködni Rákosit meg a mostani hasonló új rend tagjait mert ugyan azt teszik mint Matyi tette, csak hát nem vörös a zászló..De szép is lesz amikor pár év múlva ezek is mosakodnak,tagadnak, dicsekszenek,hogy a bukás előtt önként lépett ki a pártból egy nappal...azok az emberek ezek akik az MSZMP-ből is így léptek ki.. mikor már nem volt érdek akkor hajrá.”
 • 1. Pres 2010. július 03. 16:56
  „Lehet gyűlölködni:”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Feledy Gyula grafikus

Hosszú betegség után, 82 éves korában szombaton elhunyt Feledy Gyula, Kossuth-díjas grafikus, festő,… Tovább olvasom