Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Az MSZP szerint a Jobbik kiírta magát a demokráciából

Az MSZP magyar és európai uniós jogászokkal megvizsgáltatja, hogy a Jobbik elkövette-e a közösség elleni izgatás bűntettét azzal, hogy egy törvénymódosító javaslatával a bűnözés egyes formáit faji eredethez kötné.
Az MSZP elnöksége közleményében hangsúlyozza, hogy ha ez megvalósult, akkor jogi eljárást kezdeményeznek a törvénymódosítási javaslat beterjesztői ellen.

Mint írják, az MSZP tiltakozik minden kirekesztő, bármilyen személy társadalmi helyzete, vallása, származása alapján történő megkülönböztetése ellen. "A Jobbik mai törvénymódosító javaslata, amelyben a bűnözés egyes formáit faji eredethez köti, ellentmond minden demokratikus elvnek" - hangsúlyozzák.

"Őszinte közbeszéd nem létezhet olyan irányultsággal, amit a Jobbik megengedett magának törvénymódosítási javaslatában, amelyben büntethetővé tenné a cigánybűnözés tagadását. Az MSZP minden politikai és egyéb eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy ez a törvénymódosítási javaslat, illetve minden ehhez hasonló, faji alapú elképzelés ne emelkedhessen törvényi erőre Magyarországon" - fogalmaznak.

A Jobbik "az őszinte közbeszéd" megteremtésének szándékával indokolta azt a törvénymódosítási javaslatát, amely többek között büntethetővé tenné a "cigánybűnözés" tagadását is - mondta el szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Volner János.

A Népszabadság szerdán írta meg, hogy a Jobbik három képviselője olyan egyéni indítványt terjesztett be, amely szerint az, aki "nagy nyilvánosság előtt valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal - így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel - kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Ha ugyanezt hivatalos eljárásban hivatalos személy követné el, őt akár öt évre is bezárhatnák. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a normaszöveg tervezetében a "cigánybűnözésről" nem esik szó, de az előterjesztés indoklásában igen.

Volner János közölte: azt szeretnék elérni, hogy ugyanolyan őszinte közbeszéd legyen egyes kérdésekről, "mint például a cigánybűnözés kérdéséről is, mint amilyen jelenleg folyik Franciaországban vagy Olaszországban".

Olvasóink írták

 • 20. szilléri 2010. szeptember 16. 13:49
  „Mi van ???

  Nem értem ?

  A ,,sittes" párt mondja ? Bagoly mondja verébnek ?”
 • 19. dublini 2010. szeptember 16. 13:32
  „Nem értelek benneteket: Ha azt mondták a vezetők, hogy nincs cigánybűnözés, és a közbiztonság is rendben van...
  ( vagy nem mondtak volna igazat? ááááááá ezt fel sem tételezem..... )”
 • 18. cyt 2010. szeptember 16. 09:44
  „Én nem tudok ehhez a cikkhez sem okosabbat és másabbat írni, mint a tegnapi másik, hasonló témájú cikkre; ott ugyan az LMP volt az MSZP helyében. Tehát...

  ... lehet itt mindenféle szemantikai meg episztemológiai meg ... még sokféle vitát indítani arról, minek nevezzük azt - amit a miniszterelnök is mondott -, hogy bizonyos típusú büncselekményeket sokkal nagyobb számban követnek el cigány emberek mint mások, a "cigánybűnözés" szavunkat ugyanolyan elven és "technikával" képezzük a magyar nyelvben, mint a "fehérgalléros-bűnözés" vagy a "cigányzenekar" vagy a "magyarvirtus" kifejezéseinket. Ha pontosan tudjuk - és TUDJUK!!! -, hogy mit értünk alatta, akkor álszenteskedés és "nyelvtani diszkriminávió" egyetlen egy ilyen ilyen szóképzést kiemelni és politikai töltetű viták tárgyává tenni. Aki a kifejezésen akad fenn, az igazából és elsődlegesen nem is a probléma megoldásán fáradozik, hanem "látszatpolitizál", mégpedig nem is a legszimpatikusabb formában. Túl kellene már lépni ezen az "elnevezés"-kérdésen, mert minél többször előkerül, minél gyakrabban vitatkoznak rajta, annál ellenszenvesebbé válik minden és mindenki ezen kérdés körül.”
 • 17. Mathiasking 2010. szeptember 16. 09:09
  „Talán Silvio Berlusconi (Olaszország) és Nicolas Sarkozy (Franciaország) mit csinál a romákkal? Tiltakozni nem tiltakoznak csak az érintettek ezekben az országokban. Talán az MSZP is ezek közé a kisebbségiek közé tartozik? Nyugaton megunták a romák tevékenységét, bezzeg nálunk tűrni kell? Törvényt és végrehajtást! Nem a jobbikkal van baj, hanem azokkal, akik nem akarják megérteni, hogy a törvény szava szent és be kell(ene) tartania mindenkinek. Szent Istváni törvénykezést! Nem lopna a roma ha már mind a 2 keze le lenne vágva.”
 • 16. jq 2010. szeptember 16. 08:59
  „Az MSZP meg kilopta magát a demokráciából”
 • 15. klj_54 2010. szeptember 16. 08:50
  „Nem kellene már megint homokba dugni a fejünket!
  Este ha cigány jön a járdán velem szemben, átmegyek a túloldalra.
  Ez van, akkor is ha elmondjuk, beszélünk róla és akkor is ha letagadjuk!
  Saját maguk tehetnek arról is, hogy Sárközi Miki kivágja őket Francia országból!
  Nekünk miért is kell eltartanunk a semmittevőket?”
 • 14. északmagyar 2010. szeptember 16. 08:04
  „"Mint írják, az MSZP tiltakozik minden kirekesztő, bármilyen személy társadalmi helyzete, vallása, származása alapján történő megkülönböztetése ellen."

  Okkal hagyták ki a MSZP nyilatkozatából, hogy politikai nézete alapján történő megkülönböztetés...
  Egen, annyira azért nem szociáldemokrata párt ez.

  Tény, hogy a jobbikhoz képest demokratább

  Mint mondjuk a nulla a mínuszhoz képest értékelhetőbb.”
 • 13. jozko 2010. szeptember 16. 07:27
  „Ha ezt a képmutatást egyáltalán demokráciának lehet nevezni....
  Az MSZP viszint a legjobb úton van afelé, hogy apolitikából írja ki magát...egészen!
  Maholnap az az 50, a Parlamente bemenekült képviselőjük alkotja a pártot.”
 • 12. achilleus 2010. szeptember 16. 07:24
  „9. hozzászólás harcsabajusz 2010.09.16. 00:03
  1) Törvény már van.
  2) Bauer /ha jól emlékszem/ szerint azt "hígította" fel a Fidesz a kommunizmus bűnei tagadásának e törvénybe emelésével.
  3) A Jobbik tett még egy lépést.

  Szépen pontokba szedve:
  1) a fasizmus bűnei
  2) a kommunizmus bűnei
  3) a liberalizmus bűnei

  Előbb-utóbb vissza kell majd térni az alapokhoz.”
 • 11. Tengri77 2010. szeptember 16. 07:19
  „Mindig is különös volt a ballibek demokrácia felfogása... Ők igazából el lennének a "démosz" nélkül is. Kit érdekel, hogy majd egy millióan szavaztak a Jobbikra...”
 • 10. George58 2010. szeptember 16. 05:55
  „A MASZOP és demokrácia, az két külön fogalom. Hasonló ahhoz mint a cenzor Lendvai szipirtyó és a média szabadság!”
 • 9. harcsabajusz 2010. szeptember 16. 00:03
  „moderálva”
 • 8. Commander-V2 2010. szeptember 15. 23:59
  „Itt van B. Nagy Lászlóról egy friss, mai videó. Addig nézzétek, amíg le nem szedi a Fidesz!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=qDHzhIc9Tw0

  Az egész egy nagy politikai bullshit, 5:17-nél van a lényeg, amikor lényegében kvázi megfenyegeti Szegedet, ha "ellene megy az áramlatoknak". Mi van? Mit akar ez az alak mondani? Félni kellene? Csak rá szabad szavazni? Mert különben?! És mi van a kerítésekkel és a gazdagokkal? Ha eddig akartam is szavazni a Fideszre, látva ezt a leleplező videót inkább nem fogok. Ez az ember nem lehet Szeged vezetője, biztosan nem szavazok B. Nagy Lászlóra, maradjon Botka.”
 • 7. 1131 2010. szeptember 15. 23:53
  „cirpiiciripp”
 • 6. Sportplusz 2010. szeptember 15. 23:33
  „... jobbiknak igaza van .. lsd. Bpest megint a segilyesek gyilkoták meg a sportolot .. .. .. tehát nincsc igány bünözés ??´´!!. T. mszp ..T lmp ..”
 • 5. Sportplusz 2010. szeptember 15. 23:20
  „az mszp meg kiirta magát a az emberek tudatábol .. mert tönkre tették a szociális értékeket .. .. nem volt más cselekedetük az utolso 8évben csak a lopás csalás hazudozás ( Ujhelyi : 2003 birosági itélet mondta ki hogy hazudott .. gyurcsány az öszödi beszéd stb.. ).. a jobbikon hába nem tudnak fogást találni .a jobbik már a második erő az mszp a szegedi buktával .ill. . botkával a sülyesztőbe hiába rágalmaznak másokat .. éljen a jobbik”
 • 4. Örvájn 2010. szeptember 15. 22:53
  „Dodo nagyon szemléletes a veretes idézett, és az általad írtak közötti különbség. Nem sikerült ,,alkotmányos" kőntősbe öltöztetni a nemzetiszocialista alapeszmét. A meglévő problémára legkevésbé sem ez a megoldás. Jogos a kérdés! Mit lehet tenni? Sok válasz lehet, de a megbélyegzés, kirekesztés tévedhetetlenséget kizáró elutasítás: elfogadhatatlan.”
 • 3. dodó 2010. szeptember 15. 20:48
  „"...aki nagy nyilvánosság előtt valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal - így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel - kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő"

  Hol szerepel ebben a < c i g á n y > szó?
  Személyes véleményem pedig az, hogy ma Magyarországon a bűnt ugyan burkoltan, de nem akaratlanul gerjesztik, a bűnözőket faji alapon közpénzből tenyésztik, a "törvények" a bűnözők védelmét és az államalkotó nemzet elnyomását, megfélemlítését, kifosztását szolgálják, többé, kevésbé nyíltan. És mindezt elsősorban a bukott MSZP-nek és a magyar történelem legkártékonyabb (hálistennek csak volt) pártjának, az SZDSZ-nek köszönhetjük!”
 • 2. zero 2010. szeptember 15. 20:25
  „Soha többet mszp”
 • 1. 751510 2010. szeptember 15. 19:52
  „Az mszp legnagyobb ellenfele a realitás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós is köszöntötte a 69 éves Albert Flóriánt

Többek között Tarlós István főpolgármester-jelölt is köszöntötte a szerdán 69 esztendős Albert… Tovább olvasom