Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Az MSZP szerint a jövő évi büdzsé életbe sem fog lépni

Szerdán lezárul a 2012-es költségvetés általános vitája az Országgyűlésben.
17:42 - A devizahitelesek problémájáról, a lakhatási támogatás mértékéről, az adórendszerről és az államadósság mértékéről is szóltak az azonnali kérdések a parlament szerdai ülésén.

A Fidesz a bankok felügyeletére kérdezett rá

A fideszes Babák Mihály arra várt választ: mit tud tenni a kormány annak érdekében, hogy a bankok ne akadályozzák a végtörlesztéseket. A képviselő szerint a pénzintézetek olykor zsaroló költségekkel, gyanús, kisemmiző árverésekkel zaklatják az ügyfeleiket.

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában arra mutatott rá, hogy a bankokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrzi, betartatja velük a jogszabályokat, jogsértések esetén fellép ellenük. Hozzátette: a végtörlesztések lebonyolítását az sem akadályozhatja, hogy a bankszövetség az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

MSZP: a kormány elvont 20 milliárdot a lakástámogatási rendszerből

A szocialista Pál Tibor arra mutatott rá, hogy a kormány összevonta a gázártámogatást a lakástámogatási rendszer más elemeivel, eközben pedig 20 milliárd forinttal csökkentette a lakáscélú támogatásokra fordítható keretet. Arra várt választ: hogyan lehet a csökkentett összegből megoldani, hogy senki se járjon rosszabbul.

Soltész Miklós államtitkár arra mutatott rá, hogy a gázártámogatást éppen az Orbán-kormány állította vissza, ráadásul kibővítette a jogosultak körét. Már magasabb jövedelemmel is igényelhető támogatás, és a fával vagy szénnel tüzelők is kaphatnak a keretből. Mint mondta, erre a célra 42,5 milliárd forintot tett félre a kormány.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Földi Imre
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén.
MTI Fotó: Földi Imre

Jobbik: a kormány 20 új adónemet vezet be

A jobbikos Volner János azt kifogásolta, hogy bár a Fidesz az adócsökkentés ígéretével nyerte meg a választásokat, 20 új adónemet vezet be. Mint mondta, ezzel az adórendszer nem egyszerűsödött. A képviselő azt is mondta, hogy százezrek járnak majd át a határokon, hogy egy szomszédos országban vásároljanak be vagy tankolják meg autóikat.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszában arról beszélt, hogy olyan adórendszer jött létre, amely a munkát honorálja. Reményét fejezte ki, hogy Magyarországon a jövőben is a munka alapú gazdaság épül.

Az LMP szerint rekordot döntött az államadósság mértéke

Az LMP-s Scheiring Gábor arról beszélt, hogy miközben a kormány az egész ország sorsát az államadósság csökkentésére tette fel, annak mértéke nem csökken, hanem emelkedik. A képviselő egy táblán grafikonokat mutatott fel, amelyen bemutatta a növekedés folyamatát. A politikus ugyanakkor bűnnek nevezte, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyont a folyó kiadásokra költötte el a kabinet.

Cséfalvay Zoltán válaszában azt mondta: az államadósság mértékét mindenütt az év végén számítják ki, és az EU is ezt veszi alapul. Elmondta azt is, hogy tavaly 21.750 milliárd forintot tett ki az államadósság, ami a GDP 81,3 százaléka volt, idén azonban 20.658 milliárd forint lesz az év végére, vagyis a GDP 73,9 százaléka.

Jobbik: magas pozícióban a 2006-os rendőrterror kulcsszereplői

Bertha Szilvia (Jobbik) azt kifogásolta, hogy több, a 2006-os rendőri brutalitások alatt az erőszakszervezeten belül jelentős szerepet betöltött ember ma fontos, magasabb állami pozícióban van. Mint mondta, Papp Károly, aki akkor a Rebisz parancsnoka volt, jelenleg a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Arra várt választ: hogyan lehetséges, hogy ezek az emberek "felfelé buktak".

Kontrát Károly államtitkár azt mondta, hogy a katonai ügyészség számos ügyben tett feljelentést. A rendőrség állományából 72 emberrel szemben indult büntetőeljárás, 46-tal szemben pedig fegyelmi eljárás.

Az MSZP a nyugdíjas utazási kedvezmények megmaradására kérdezett rá

Horváth András Tibor (MSZP) azzal kapcsolatban, hogy jövőre megszűnik a korhatár előtti nyugdíjazás, arra várt válasz: hogyan változik a nyugdíjasok utazási kedvezménye. Kifogásolta, hogy a kormány tovább csökkenti a kedvezményeket.

Fónagy János államtitkár válaszában a MÁV jelentős mértékű adósságára hívta fel a figyelmet, amely a szocialista kormányok alatt növekedett többszörösére. Mint mondta, a kedvezmények mértékét számos szempont határozza meg, ezek között nyomatékos hangsúlyt kap a költségvetés teherbírása.

Jobbik: mit tesz a kormány a Balaton-part magyar kézben tartásáért?

Kepli Lajos (Jobbik) felszólalásában azt mondta, felháborítónak tartja, hogy "a jókora kormányzati háttérrel rendelkezi SCD Group a semmiből évek alatt busás vagyonra tett szert", és semmit nem valósított meg a beígért balatoni turisztikai fejlesztésekből. Azt tudakolta, fontosnak tartja-e a kormány a Balaton-part magyar kézben tartását.

Válaszában Tállai András államtitkár azt mondta Kepli Lajosnak, ha kifogása van a gazdasági társaság ügyleteivel, tegyen feljelentést.

Az LMP a közmunkáról

Kaufer Virág (LMP) arról beszélt, hogy több kelet-magyarországi településről kapott olyan híreket, hogy az önkormányzatok sokszor nem fizetik ki a garantált közfoglalkoztatási bért azoknak a közmunkásoknak, akik végzettségüknek nem megfelelő képzettséget igénylő feladatot látnak el a településen.

Tállai András erre reagálva közölte: ha ez valóban így van, meg kell büntetni a foglalkoztatót.

KDNP: tervezik-e felülvizsgálni a végrehajtói díjakat?

Pálffy István (KDNP) 24 önálló bírósági végrehajtó amerikai "luxusüdüléséről" beszélt, majd rámutatott a magas végrehajtói díjakra, amelyekkel kapcsolatban arra kérdezett rá, hogy tervezi-e a kormány azok felülvizsgálatát.

Válaszában Répássy Róbert államtitkár elmondta: az igazságügyi tárca felül fogja vizsgálni a végrehajtási költségeket, és az említett amerikai utazást is vizsgálja abból a szempontból, hogy elhúzódtak-e miatta eljárások.

16:31 - Az Országgyűlés az interpellációkat követően Molnár Zsoltot választotta meg a nemzetbiztonsági bizottság megüresedett elnöki helyére. Ezután az azonnali kérdések között a jövedéki adó emeléséről, a hétvégén a Magyar Tudományos Akadémián tartott tanácskozásról és a verespataki bánya tervezett megnyitásáról volt szó.

Jobbik: mit tesz a kormány a vasút biztonságáért?

Korondi Miklós (Jobbik) interpellációjában azt kérdezte: mit tesz a kormány, hogy a magyar vasutakat ne lepjék el a rossz műszaki állapotú szerelvények? Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy szeptemberben egy magánkézben lévő tehervonat ötödik vagonja siklott ki Szolnok és Abony között. A politikus szerint a szerelvény kritikus műszaki állapotban volt.

Fónagy János válaszában hangsúlyozta: a közlekedési hatóság éves szinten ellenőrzi a járművek állapotát, ezen felül évi 1200 be nem jelentett ellenőrzést végez akár a szerelvények megállításával. A konkrét balesettel kapcsolatban jelenleg is zajlanak vizsgálatok, az azonban bizonyos, hogy a kocsi műszaki hiányosságai önmagában nem magyarázzák a balesetet. A képviselő nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 192 igen 83 nem szavazattal és 1 tartózkodással igen.

Megválasztották a nemzetbiztonsági bizottság új elnökét

Az interpellációk után az Országgyűlés elnökének javaslatára Vadai Ágnes korábban megüresedett helyére Molnár Zsoltot (MSZP) választották meg a nemzetbiztonsági bizottság élére, a javaslatot a képviselők 252 igen, 5 nem és 4 tartózkodással hagyták jóvá. Vadai Ágnes bizottsági elnöki helye azután üresedett meg, hogy a politikus kilenc társával - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel - együtt távozott az MSZP frakciójából. Mivel a testület vezetése hagyományosan a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoportot illeti meg, és így rendelkezett a pártok tavalyi megállapodása is, Mesterházy Attila, a szocialisták elnök-frakcióvezetője azt kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági elnöki tisztségét a jövőben Molnár Zsolt töltse be.

MSZP: egyszerű pénzbehajtás a jövedéki adó emelése

Az azonnali kérdések sorában Józsa István arra emlékeztetett, hogy vasárnaptól literenként 110 forint jövedéki adót kell fizetniük a dízelautót használóknak, azaz a kormány 16 forinttal több adót szed be akkor, amikor az üzemanyagok árai egyébként is csúcsokat döntenek. Szerinte egyszerű pénzbehajtásról van szó, most éppen a dízelautósok vannak a kormány célkeresztjében. Ezzel egyidejűleg - folytatta - azt nem tudja a kormány, mekkora a tényleges éves gázolaj-fogyasztás.

Cséfalvay Zoltán államtitkár azt mondta, a dízel és a benzin árát részben a kőolaj világpiaci ára, illetve a jövedéki adó határozza meg. Azért emelkedik most az ár, mert a dízel és a benzin között a jövedéki adóban mintegy 20 százalékos különbség volt, s ez most kiegyenlítődik. Utalt arra, hogy egy európai minimumszint is van, amit be kell tartani, ez alá nem lehet menni. Ezzel az emeléssel is, még nagyon sok európai országban magasabb a jövedéki adó, mint Magyarországon. Az államtitkár egyben cáfolta, hogy adóbeszedés lenne az intézkedés célja.

16:12 - Az interpellációkkal folytatódott az Országgyűlés szerdai ülése. A képviselők többek között a közrendvédelemmel, a munkaügyi uniós forrásokkal kapcsolatban kérdezték a kormány képviselőit.

MSZP: mikor szűnik meg a zsidók gyalázása Budapest utcáin?

Steiner Pál (MSZP) azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy mikor szűnik meg zsidó származású emberek gyalázása Budapest utcáin és terein? Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy 2011 szeptember 23-án az önálló Palesztin állam ügye melletti tüntetésen többször is felhangzott a "mocskos zsidók" kiabálás. Ugyanakkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint rendbontást nem tapasztaltak és bejelentés sem érkezett. Steiner Pál feltette a kérdést: miért nem értékelhető ez közösség elleni izgatásnak és rendbontásnak?

Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában hangsúlyozta: amíg Steiner Pál volt Budapest V. kerületének polgármestere, addig a kerületben többször is megrendezhették a Becsület Napja nevű nyíltan és vállaltan neonáci rendezvényt. Ezzel szemben sem az első, sem a második Orbán-kormány ideje alatt nem történt ilyen esemény, mert a kormány elutasítja ezeket. Az államtitkár a konkrét tüntetéssel kapcsolatban megerősítette: nem érkezett bejelentés, a rendőrség még elemzi és értékeli a felvételeket és adatokat.

Steiner Pál viszonválaszában hangsúlyozta: az államtitkár mellébeszélt és semmire nem válaszolt, amit kérdezett. "Önök gyávák, mert félnek attól, hogy a szélsőjobboldali látens támogatást elveszítik, önök együttműködnek a nyilasokkal" - zárta felszólalását a szocialista politikus, aki a választ nem fogadta el.

Az Országgyűlés viszont 260 igen, 46 nem szavazattal és 1 tartózkodással elfogadta a választ.

Jobbik: tarthatatlan állapotok vannak a Liszt Ferenc repülőtéren

Staudt Gábor (Jobbik) szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren uralkodó állapotok súlyos repülésbiztonsági kockázatot jelentenek: tömeges a feketefoglalkoztatás és folyamatosan megszegik a munka törvénykönyve előírásait is. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, hogy mit tesz ez ellen a kormány?

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár hangsúlyozta: a munkaügyi hatóság több alkalommal is szabott ki bírságokat és többször végzett ellenőrzést is, de nem találtak olyan foglalkoztatást, mint amire Staudt Gábor utalt.

A jobbikos politikus nem fogadta el a választ, de a képviselők 218 igen 86 nem és 2 tartózkodás mellett igen.

Fidesz: mit tesz a kormány a közrendvédelem érdekében?

Mengyi Roland (Fidesz) azt kérdezte a kormánytól, hogy tervezi-e közrendvédelmi pályázatok kiírását önkormányzatoknak. A kormánypárti politikus szerint ugyanis komoly kihívás volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésnek elkészítenie középtávú közrendvédelmi programját.

Kontrát Károly válaszában hangsúlyozta: a kormány a rendőri jelenlét további növelését tervezi, idén a végzős állományból kiemelt számú állományt biztosít a Borsod megyei rendőrkapitányságnak: eddig 89-cel több rendőrt vezényeltek oda és év végéig további 63 fővel növelik az állományt.

Az államtitkári választ a kormánypárti képviselő elfogadta.

LMP: mit tesz a kormány az Elcoteq dolgozóiért?

Scheiring Gábor (LMP) emlékeztetett rá, hogy a pécsi Elcoteq csődjével 1500 embernek szűnik meg az állása. Az ő átképzésükre, továbbképzésükre most a helyi munkaügyi központon a sor és bár lenne enne ehhez uniós támogatás, azonban Magyarország ezt nem veszi igénybe, pedig az alap Andor László magyar EU-biztoshoz tartozik, aki többször ajánlotta azt a mindenkori kormányoknak.

Czomba Sándor államtitkár leszögezte: az említett alap "nem túl sikeres" mivel 35 százaléknyi állami forrás lenne hozzá szükséges, ugyanakkor egy másik uniós forrásból 15 százalékos állami részvétellel is kapható támogatás. Az államtitkár leszögezte: a kormány napi kapcsolatban áll a helyi munkaügyi központtal és megvan a program, amellyel az 1500 ember nagy részét meg tudja menteni.

Scheiring Gábor szerint ugyanakkor a "kormánynak kutya kötelessége lenne minden fillérért lehajolni".

A képviselő nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 204 igen, 45 nem és 42 tartózkodással igen.

MSZP: mi lesz a rendészeti senior állománnyal?

Harangozó Tamás (MSZP) azt kérdezte a kormánytól, hogy milyen sorsot szánnak a szolgálatba visszakényszerített nyugdíjasoknak?

Kontrát Károly válaszában hangsúlyozta: ez nem kényszerpálya, hanem a munka világába vezeti vissza a nyugdíjasokat. A senior állomány egy lehetőség, csak azok vesznek benne részt akik akarnak, akik azonban nem, azok 16 százalékkal kevesebb illetményt kapnak. A senior állomány tagjai heti 35 órában, túlóra nélkül és alapvetően fegyver nélküli feladatot látnak el három fő területen: a helyi közbiztonság növelése, a közfoglalkoztatás megszervezése és az esetleges katasztrófahelyzetben való részvételi segítség.

A képviselő nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 206 igen és 85 nem szavazattal megtette azt.

MSZP: miért diszkriminálja a kormány a gyerekeket?

Nyakó István (MSZP) azt kérdezte, hogy mikor törli el a kormány a gyermekek diszkriminatív megkülönböztetését? Szabó Máté ombudsman szerint ugyanis sérti a gyermekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban együtt élő szülők összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak.

Halász János ezzel szemben válaszában leszögezte: az élettársi kapcsolatban élők közös gyermekük után ugyanannyi családi pótlékot kapnak, mint akiknek szülei házasságban élnek.

Nyakó István nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 248 igen 45 nem és 1 tartózkodással igen.

Korábban írtuk:

A 2012-es költségvetés szerdán lezáruló általános vitájában többek között a külképviseletek fenntartásáról és az államháztartási hiány csökkentéséről is beszéltek a képviselők.

Az LMP egységes külképviseleti fellépést szorgalmaz

Mile Lajos (LMP) arról beszélt, hogy a külügyminisztériumi források csak az EU-elnökségre szánt összeggel csökkennek 2012-re, "mégis, a legkülönbözőbb osztályokról érkeznek létszámcsökkentési hírek". Az LMP-nek az a gyanúja, hogy a tárca az EU-elnökség finanszírozásának egy részét a folyó költségeire fordította - mondta. Kiemelte: a külképviseletek működtetésére a tárca 6 milliárd forinttal szán kevesebbet, mint 2011-ben, ugyanakkor megtakarításokról eddig nem érkeztek hírek. Az LMP szerint két lehetőség van jelentős spórolásra: az Európai Külügyi Szolgálat felállásával egyes országokban meg lehetne szüntetni a képviseletet, más országokban pedig a visegrádi országokkal közösen lehetne külképviseletet fenntartani.

MSZP: ez a költségvetés életbe sem fog lépni

Göndör István (MSZP) arról beszélt: a kormánypárti politikusok csak a múltról és az államadósságról beszélnek, "mert arról nem tudnak beszélni, hogy ez a költségvetés miben hoz pozitív változást". A politikus szerint a 2011-es költségvetés februárban megbukott, ez a 2012-es "meg életbe sem lép, mert ma este, meg az adótörvényekkel átírják". Az államadósság csökkentésével kapcsolatban az ellenzéki képviselő kiemelte: azt egyrészt az MNB tartalékából csökkentik, ami az előző kormánytól maradt, másrészt pedig a "lenyúlt nyugdíj-megtakarításokból".

"Ha nincs ez az eszement gazdaságpolitikai váltás, akkor 2012-ben akár 3 százalékos gazdasági növekedés lett volna" - tette hozzá Göndör István, aki szerint a jövő évi büdzsé recesszióhoz, igazságtalansághoz és munkanélküliséghez vezet.

Fidesz: az ország problémáiról az MSZP-kormányok tehetnek

Bebes István (Fidesz) ezzel szemben arról beszélt, hogy az ország előtt álló összes probléma okozói az elmúlt 8 év szocialista kormányai. Ennek is köszönhetően a 2012-es költségvetés a kiemelt célok mellett - a nyugdíjrendszer és az egészségügyi rendszer saját lábra állítása, vagy a munkát támogató arányos adórendszer létrehozása - elsősorban arra törekszik, hogy biztosítsa a biztonságos működéshez szükséges feltételeket és forrásokat.

Jobbik: nem történt nemzetpolitikai fordulat

Szávay István (Jobbik) a határon túli magyaroknak juttatott támogatásokról szólva azt mondta, örülnek annak, hogy azok reálértékben számolva is érdemi módon növekedtek, de ez még kevés ahhoz, hogy nemzetpolitikai fordulatról beszélhessenek. Kritikaként említette, hogy a Bethlen Gábor Alapban nem sikerült megoldani a támogatások átlátható, egy helyre csoportosítását.

Fidesz: a költségvetés nem fog megbukni

Dancsó József (Fidesz) azt mondta, hogy az ellenzék vízióival ellentétben a költségvetés nem fog megbukni és a benne lévő tartalékok képesek lesznek a kellő stabilitást biztosítani Magyarország számára. Kitért arra is, hogy a megyei jogú városoknál kisebb települések is funkciókat kaphatnak, járási központokká válhatnak.

LMP: ez egy "katasztrófaköltségvetés"

Jávor Benedek (LMP) kijelentette, hogy szigorúan nézve a büdzsé egy "katasztrófaköltségvetés". Hozzátette, hogy a kormányzati zárolások miatt a környezetvédelmi intézményrendszer nagyon komoly elvonásokkal nézett szembe. Példaként említette, hogy a környezetvédelmi hatósági szervektől idén és jövőre is harminc-harminc százalékot vonnak el.

MSZP: elhibázott a gazdaságpolitika

Józsa István (MSZP) azt mondta, ha a költségvetés jó lenne, akkor a piacok arra pozitívan reagálhattak volna. Az euró árfolyama viszont 300 fölött áll, nőtt az államadósság és kimutathatóan drágább az ország finanszírozása - mutatott rá. Szerinte ezek ezt jelzik, hogy elhibázott a kabinet gazdaságpolitikája.

Fidesz: meg lehet erősíteni a közbiztonságot

Kocsis Máté (Fidesz) felhívta a figyelmet, hogy a jövő évi költségvetés forrásai lehetővé teszik a közbiztonság, illetve a rendőrség szervezetének megerősítését. Elmondta, hogy a rendőrség javasolt kiadási előirányzata 222 milliárd 802 millió forint, míg a bevételi előirányzat 4 milliárd 509 millió forint. Kitért arra is, hogy a belügyi tárca egy olyan koncepciót dolgozott ki, amelynek alapján idén összesen 4130 ember kapott kiképzést és próbaidős rendőri kinevezést.

Jobbik: folytatódik a környezetvédelem leépítése

Kepli Lajos, a Jobbik képviselője azt mondta: a 2012-es költségvetéssel folytatódik a környzetvédelem leépítése. Mint mondta, az idei 5 millárd forintos támogatás helyett jövőre 3,5 milliárd forintra csökken a környzetvédelmi hatóságok költségvetése. Kijelentette: ha a Jobbik kormányra kerül, akkor viszaállítja a környzetvédelmi minisztérumot és drasztikusan támogatja a környzetvédelmi hatóságokat.

Cséfalvay: a legnagyobb fenyegetés az eurózóna válsága

A magyar költségvetésre a legnagyobb fenyegetést az eurózóna válságából fakadó bizonytalanság jelenti - mondta Cséfalvay Zoltán, Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a 2012-es költségvetés országgyűlési vitájában elhangzottakra reagálva. Az államtitkár szerint akkor jár el helyesen a kormány, ha képes gyorsan reagálni a változásokra és olyan költségvetést léptet életbe, amely megfelelő védelmet teremt, valamint minden lépést megtesz a gazdaság versenyképességének erősítése érdekében.

Az elnöklő Jakab István bejelentette, hogy a költségvetési törvény együttes általános vitáját, a módosító indítványok házszabályszerű benyújtása érdekében este nyolc órakor zárják le. A képviselők megemlékeztek Pál József volt MDF-es kéviselőről, aki október 24-én hunyt el.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2011. november 02. 16:42
    „Steiner...:)minden szentnek maga felé nyúlik a keze:tényleg.
    Hagyjuk már a zsidókat!Maguk kavarják a k@kit. Persze, hogy néhányan már unják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergomi népszavazás: a bíróság felülbírálta a jegyző döntését

Három kérdésben közösen kezdeményez népszavazást Esztergomban a Jobbik, az LMP, az MSZP helyi szervezete és két civil egyesület. Tovább olvasom