Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Az MSZP szerint pár éven belül eltűnik a magyar tej és hús a boltokból

Az MSZP szerint Orbán Viktor és Lázár János az agrártámogatási rendszer átalakításával eltünteti a magyar tejet és a magyar húst a boltok polcairól. Erről Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Beke Károly, a párt országos elnökségének tagja beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Beke Károly azt mondta, ha a hétfőn bejelentettek valósulnak meg, akkor néhány év múlva csak külföldi árut lehet majd a boltokban vásárolni. Véleménye szerint több tízezer munkahely is megszűnhet a mezőgazdaságban.

Közölte, a támogatások megvonása visszafordíthatatlan, hosszú távon pedig jóvátehetetlen károkat okoz a magyar vidéknek.

"Ahogy Kishantost kicsiben beszántotta a magyar kormány, úgy most nagyban az egész magyar mezőgazdaságot beszántja" - fogalmazott Beke Károly.

Gőgös Zoltán olyan ösztönzőrendszer bevezetését szorgalmazta, amely a földhasználatot összekapcsolja a foglalkoztatási követelményekkel. A magyar mezőgazdaságot ne tekintsék játszótérnek a dilettáns politikusok! - fogalmazott.

Kifogásolva a bejelentett kormányzati terveket azt mondta, a vidéken élők pontosan tudják, hogy ma olyan munkamegosztás van az agráriumban, hogy nagyobb gazdaságokban tartanak állatot, emellett foglalkoznak például kertészettel, zöldség-gyümölcstermesztéssel. Ezzel szemben a családi gazdaságok általában a legegyszerűbb növénytermesztéssel foglalkoznak - tette hozzá.

Gőgös Zoltán kitért arra is, hogy Európában jövőre több fontos változás is lesz, ezek egyike, hogy megszűnik a tejkvóta. A magyar kormány intézkedéseivel a holland, a szlovák, a német tejtermelőket segíti, akik az itthon kieső kapacitások miatt örömmel látják el majd a magyar piacot - hangoztatta.

Az MSZP elnökhelyettese szerint a magyar mezőgazdaság akkor tud jól működni, hogyha békén hagyják, hogy ha "ilyen őrült ámokfutók, mint Lázár János" nem "kever" a környékén. Közölte, a bejelentett változások nem jelentenek segítséget, csupán arról van szó, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter szabad felhasználású keretet akar magának egy megcímkézett pénzből.

Lázár János Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel és Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével hétfőn jelentette be az uniós agrártámogatási rendszer átalakítását. Elmondták, hogy a vidékfejlesztésre fordítható uniós forrásoknak kifejezetten a munkahely- és a lehetőségteremtés lesz a célja a következő hét évben. A program a nagy gazdaságok helyett a kis- és közepes-, azaz családi gazdaságokat támogatja egyértelműen - hangoztatta Lázár János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botulizmus: az egri kistermelő visszautasítja a Nébih állításait

Kifogásolta a Nébih azon kijelentését is, hogy ő állította elő a botulizmust okozó termékeket. Tovább olvasom