Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Az MSZP szerint egy kézbe kerülhet a tankönyvpiac

Kunhalmi Ágnes szocialista politikus szerint a centralizáció szakmailag indokolatlan.
Kunhalmi Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja szerint egy kézbe kerülhet a tankönyvpiac. A politikus szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy a tankönyvpiac rendjének tervezett módosítása azzal a veszéllyel fenyeget, hogy ezen a területen is megjelennek az "oligarchák".

A változtatás után - amelyről kedden kezdett tárgyalni a parlament - a szakminiszter hagyhatná jóvá a tankönyveket, így akár monopolhelyzet is kialakulhat, főleg, hogy a miniszter által kiválasztott tankönyv helyett az iskolák nem választhatnának másikat - közölte Kunhalmi Ágnes.

Véleménye szerint ez a rendszer kizárja, hogy a helyi sajátosságoknak, a gyerekek felkészültségének megfelelő tankönyvekből tanítsanak a pedagógusok, akik jó esetben néhány tankönyvből választhatnának, rossz esetben pedig választási lehetőségük sem lenne.

A szocialista politikus szerint a centralizáció szakmailag indokolatlan, így felvetődik a gyanú, hogy a Fidesz a földbérletpályázatokhoz hasonlóan a 16-18 milliárd forintos tankönyvpiacon is a hozzá közel álló érdekcsoportokat, "oligarchákat" akarja helyzetbe hozni egy titkolt bírálati szempontokon nyugvó pályázati rendszerrel. Mint mondta, az átalakítás kétlépcsős: előbb a tankönyvek terjesztésére létrehozták az állami tulajdonú könyvtárellátót, majd most a pályázati rendszert központosítják.

Kunhalmi Ágnes arra is kitért, hogy már a parlament előtt van a köznevelési és a felsőoktatási törvény módosítása is, noha még hatályba sem léptek, sőt a köznevelési törvényhez több mint nyolcvan módosító indítványt nyújtottak be kormánypárti képviselők. Véleménye szerint ez azt jelzi, hogy az iskolák államosítását, amit az MSZP eddig is ellenzett, nem készítették elő, az állami intézményfenntartó központ pedig érzéketlen lesz a helyi problémákra.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. június 27. 23:12
    „Az ötvenes évektől volt elterjedt az elvtársi szekcióban , hogy ha bekerült valami ostoba külföldi kifejezés a heti párt brossúrákba, akkor minden hülye párt aparatcsnik azt szajkózta , ilyen
    most az : oligarcha ! Meg kell hagyni hagyományőrző népség a cucillista tábor !
    Jut eszembe : szeretnének még tankönyveket írogatni... kiadni...beszedni az árát...! no meg egy kis nemzetbomlasztást is becsempészni a gyermeki fejekbe....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Malév privatizációjáról hallgatták meg Simor Andrást

A nagy kockázatú üzleti terv is jobb a garantált csődnél - mondta a jegybankelnöke a bizottságnak. Tovább olvasom