Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Az MSZP tudomásul vette a MÁV átalakítását

A kormány azért döntött a közösségi közlekedés átalakítása mellett, mert úgy látta, a terület jelenlegi formájában finanszírozhatatlan a következő években.
Az MSZP-frakció tudomásul vette a közösségi közlekedés átalakításának kormányzati terveit. Ezt Gazda László a frakció raportőri csoportjának vezetője mondta a képviselőcsoport tematikus ülése után szerdán. Az MTI úgy tudja, hogy 2010 januárjától 10 százalékos tarifaemelést terveznek. Gazda László kiemelte, a kormány azért döntött a közösségi közlekedés átalakítása mellett, mert úgy látta, a terület jelenlegi formájában finanszírozhatatlan a következő években.

Hozzátette: a kormány három éves átalakítási programot készített, végrehajtását pedig haladéktalanul elindítja. Olyan programról van szó, amelynek folytatását egy a választások után létrejövő új kormány megfontolhat - hangsúlyozta a szocialista képviselő, azzal, hogy a program eredményeként finanszírozható, fenntartható, a párhuzamosságokat mellőző közösségi közlekedés alakul ki.

Vagy - tette hozzá - egy új kormány egy másik programmal próbálja biztosítani, hogy Magyarországnak jobb, finanszírozhatóbb közösségi közlekedése legyen. Arra a kérdésre, hogy a mellékvonalbezárásokat tudomásul vette-e a frakció, azt válaszolta: igen, a frakció tudomásul vette a kormány döntését.

Az MSZP-frakció tudomásul vette a MÁV átalakítását
Az MSZP-frakció tudomásul vette a MÁV átalakítását

A közúti és a vasúti közösségi közlekedés integráltan működik majd, hogy a párhuzamosságokat kiküszöböljék, így készül az új menetrend - szögezte le Gazda László. Kijelentette azt is, hogy szerinte a frakció támogatni fogja a közlekedési - az átalakítást rendező - tárgyú törvényjavaslatot, amelynek vitáját a jövő héten kezdi el a parlament.

A tematikus frakcióülésen az MTI információi szerint hozzávetőleg egy tucatnyi érdeklődő képviselő vett részt, jelen volt Hónig Péter közlekedés miniszter és Antali Károly kormánybiztos is. Az MTI úgy tudja, hogy a képviselők kaptak egy, a kormánybiztos által készített, az átalakítás programjának ütemezését tartalmazó anyagot. Eszerint 2010 januárjától 10 százalékos tarifaemelésre kerül sor - a bevételnövelés érdekében, és inflációval megegyező tarifaemelés lenne 2011-2012-ben.

A tervei szerint a 2010. évi országos és regionális menetrendet november 13-áig véglegesítik, a pályaműködési és személyszállítási szerződéseket a hónap végéig aláírják. Az új menetrendet november 28-án teszik közzé, december 12-én pedig bevezetik. A dokumentumban az is szerepel, hogy a kedvezményrendszer vizsgálatát november 15-ig elvégzik, a regisztrációs jegyet 2010. január 1-től vezetnék be, a rászorultsági alapú kedvezményrendszert pedig 2011-2012 között alakítanák ki.

A dokumentum szerint a közlekedési tárcához kerülne 2010-ben a belföldi személyszállítás irányítása, 2011-2012 között pedig létrejönne egy holding a közlekedési társaságok egységes irányítására. A MÁV-ingatlanok átértékelésére 2010-ben kerülne sor, a vagyonhasznosítóban szereplő ingatlanok és vagyontárgyak értékesítése pedig 2011-2012 között lenne.

Olvasóink írták

 • 4. lidocain 2009. november 11. 18:54
  „azért mert nyugat-európában nem értenek a gazdasághoz. nem véletlen,hogy amíig nálunk dübörög a gazdaság,nagy a jólét és ugrásra kész a pannon puma addig ott válság van.”
 • 3. Gazficko 2009. november 11. 18:49
  „Mért vaz az,hogy Nyugat-Európában fejlesztik a vasutat, addig Mo.-on leépítik?”
 • 2. comet 2009. november 11. 18:35
  „"a közlekedési tárcához kerülne 2010-ben a belföldi személyszállítás irányítása, 2011-2012 között pedig létrejönne egy holding a közlekedési társaságok egységes irányítására." - most ez mi? nem úgy van hogy akkor már nem ezek lesznek? Vagy a háttérben már lezsíroztak mindent? Mármint azok akik a Fletó csapatnak és a Viktornak megsúgják hiogy mit csináljanak.
  Egy a jövőtlen balfék társaság mit kavar a jövőben?”
 • 1. TrombiFrédi 2009. november 11. 18:26
  „Üresen tátongó kasszából semmit sem lehet finanszírozni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

November 16-ig lehet fizetni a papír kétszázasokkal

Kevesebb mint egy hétig, november 16-áig lehet még fizetni a papír kétszázasokkal - közölte a… Tovább olvasom